Lyngvig Fyr in Hvide Sande

Bezoek de filmlocaties uit de serie White Sands (Hvide Sande)

Heb je de Deense serie White Sands/Hvide Sande al gezien? In deze misdaadserie gaan een agent en een rechercheur undercover in Hvide Sande aan de Deense westkust, in een poging een oude moordzaak op te lossen. Tussen de verwikkelingen door krijg je als kijker enkele mooie plekjes in dit stukje Denemarken te zien. Hieronder noem ik er een paar.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Over Hvide Sande

Hvide Sande is de op vier na grootste vissershaven van Denemarken. De omgeving staat bekend om het weidse duinlandschap, de groenblauwe zee en het fijne witte zand. Zo’n beetje elke Deen denkt bij het horen van de naam Hvide Sande aan stranden, golven, duinen en ijssalons.

Volgens Pernille Bech Christensen, uitvoerend producent van TV 2 voor White Sands, hebben de auteurs van White Sands zich echt verdiept in de rauwe en prachtige Deense westkust. Ze vindt dat het altijd een extra dimensie toevoegt wanneer een serie op locatie is gefilmd.

Filmlocaties uit de serie White Sands

Als je naar de serie kijkt, kun je de volgende locaties voorbij zien komen:

Lyngvig Fyr

Deze vuurtoren ligt ten noorden van Hvide Sande. Hij speelt een absolute hoofdrol in de serie. De 38 meter hoge vuurtoren is niet alleen vanaf zee zichtbaar, maar ook in de intro van de serie en wordt regelmatig in beeld gebracht.

Lyngvig Fyr in Hvide Sande

Sømærke Årgab

Dit kenmerkende scheepvaartbaken ten zuiden van Hvide Sande is een van de maritieme overblijfselen langs de Noordzeekust van Jutland. In de volksmond staat hij bekend als “De piramide van Denemarken”.

denemarken hvide sande

De ‘Duitse haven’

Deze haven dankt zijn naam aan het feit dat de bewoners van Holmsland het gebied tussen Årgab en Sdr. Lyngvig aan het begin van de 20e eeuw Deutschland (Duitsland) noemden. “Der Deutsche Hafen” werd in 1912 aangelegd om het materiaal voor de bouw van sluizen en molens aan land te brengen. Hvide Sande bestond toen nog niet, maar later konden de West-Jutlandse vissers mooi gebruikmaken van de “Duitse haven”.

Fort van Houvig

De bunkers ten noorden van Søndervig maakten deel uit van de Atlantikwall, die werden gebouwd door de Duitse bezetters. De Atlantikwall liep helemaal van Spanje tot in Noorwegen. Het fort van Houvig bestaat uit 50 bunkers en nog eens zo’n 50 andere betonnen constructies. Het is grotendeels open voor het publiek en kan op afspraak ook onder begeleiding van een gids worden verkend.

sondervig strand denemarken

Æ Karklud

Deze traditionele ‘kro’ tegenover de kerk van Hvide Sande zit diep verankerd in het DNA van de plaatselijke bewoners. Hier ben je op de juiste plek voor eten, drinken en de laatste nieuwtjes.

Abelines Gaard

Als muren konden spreken, zou dit Strandvogthof, dat is gebouwd rond 1860, alles kunnen vertellen over gestrande schepen en scheepswrakken. En over de jonge weduwe Abeline, die er met haar 5 kinderen alleen voor kwam te staan.

abelines gaard hvide sande

Surfschool en -café Westwind

Westwind is een van de grootste surfscholen van Denemarken. In Hvide Sande vind je op de twee locaties ten noorden en ten zuiden van de sluis tussen het Noordzeewater en Ringkøbing Fjord alles wat het hart van een surfer sneller laat kloppen.

Heb jij al één of meerdere plekken uit de serie White Sande bezocht?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.