kliffen fur

Wandelgids Jutland: 52x wandelen langs Deense zandstranden

Het Denemarken-gevoel overvalt me als ik de nieuwe Rother wandelgids Jutland van uitgeverij Elmar doorblader. Wat ik op de foto’s zie, is hoe ik Denemarken ken: stranden, duinen en kliffen met af en toe een robuuste kerk of een huisje met een rieten dak. Ik krijg meteen zin om te vertrekken – niet alleen, maar met man en kinderen. De 52 wandelingen in de gids zijn namelijk bijna allemaal geschikt voor het hele gezin. Ideaal dus voor onze vakanties in Denemarken!

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Over de wandelingen

De wandelingen in de gids zijn verdeeld in 4 regio’s: Noord-Jutland, Midden-Jutland, Zuid-Jutland en Oost-Jutland. Er lopen er een paar door het binnenland, maar verreweg de meeste lopen langs de west- en noordkust van Denemarken.

Op de achterkant van de gids is op een kaart van Denemarken meteen duidelijk te zien op welke plekken je een wandeling uit de gids kunt maken. Dankzij een handige markering aan de rand van de bladzijdes vind je al bladerend makkelijk het nummer terug van de wandeling die je aan het lopen bent of wilt gaan lopen.

De meeste wandelingen zijn blauw gemarkeerd (makkelijk), vier wandelingen zijn rood (middelzwaar). De lengte van de wandelingen wordt aangegeven in de looptijd, op basis van 3-4 km per uur (afhankelijk van de ondergrond). Er zijn wandelingen van twee tot ruim vijf uur, wat neerkomt op zo’n 8-20 kilometer. Dat komt mooi uit, want wij lopen meestal zo’n 8-12 kilometer. Op vakantie, als we er alle tijd voor hebben, mag dat best nog wat langer zijn. Er zullen dus heel wat wandelingen bij zitten die we graag zullen maken.

Bij elke wandeling staat met symbolen aangegeven of deze per openbaar vervoer bereikbaar is, of hij ook geschikt is voor kinderen (bijna allemaal dus), hoeveel je onderweg stijgt en daalt en of je onderweg horeca tegenkomt. Verder heeft elke wandeling een duidelijke beschrijving en een topografische kaart. De GPS-tracks en coördinaten van de beginpunten zijn met de code uit de wandelgids gratis te downloaden op de website van Uitgeverij Elmar.

Mooiste wandelingen op Jutland

Een aantal wandelingen is in de inhoudsopgave gemarkeerd met TOP. Deze wandelingen hebben een plekje verdiend bij de (volgens de auteurs) mooiste wandelingen op Jutland. Van een paar van die wandelingen kan ik meteen al beamen dat het er echt schitterend wandelen is. Wij vonden het bijvoorbeeld prachtig op het eiland Fur (wandeling 21).

kliffen fur

Bij Bulbjerg brachten wij alleen een bezoek aan een uitkijkpunt, maar daar wandelen lijkt me ook echt een aanrader.

Bulbjerg in Denemarken

Mols Bjerge verkenden wij zelf met de fiets. Ook in dat natuurgebied heeft de gids een wandeling voor je.

djursland mols bjerge

En wat denk je van een ‘woestijnwandeling’ bij Rubjerg Knude?

Rudbjerg Knude

Naast deze voor ons bekende plekken staan er ook wandelingen in de gids op plekken die wij hoog op ons verlanglijstje hebben staan, zoals Grenen en Råbjerg Mile. Al met al heeft deze wandelgids Jutland dus genoeg te bieden voor meerdere wandelvakanties in Denemarken.

Extra info over Denemarken

Behalve de beschrijvingen van de wandelingen bevat de gids ook nog een aantal pagina’s met algemene informatie over Denemarken. Wat ik bijvoorbeeld erg leuk vind, is dat er ook een lijstje in staat met stenen en schelpen die je tijdens je wandeling op het strand kunt aantreffen, inclusief omschrijving zodat je ze kunt herkennen.

Achter in de wandelgids zit ook een korte woordenlijst voor wandelaars. Hierin vind je woorden die je soms ook op bordjes kunt zien staan, zoals bakke (heuvel) en vig (baai). Handig om te kunnen herkennen! Tot slot is er nog een index van de plaatsen die de wandelingen aandoen.

Praktisch over de wandelgids Jutland

De Rother Wandelgids Jutland (ISBN 9789038928005) is geschreven door Dorothee Sänger en Michael Gahr en vertaald door Henk Filippo. De gids, die 200 pagina’s heeft, is een uitgave van Uitgeverij Elmar, waarvan ik persoonlijk fan ben vanwege a) de inhoud natuurlijk en b) het handzame formaat van de gidsjes. Met een beetje geluk passen ze in de zak van je jas of broek, en anders zeker in een heuptasje of het voor- of zijvak van je rugzak. Zo kun je de gids makkelijk zo vaak als je wilt tevoorschijn halen en weer wegstoppen om met vrije handen verder te wandelen. Ik ga de gids dan ook zeker meenemen op onze komende vakanties naar Denemarken. Met zoveel wandelingen en praktische informatie komt hij daar zeker van pas.

reisgids denemarken

Graag wil ik de uitgever bedanken voor het toesturen van deze wandelgids.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.