Een mooie autorit vanuit Ebeltoft langs de kust van Djursland

Tijdens ons verblijf bij Landal Ebeltoft in de Deense regio Djursland was de zee eigenlijk altijd dichtbij. De kust van Djursland is lang en je vindt er kustplaatsjes, zandstranden en kliffen. Op een middag maakten we een autorit vanuit Ebeltoft langs de kust van Djursland, inclusief vuurtoren, kliffen en natuurlijk een ijsje! Dit was onze route.

Grenaa

Onze eerste bestemming was Grenaa. Dit is de grootste stad in Djursland, met een centrum en een stadsdeel aan zee. De twee worden verbonden door een wandelpad langs het water van de Grenåen.

Tip: wil jij ook lekker gaan wandelen in Denemarken? Bereid je dan goed voor. Op dewandeltrainer.nl kun je een gratis ebook met wandeltips downloaden. Er zijn ook online wandeltrainingen voor beginners, 10 km, 20 km en meerdaagse hikes.

Op de foto’s in verschillende brochures was me vooral een enorm, felgeel vakwerkhuis opgevallen.

Vakwerkhuis in Grenaa, Djursland, Denemarken

We parkeerden in het oude centrum, waar de kerk en oude vakwerkhuizen te vinden zijn. Grenaa was een tijd lang een belangrijke marktplaats en het felgele gebouw dat ik op de foto’s had gezien bleek een oude koopmanswoning. Nu is er een vestiging van Museum Østjylland gevestigd. In het museum, dat gratis toegankelijk is, kwamen we meer te weten over de 10.000 jaar lange geschiedenis van Noord-Djursland.

Museum Ostjylland in Grenaa, Djursland, Denemarken

Blijf je langer in Grenaa, dan kun je ook een bezoek brengen aan:

De vuurtoren van Fornaes

Vanuit Grenaa reden we naar de uiterste oostpunt van Jutland. Daar staat de vuurtoren van Fornaes: Fornaes Fyr. Aan de ene kant van de vuurtoren ligt de golvende zee, aan de andere licht golvende weilanden.

Vuurtoren in Djursland, Denemarken

Karlby en Sangstrup Klint

Een deel van de kust van Djursland vestaat uit kliffen van 65 miljoen jaar oude kalksteen. De stranden bij de kliffen zijn een goede plek om naar fossielen te zoeken. Wij vonden een parkeerplaats tussen Karlby Klint en Sangstrup Klint, twee kliffen die allebei ver de zee in steken.

Kliffen aan de kust van Djursland, Denemarken

IJs in Bonnerup Strand

Vanaf hier volgden we een tijdje de bloemige bordjes van de Margrietroute. We eindigden onze rit in Bønnerup Strand, waar we onszelf trakteerden op zo’n enorm Deens ijsje – natuurlijk met dropijs, dropstrooisel en dropsaus 🙂

Bonnerup Strand in Djursland, Denemarken

Voor ons was het toen tijd om terug te gaan. Maar je kunt de Margrietroute ook verder volgen en uiteindelijk het pontje over over Randers Fjord nemen tussen Voer en Mellerup. Je vaart dan mee met Ragna, de kleinste veerboot in Denemarken. Een alternatief is de overtocht met het enige trekveer van Denemarken bij Udbyhøj. Dat vaart voortdurend heen en weer en de overtocht duurt ongeveer 4 minuten. Alle overtochten over Randers Fjord vind je hier.

Meer over Djursland:

Je kunt ook onze hele meivakantie in Djursland bekijken in deze video (en je abonneren als je meer Denemarken-video’s wilt zien).

Wij werden uitgenodigd om Djursland te bezoeken voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Ik ga akkoord met het privacybeleid.