wandelen op veno in de limfjord

Een dag op het eiland Venø in de Limfjord: wandelen op het strand

Een van de leukste dingen tijdens onze vakantie bij de Deense Limfjord vonden wij onze bezoekjes aan enkele van de eilanden in de Limfjord. Op Venø maakten wij een fijne wandeling van ongeveer 5 km die bijna helemaal over het strand ging – eerst aan de ene kant, daarna aan de andere kant van het smalle eiland. Wat een mooie dag!

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

De veerpont naar Venø

Er is geen brug naar het eiland Venø. Om er te komen, zul je dus de veerpont moeten nemen. Die vaart regelmatig: meestal om de 20 minuten, maximaal om de 30 minuten. Toen wij met de auto kwamen aanrijden, legde de pont ook net aan. Maar we moesten nog even wachten: eerst werd de ferry nog even opgeladen. Hij vaart blijkbaar op stroom.

veerpont naar het eiland veno

Parkeren bij Venø kirke

De overtocht is voorbij voordat je het weet. En het eiland is ook heel klein. We kwamen dus al heel snel aan bij het startpunt van onze wandeling: Venø kirke. Dit schijnt het kleinste kerkje van Denemarken te zijn.

wandelen op veno in de limfjord

Vanaf het parkeerplaatsje bij de kerk vervolgden we lopend de weg waarover we waren komen aanrijden. Aan de andere kant van de akker konden we de zee al zien liggen.

wandelen op veno in de limfjord

Bij Venø Efterskole sloegen we rechtsaf om op het strand te komen.

wandelen op veno in de limfjord

Strandwandeling op Venø

Op het strand sloegen we weer rechtsaf en dat was het begin van een mooie strandwandeling. We liepen met een slakkengang, want we stonden regelmatig stil om steentjes te gooien, te kijken naar de restanten van krabben die hier overal liggen en natuurlijk om van het uitzicht te genieten.

wandelen op veno in de limfjord

Ook vonden we een fijn plekje voor een picknicklunch.

wandelen op veno in de limfjord

We passeerden ook Venø Klit Camping – een schitterende plek, maar als je veel uitstapjes in de omgeving wilt maken, lijkt het me toch wat onhandig om elke keer met het pontje te moeten.

wandelen op veno in de limfjord

Uiteindelijk kwamen we bij een kleine parkeerplaats aan het water. Hier sloegen we weer rechtsaf en namen een grind weg landinwaarts. Deze kwam na een tijdje uit op een geasfalteerde weg. Die volgden we een klein stukje naar rechts, waarna we bij Firbjergsande linksaf sloegen (langs de slagboom).

De andere kant van het eiland

Op deze manier sta je al heel snel weer op het strand, maar dan aan de andere kant van het eiland. Daar is de kust een stuk steiler, met veel grote stenen.

wandelen op veno in de limfjord

In de verte zie je Venø Cafe og Havnekiosk dan al liggen. Daar kun je heerlijke ijsjes kopen, maar ook bijvoorbeeld fish & chips.

wandelen op veno in de limfjord

Wij hebben hier een tijdje lekker in de zon gezeten. Daarna liepen we iets voorbij het haventje landinwaarts. Al heel snel stonden we weer bij het kerkje van Venø.

Natuurgebied in het noorden van Venø

Als je nog meer van Venø wilt zien, kun je nog even naar het noorden van het eiland rijden. Dit is een natuurgebied waar veel vogels komen broeden. Dit houdt wel in dat dit stuk van het eiland een deel van het jaar gesloten is voor het publiek, om de vogels de rust te gunnen om te broeden.

Wij bezochten Venø vanaf onze camping bij de Limfjord. Wil je liever in een huisje verblijven, dan vind je hier vakantiewoningen in Denemarken. Hier vind je een overzicht van alle bezienswaardigheden die wij hier bekeken, inclusief de genoemde plekken op de kaart.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Eén reactie

  1. Dag Sandra,
    Na 2 jaar uitstel maak ik met een vriend en fietstoch langs de westkant van Denemarken. Ik wil echter ook eens langs limfjorden rijden. Ik weet niet wat het leukste is om te bezoeken. Spottrup wil ik zeker doen, Mors, Veno het is de bedoeling om via Nykobing verder te fietsen naar Skagen. De bedoeling is om de NOordzee rond te fietsen? DIt jaar is Denemarken aan de beurt.
    Tips zijn altijd welkom,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.