zeegrasdaken in denemarken

De meeste zeegrasdaken in Denemarken vind je op het eiland Læsø

Vind jij grasdaken ook zo mooi? Dan moet je echt een keer een bezoek brengen aan het eiland Læsø. Dat ligt in het Kattegat, aan de noordoostkust van Jutland. Het staat bekend om zijn unieke eeuwenoude zeegrasdaken. Sterker nog: nergens ter wereld zijn zoveel zeegrasdaken te vinden als hier.

Over de zeegrasdaken op Læsø

De eerste daken op Læsø werden gemaakt van drijfhout van scheepswrakken en zeegras dat overal langs de kust werd gevonden. Voor één dak werd wel 90 ton zeegras gebruikt. In de loop der tijd raakte het zeegras zo dicht met elkaar verstrengeld, dat het een perfecte isolatielaag was tegen heftige weersinvloeden. Ook werd het zeegras precies zo geplaatst dat het in de loop der tijd waterafstotende eigenschappen kreeg. Daarnaast was het zeegras dankzij de hoge concentratie zout brandbestendig.

zeegrasdaken in denemarken
Foto: Visit Nord Jylland via Visit Denmark

Duurzame daken

Al met al zijn zeegrasdaken heel duurzame daken. Als je een zeegrasdak vergelijkt met een modern dak, dan heeft het 90 procent van de isolerende eigenschappen – zonder al die moderne technologie. Daarnaast kan een zeegrasdak wel tot wel 350 jaar meegaan en kan de plaatselijke flora en fauna van het eiland volop bloeien en broeden op en in de grasdaken.

De zeegrasdaken hebben nog een bijzondere eigenschap, namelijk CO2 uit de lucht halen en voor een lange tijd aan zich binden. In combinatie met het drijfhout en de klei die op de muren werden aangebracht, draagt die zuiverende werking bij aan een lage CO2-voetadruk. Na gebruik kunnen de materialen weer helemaal opgenomen worden door de natuur. Ze zijn dus volledig recyclebaar.

Uitgebreide restauratie

Na al die jaren stand houden tegen de weersinvloeden begonnen de grasdaken van Læsø toch wel wat te slijten. In 2015 werd daarom gestart met een uitgebreide restauratie van deze traditionele vorm van dakbedekking. Hiervoor werd zeegras van de eilanden Bøgø, Møn en Tærø gebruikt. Door sterfte van het zeegras kon het sinds 1930 namelijk niet meer gewonnen worden van de zeebodem rondom Læsø .

Inmiddels zijn bijna alle 36 huizen gerestaureerd. Het project zal in 2022 officieel worden afgerond, wanneer ook de laatste drie huizen met zeegrasdaken zijn gerestaureerd. Zo zijn de zeegrasdaken ook voor toekomstige generaties gewaarborgd. Het unieke culturele erfgoed van de grasdaken is genomineerd om UNESCO Werelderfgoed te worden.

Routes langs zeegrasdaken

Als je op Læsø bent, kun je twee routes langs zeegrasdaken volgen. Je komt dan onder andere bij Andrine’s huis, het oudste huisje met een zeegrasdak uit 1790. Sommige huisjes zijn nog open voor publiek, andere zijn in privé-eigendom en kun je dus alleen vanaf een afstandje bewonderen. De meeste huisjes met zeegrasdaken vind je in het stadje Gammel Østerby: dat heeft in totaal 16 huizen. In het Openluchtmuseum (Frilandsmuseet) ten noorden van Kopenhagen bevindt zich een replica van een historisch Læsø-huisje met een traditioneel zeegrasdak.

Zout van Læsø

Behalve om de zeegrasdaken staat Læsø ook bekend om de zoutwinning. Al vanaf de twaalfde eeuw won de plaatselijke bevolking hier zout uit het zoutrijke grondwater. De zoutovens werden gestookt op bomen, totdat deze rond de achttiende eeuw op waren. Dat verklaart ook waarom daarna drijfhout en zeegras werden gebruikt voor de bouw van de karakteristieke huisjes op het eiland.

In het Læsø Salt-fabriekje kun je zelf de traditionele manier van zoutwinning uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.