Tijdens onze meivakanties op Landal Ebeltoft in Denemarken ontdekten we steeds weer nieuwe leuke bezienswaardigheden in Djursland. Van kastelen tot vuurtorens en van kliffen tot houten reuzen: in deze regio vlak bij de Deense stad Aarhus is echt van alles te zien. Tijdens die heerlijke vakanties maakten we een paar mooie autoritten langs die bezienswaardigheden in Djursland. En natuurlijk aten we onderweg ook van die lekkere Deense ijsjes! Hieronder vind je een uitgebreide route, die ik persoonlijk zou opdelen in verschillende etappes om er geen haastwerk van te maken. Je kunt als je voor die dag genoeg hebt gezien van Djursland makkelijk afhaken en de snelste route terug naar je vakantiewoning rijden, om de route een volgende keer weer ergens anders op te pakken. Zo heb je genoeg voor meerdere mooie autoritten vanuit Ebeltoft langs bezienswaardigheden in Djursland.
Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.
- Dit is mijn Top 10 met mooiste plekken in Denemarken en hier vind je mijn e-boek vol met tips voor als je voor het eerst naar Denemarken gaat
- Hier vind je tips over wat je kunt doen in Denemarken en hier reisgidsen voor Denemarken
- Kijk hier voor adresjes om te overnachten in Denemarken
- Lees hier over de mogelijke routes naar Denemarken
- Hier verzamel ik mooie reizen naar Denemarken van verschillende reisorganisaties en hier actuele kortingen en gratis extra’s
Rondom Djursland etappe 1: van Landal Ebeltoft naar Grenaa (42,5 km)
Tussen Landal Ebeltoft en Grenaa liggen meteen al enkele interessante bezienswaardigheden in Djursland. Verblijf je niet op Landal Ebeltoft maar ergens anders in de buurt van Ebeltoft, dan kun je deze route ook gewoon in Ebeltoft starten. Het is een mooie rit en het verbaasde ons dan ook niets dat we af en toe de bordjes van de Margrietroute tegenkwamen.
Jernhatten, Tolkien en zijn Helm’s Deep
Vlak bij Ebeltoft kun je prachtig wandelen bij Jernhatten. De weg naar Jernhatten is zelf ook al de moeite waard: het is een klein weggetje tussen bomen en vakwerkhuizen door.
Op de parkeerplaats staat een bord dat je erop attent maakt dat Tolkien zich door de Deense cultuurgeschiedenis en enkele plaatsnamen in Djursland heeft laten inspireren. Tussen Jernhatten en het eilandje Hjelm ligt Hjelms Dyb – Helm’s Deep of in het Nederlands Helmsdiepte uit In de ban van de ring. Ook de namen Isengard en Eskerod zouden best eens uit Djursland kunnen komen: Djursland heeft het landgoed Isgård en Eskerod ligt tussen Aarhus en Kalø Slotsruin.
De wandeling is kort, maar het is wel even klimmen. Op weg naar de top staan bijzondere bomen die zich uitstekend lenen om erin te klimmen.
Het paadje tussen de bomen en struiken door is soms maar smal en behalve klimmen kun je er ook goed verstoppertje spelen.
Langzamerhand kun je tussen de bomen door steeds meer van de zee zien.
Vanaf het hoogste punt heb je een prachtig uitzicht op het eilandje Hjelm. Je kunt dezelfde route weer teruglopen naar de parkeerplaats, of via de trappen afdalen naar het strand en over het strand teruglopen naar de parkeerplaats.
Wij besloten af te dalen naar het strand – best steil! Maar er zijn voor een deel van de afdaling dan ook trappen gemaakt.
Beneden op het strand hadden veel mensen met de witte stenen van het strand figuren en woorden gemaakt. Deze waren vanaf het uitkijkpunt al duidelijk te zien. Wij besloten onze initialen achter te laten – een leuk klusje om ze te maken! En steentjes keilen blijft ook altijd leuk om te doen.
Ben je na deze wandeling toe aan een kopje koffie? Vlak bij de parkeerplaats van Jernehatten zit het café van Havmøllen.
Rugaard Gods
De route loopt verder langs het landhuis Rugaard Gods. Als je wilt, kun je op weg naar dit landhuis ook nog stoppen bij Ebeltoft Gårdbryggeri. Die was toen wij er waren gesloten, maar aan de website te zien kun je er heerlijk koffie drinken met iets lekkers erbij, of verse boerenproducten kopen.
Katholm Slot en de holleweg
Verderop stond nog zo’n mooi landhuis: Katholm Slot.
Sla vanaf het kastel zeker de Hulvejen in – een heel mooi stukje weg tussen de bomen. Even verderop kwamen we nog een Gårdbutik och cafe tegen: Høbjerg Gartneri. Ook deze was nog gesloten, maar in de zomer lijkt het me een fijne plek.
Grenaa
Uiteindelijk kom je dan aan in Grenaa. Dit is de grootste stad in Djursland, met een centrum en een stadsdeel aan zee. De twee worden verbonden door een wandelpad langs het water van de Grenåen.
Op de foto’s in verschillende brochures was me vooral een enorm, felgeel vakwerkhuis opgevallen.
We parkeerden in het oude centrum, waar de kerk en oude vakwerkhuizen te vinden zijn. Grenaa was een tijd lang een belangrijke marktplaats en het felgele gebouw dat ik op de foto’s had gezien bleek een oude koopmanswoning. Nu is er een vestiging van Museum Østjylland gevestigd. In het museum, dat gratis toegankelijk is, kwamen we meer te weten over de 10.000 jaar lange geschiedenis van Noord-Djursland.
Blijf je langer in Grenaa, dan kun je ook een bezoek brengen aan:
- Den Gamle Smedje aan de Lillegade
- Baunhøj Mølle
- Grenaa Plantage
Vanuit Grenaa vertrekt trouwens ook de boot naar het 22 vierkante kilometer grote eiland Anholt, dat halverwege Zweden en Denemarken ligt. Het is een beschermd en grotendeels autovrij natuurgebied, dat populair is bij kitesurfers, natuurliefhebbers, vogelaars en rustzoekers. De boot gaat maar één keer per dag, dus als je naar Anholt vaart, zul je er wel moeten overnachten. Bij Totten op de oostpunt van het eiland (bij de vuurtoren) huizen zeehonden en er is een groot duin- en heidegebied op Anholt: Desert Ørkenen.
Rondom Djursland etappe 2: van Grenaa naar Gammel Estrup (75,2 km)
Vanuit Grenaa kun je een mooie rit maken langs de kust van Noordoost-Djursland. Wij stopten onderweg op de volgende plekken:
De vuurtoren van Fornaes
Vanuit Grenaa reden we naar de uiterste oostpunt van Jutland. Daar staat de vuurtoren van Fornaes: Fornaes Fyr. Aan de ene kant van de vuurtoren ligt de golvende zee, aan de andere licht golvende weilanden.
Karlby en Sangstrup Klint
Een deel van de kust van Djursland Bestaat uit kliffen van 65 miljoen jaar oude kalksteen. De stranden bij de kliffen zijn een goede plek om naar fossielen te zoeken. Wij vonden een parkeerplaats tussen Karlby Klint en Sangstrup Klint, twee kliffen die allebei ver de zee in steken.
Kasteel Sostrup
Weer een beetje richting het binnenland van Djursland staat nog een kasteel, waarbij ook een klooster staat: Sostrup.
IJs in Bonnerup Strand
Vanaf hier volgden we weer een tijdje de bloemige bordjes van de Margrietroute. We kwamen uit in Bønnerup Strand, waar we onszelf trakteerden op zo’n enorm Deens ijsje – natuurlijk met dropijs, dropstrooisel en dropsaus 🙂
Of ijs bij Fjellerup Vaffelbageri
Tijdens onze tweede meivakantie in Djursland kozen we een andere plek om ijs te eten, vlak bij Bonnerup. Bij Fjellerup Vaffebageri bestelden we twee grote ijsjes, met de bedoeling om die met zijn vieren op te eten, zoals we wel vaker doen. We dachten dat we alles wel zo’n beetje hadden meegemaakt wat betreft enorme Deense ijsjes, maar hier werden we echt overrompeld. De ‘2 kugler’ werden minstens 6 bolletjes en de toppings waren maaltijden op zich. Dit kregen we met geen mogelijkheid op!
Stendysserne ved Tustrup
Weer wat meer in het binnenland, bij Tustrup, zijn enkele hunebedden en andere overblijfselen uit de steentijd gereconstrueerd. Vanaf de parkeerplaats loop je er met een kort wandelingetje naartoe.
Gammel Estrup
Tot slot reden wij nog langs Gammel Estrup. We zijn dus zelf niet binnen geweest, maar volgens mij kun je er makkelijk een halve of zelfs hele dag doorbrengen. Er zijn meerdere musea gevestigd. Op de website van het kasteel vind je alle informatie.
Rondom Djursland etappe 3: Gammel Estrup naar Landal Ebeltoft (61,4 km)
Wij reden vanaf Gammel Estrup de kortste route naar onze vakantiewoning op Landal Ebeltoft. Maar een paar leuke plekken die we op andere momenten bezochten, liggen op de route en zou je dus ook nog kunnen aandoen.
Rosenholm Slot
Op mijn lijstje voor de volgende keer als we in de regio Aarhus zijn: Rosenholm Slot.
Twee houten trollen van Thomas Dambo
Wij zijn fan van de houten trollen van Thomas Dambo. Je vindt ze rondom Kopenhagen, maar ook op andere plekken in Denemarken. De twee houten trollen in Mørke maken deel uit van de houten reuzen van Thomas Dambo in de regio Aarhus die wij wisten te vinden.
Kalø Slotsruin, Friland en Ørnbjerg mølle
Als je nog tijd over hebt, kun je op deze route ook een bezoekje brengen aan Kalø Slotsruin, de zelfvoorzienende gemeenschap Friland en de oude watermolen Ørnbjerg Mølle brengen. Wij deden dit tijdens een aparte, korte route, die je hieronder vindt.
Korte route: schiereiland Helgenaes, Kalø Slotsruin & Friland
Apart van deze grote ronde met bezienswaardigheden in Djursland (opgedeeld in verschillende autoritten vanuit Ebeltoft) maakten wij op een middag nog een korte rit naar het schierleiland Helgenaes, Kalø Slotsruin en Frland.
Schiereiland Helgenaes
Ook de rit van Ebeltoft naar het schiereiland Helgenaes is de moeite waard. Wij bezochten onder andere de vuurtoren op het uiterste puntje van het schiereiland.
Vanaf de vuurtoren maakten we een wandeling van 3,6 km langs overblijfselen van de Atlantikwall. Het eerste stuk van de wandeling gaat grotendeels over het strand.
Een van die overblijfselen onderweg is radartoren Tysketårnet. Er zijn ook meerdere bordjes die de weg wijzen naar deze toren.
Je kunt ook in de toren.
Helemaal bovenop heb je een mooi uitzicht op verschillende eilanden die hier voor de kust van Denemarken liggen, waaronder het eiland Hjelm waarover we tijdens onze workshop outdoor cooking bij Ebeltoft spannende verhalen te horen kregen.
Maar ook het grotere eiland Samsø kun je duidelijk zien liggen.
Verder staat hier op verschillende plekken afweergeschut. En neem zeker je verrekijker mee, want je schijnt hier ook regelmatig zeehonden en bruinvissen te kunnen spotten.
Er is ook een toilet en een picknickplek bij de vuurtoren.
Kalø Slotsruin
Vervolgens reden we naar Kalø Slotsruin, een van de oudste bezienswaardigheden in Djursland. Dit is de ruïne van een kasteel op een eiland in Kalø Vig (de baai van Kalø), dat in de middeleeuwen door middel van een dam verbonden werd met het vasteland. Het was de Deense koning Erik Menved die het oorspronkelijke kasteel na 1313 liet neerzetten.
Vanaf de parkeerplaats bij de kasteelruïne van Kalø kun je twee wandelingen maken: één van 3 km naar de kasteelruïne en terug en één van 5,5 km door een bosgebied aan de baai van Kalø, waar ook een oude steenformatie staat: Store Stenhøj.
Wij maakten de wandeling naar de ruïne. Je loopt hier over een van de oudste wegen van Denemarken.
Eenmaal bij de ruïne kun je de toren beklimmen – als je tenminste tussen de vogels door durft die de ruïne nu bewonen.
Boven zijn aan verschillende kanten van de toren uitkijkpunten gemaakt.
Neem als je deze ook gaat lopen zeker je verrekijker en/of telelens mee want toen wij er waren, lagen er volop zeehonden te zonnen. Veel van die zwarte bolletjes in het water op bovenstaande foto zijn geen stenen, maar zeehonden!
Na de wandeling besloten we dat het tijd was voor een Deens ‘ijsje’. We bestelden 2x de Kalø Special – met 4 lepeltjes erbij, want hier hadden we met zijn vieren ruim genoeg aan.
Het was weer smullen!
Jagtslottet Kalø
Niet ver van Kalø Slotsruin staat ook nog Jagtslottet Kalø.
Friland
Op de terugweg stopten we even om de bijzondere huizen van Friland te bekijken. De bewoners van deze zelfvoorzienende gemeenschap gebruiken veel gerecycled materiaal en maken daar de mooiste bouwwerken van, die je rustig mag komen bekijken. Daarnaast vind je hier toprestaurant Moment.
Ørnbjerg Mølle
Toen we later ng een keer terug waren in Djursland en verbleven bij het knusse Molshøjgaard, reden we een stukje van deze route nog een keer. We maakten toen ook een extra stop waar we de vorige keer niet aan toe waren gekomen: bij de oude watermolen Ørnbjerg mølle, vlak bij Friland. Het is even goed opletten, maar langs de weg van Ebeltoft naar Feldballe staat een bordje dat verwijst naar deze watermolen. Een smal en hobbelig weggetje brengt je dan naar een parkeerplaats vlak bij deze mooie oude watermolen. En er staan nog een paar fotogenieke gebouwen met rieten daken bij.
Vergeet Ebeltoft niet
Voor ons was Ebeltoft het vertrekpunt voor deze autoritten. Ik heb in deze blogpost over de autoritten langs bezienswaardigheden in Djursland verder niets geschreven over Ebeltoft zelf, maar dat is een heel leuk plaatsje om te bezoeken! Meer over Ebeltoft en wat je daar kunt zien en doen lees je in mijn verslag van ons bezoek aan Ebeltoft.
Meer bezienswaardigheden in Djursland:
- Wat we nog meer deden in Djursland, lees je in deze blogpost over Djursland
- Aarhus ligt vlak bij Djursland en is ook leuk om te bezoeken
- Meer over Denemarken met kinderen vind je op de website van Visit Denmark
Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Denemarken Magazine over de regio Aarhus misschien interessant voor je. Of download eerst de gratis top 10 met leuke activiteiten in de regio Aarhus.
Meer van Djursland zie je in deze video die ik daar maakte. Vind je het leuk om meer reisvideo’s over Denemarken te zien? Abonneer je dan op het YouTube-kanaal zodat je er nooit meer eentje mist.
Hier vind je mijn reisgids over Denemarken met al onze persoonlijke tips:
Wij werden uitgenodigd om Djursland te bezoeken voor Stralend Denemarken.
Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.
Wij hebben deze route in tegenovergestelde volgorde gereden vanaf Følle strand, en de Memphis Mansion in Randers toegevoegd tussen Rosenholm slot en Gammel Estrup Slot. Ontzettend leuk! Ik weet niet of je zelf nog de kans hebt gehad om de Ørnbjerg mølle te bezoeken, maar wij vonden de (hele smalle en stijl aflopende) weg er naar toe vrij heftig, haha. Bedankt voor het delen van deze leuke route!!