openluchtmuseum hjerl hede in denemarken

Openluchtmuseum Hjerl Hede: beleef het oude Denemarken

Op de allerlaatste dag van onze zomervakantie in Denemarken was er nog één ding dat we graag wilden bekijken. Vlak bij onze camping was namelijk een openluchtmuseum en het zou toch jammer zijn als we er twee weken lang zo dichtbij waren geweest, maar het niet hadden gezien. Wel waren we er al een keer op een middag naartoe gereden, maar toen was de parkeerplaats zo vol dat we (gezien onze ervaring bij Mønsted Kalkgruber) rechtsomkeert hadden gemaakt. Nu zorgden we dat we er waren zodra het open ging – en zelfs toen stond er al een aardige rij. Dit moest wel de moeite waard zijn…

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Hjerl Hede is populair

Helaas hadden we in de rij voor de kassa meteen mensen achter ons die totaal geen afstand hielden. Er propte zich zelfs iemand in ons ‘vakje’ van de draaideur, waar we met zijn vijven eigenlijk maar net in pasten. Tja, idioten heb je overal… Behalve bij de kalksteenmijn die ik al noemde hebben we verder nergens tijdens onze vakantie zo’n drukte meegemaakt. Over het algemeen is het in Denemarken juist heerlijk rustig.

We waren blij toen we aan de beurt waren en de drukte bij de kassa achter ons konden laten. Het voordeel van een openluchtmuseum is natuurlijk dat je lekker buiten bent en vrij kunt rondlopen. Op elke splitsing kozen we gewoon het pad met de minste mensen en zo ging het aardig goed. We gingen alleen huizen in waar op dat moment niemand was. En van de buitenkant was ook al genoeg moois te zien!

Als je (net als wij) ook niet van drukte houdt, kun je het misschien zo plannen dat je Hjerl Hede bezoekt wanneer de Denen zelf geen vakantie hebben. Dan is het vast een stuk rustiger. Je zou vanaf half augustus kunnen gaan, maar wij vinden zelf de herfstvakantie en de meivakantie ideaal. Dan verblijven we altijd in een vakantiewoning. Hjerl Hede zou je bijvoorbeeld kunnen bezoeken vanaf Landal Søhøjlandet of Landal Rønbjerg.

Wel kan het zijn dat er buiten het Deense hoogseizoen minder activiteiten te zien zijn. Dat kun je nakijken op de website van Hjerl Hede.

De gebouwen van Hjerl Hede

Omdat we ons lieten leiden door waar de ruimte was, liepen wij nogal kris-kras door het openluchtmuseum. Eerst passeerden we onder andere een mooie watermolen en een reconstructie van een nederzetting uit de Steentijd.

openluchtmuseum hjerl hede in denemarken

Daarna liepen we helemaal naar de achterkant van het park (waar de heide begint), en toen weer terug richting de molen.

openluchtmuseum hjerl hede in denemarken

Vlak bij de molen staat een kerkje. Dit is samen met de nederzetting uit de Steentijd het enige niet-authentieke gebouw in het openluchtmuseum. Veder zijn het allemaal gebouwen die ergens anders voorzichtig zijn afgebroken en hier weer zijn opgebouwd.

openluchtmuseum hjerl hede in denemarken

Verderop kwamen we terecht op een boerderij inclusief koeien en varkens. Dat er ook echt dieren op en om het erf waren, maakte het wel helemaal af.

openluchtmuseum hjerl hede in denemarken

Ook was er een mooie (moes)tuin. Sinds we zelf aan het tuinieren zijn geslagen, vind ik dat ook erg leuk om te zien.

openluchtmuseum hjerl hede in denemarken

Aan de kant van het park waar de zaagmolen staat en de stoomtrein vertrekt, is ook een restaurant.

openluchtmuseum hjerl hede in denemarken

Wij liepen vanaf daar via een straatje met onder andere een bakker, touwslager en kruidenier weer richting de uitgang. We hadden lang niet alles gezien, maar het werd steeds drukker en we vonden het mooi geweest.

In totaal vind je in Hjerl Hede meer dan 50 gebouwen. Je kunt er dus makkelijk een halve of hele dag rondlopen, zeker als je ook alles van binnen bekijkt. Op de website van Hjerl Hede vind je een plattegrond.

openluchtmuseum hjerl hede in denemarken

Meer bezienswaardigheden in de buurt

Verblijf je ook in de buurt van Hjerl Hede? Je kunt hier ook mooi wandelen. In deze blogpost vind je alvast enkele wandelingen die wij maakten vanaf onze camping. Wat we verder nog allemaal bekeken vanaf deze camping, vind je in deze post vol bezienswaardigheden rondom de Limfjord (inclusief aanduiding op de kaart).

reisgids denemarken

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.