Lyngvig Fyr in Hvide Sande

5 x zien en doen aan de Noordzeekust in Denemarken

Je weet natuurlijk al dat de Noordzeekust in Denemarken fijne, witte zandstranden en brede, ruige duinen heeft. Maar als je tijdens je strandwandelingen goed omhoog en omlaag kijkt, zul je ontdekken dat de kust tussen Esbjerg/Blåvand en Hvide Sande/Ringkøbing Fjord bezaaid is met nog veel meer mooie dingen. Hieronder vind je 5 dingen die je echt niet mag missen aan de Noordzeekust in Denemarken.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

1. Barnsteen: het Deense goud

Maak van je strandwandeling een speurtocht en ga op zoek naar het Deense goud: barnsteen. De kans om barnsteen te vinden is het grootst na onstuimig weer, wanneer de zeebodem is omgewoeld en er weer nieuwe stukjes zijn aangespoeld. Dan kun je tussen het zeewier, de schelpen en de steentjes opeens die bijzondere glinstering ontdekken. Het zoeken werkt verslavend: voordat je het doorhebt, heb je kilometers kust afgestruind. Van het resultaat kun je bijvoorbeeld een mooi sieraad (laten) maken. Het is ook mogelijk om een excursie met een gids te boeken om je kans op het vinden van dit Deense goud te vergroten.

nationaal park Thy Denemarken

2. Tirpitz Museum

Verspreid langs de Deense Noordzeekust staan veel ruwe, grijze bunkers, als een soort tijdscapsules uit de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels spelen er kinderen op en hebben zeedieren er hun thuis van gemaakt. Op Houvig Strand staan meer dan 50 bunkers. Wil je meer te weten komen over hun geschiedenis, ga dan naar het Tirpitz Museum. Deze verlaten bunker, die verscholen ligt in de duinen van Blåvand, is omgebouwd tot een plek waar verhalen over de Tweede Wereldoorlog en het omliggende landschap tot leven komen.

3. Lyngvig Fyr

Je kunt het niet missen, de vuurtoren Lynvig Fyr – het is natuurlijk ook de bedoeling dat deze zichtbaar is – maar ga je dit bouwwerk beklimmen, dan heb je een geweldig uitzicht over de Deense Noordzeekust. De spiraalvormige trap naar boven leidt je naar een uitkijkpunt met panoramisch zich op land en zee.

Lyngvig Fyr in Hvide Sande

4. Plaatselijke specialiteiten

De Deense Noordzee en Ringkøbing Fjord zijn belangrijke leveranciers van lokale specialiteiten. Wie van lekker eten houdt, kan in Havnen’s Røgeri in de haven van Hvide Sande dagelijks vers gerookte vis halen. Stauning Whisky, aan de oostkant van de fjord, is een ander soort Deens goud. Voor echte zoetekauwen zijn de ijsjes van Vaffelboden in het vissersstadje Ringkøbing een must om te halen. Hier maken ze de horentjes nog helemaal zelf, waarna je er softijs, schepijs, gøf en jam in kunt laten doen.

vaffelboden ringkobing denemarken

5. Het Filsø-meer

Het Filsø-meer is een natuurpareltje net voorbij het duinlandschap ten zuiden van Henne Strand. Dit op een na grootste meer van Denemarken staat bekend om de ruim 50 unieke dier- en plantsoorten die er leven, zoals de majestueuze witstaartzeearend en de zeldzame lachstern en kuifduiker. Rondom het meer vind je een ellipsvormige steiger, een uitkijktoren en een informatiecentrum.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.