Wandelen in het Merengebied in Denemarken (Søhøjlandet)

Het stukje Denemarken tussen Silkeborg en Skanderborg is heel anders dan we tot nu toe van Denemarken gewend waren. Meestal staan onze vakanties in Denemarken in het teken van strand en zee. Maar hier vind je een landschap vol heuvels en meren. Vandaar dus ook de naam: Søhøjlandet (Merenhoogland). Hier vind je het grootste meer van Jutland (het Mossø), de langste rivier van Denemarken (de Gudenå) én de hoogste bergen van Denemarken. Mooie ingrediënten voor een fijne wandelvakantie dus! Hieronder vind je onze tips als je wilt gaan wandelen in het Deense merengebied.

Silkeruten (12 km)

De bekendste wandeling in het Deense merengebied is waarschijnlijk wel de Silkeruten. Deze hebben we zelf gelopen tijdens onze week in het Merenhoogland en hier lees je meer over onze ervaringen tijdens deze wandeling van 12 kilometer. Behalve natuur kom je onderweg ook musea tegen. Als je die wilt bezoeken, kan het voordelig zijn om een Aarhus Card aan te schaffen.

Silkeruten wandelen in het Deense merengebied

Almindsø Rundt (4 km)

Een andere wandeling die ik nog op mijn lijstje had staan, is die rondom het meer Almindsø. Later zag ik dat deze deels overlapt met de Silkeruten, vandaar dat wij hem uiteindelijk niet gelopen hebben. Maar we vonden dit deel van de Silkeruten wel erg mooi! Dus als je liever korter dan 12 kilometer loopt, is dit ook een hele goede keuze. Je komt dan onder andere langs uitkijkpunt Kroghs Bænk en langs het strand van Østre Søbad.

Silkeruten wandelen in het Deense merengebied

Knudsø Rundt (9 km)

Voor onze wandeling rondom het meer Knudsø parkeerden we een klein stukje ten westen van het plaatsje Ry. Daarna liepen we tegen de richting van de klok in langs het meer. Deze wandeling is niet in zijn geheel gemarkeerd (het is dus handig om deze wandelkaart mee te nemen), maar delen ervan staan wel aangegeven.

Om te beginnen volgden we de rode pijlen naar Knudhule Badehotel. Eigenlijk is dit meteen al een perfecte plek voor een pauze, want je vindt er een strandje en een ronde steiger met bankjes erop.

Wandelen Deense merengebied Knudso

We volgden de rode pijlen verder langs de jachthaven en door het bos naar het plaatsje Tulstrup.

Let op: volg vanaf de rand van Tulstrup niet meer de rode pijlen, maar loop verder langs de weg naar Tørring. Dit is even een minder leuk stukje van de wandeling, maar gelukkig is het niet echt druk op de weg.

In Tørring kom je vanzelf een bord tegen dat verwijst naar een parkeerplaats links van de weg (P Knudsø). Die weg sloegen we in. Vanaf die parkeerplaats begint weer een gemarkeerd stukje van de route naar een andere parkeerplaats. Dit was wat ons betreft het mooiste deel van de wandeling. Het is hier af en toe flink klimmen en dalen, maar dat levert ook mooie uitzichten op.

Wandelen Deense merengebied Knudso

Op dit deel van de wandeling ben je eigenlijk voortdurend aan het klimmen naar een uitzicht en dan weer aan het afdalen naar de waterkant.

Wandelen Deense merengebied Knudso

Voor wat extra avontuur zit er ook een leuk oversteekje in, over een smalle plank met voor de zekerheid een touw erbij om je aan vast te houden.

Wandelen Deense merengebied Knudso

Het hoogste punt van de wandeling is waarschijnlijk de top bij Camping Birkhede. Wat een mooie plek om te kamperen in Denemarken!

Wandelen Deense merengebied Knudso

Bij de parkeerplaats aan de Lyngvej houdt dit gemarkeerde deel van de route weer op. Je loopt nu via de Silkeborgvej de brug over naar het plaatsje Ry.

Wandelen Deense merengebied Knudso

In Ry haalden we bij de Ok Plus iets te drinken en wat lekkers erbij – daar waren we wel aan toe na al dat klimmen en dalen! We namen er de tijd voor en gingen even zitten aan een van de picknicktafels bij het strand van Sønder Ege in Ry. Aan de overkant konden we mooi de heuvels zien waarover we eerder hadden gelopen.

Wandelen Deense merengebied Knudso

Ik dacht eigenlijk dat het nog verder lopen zou zijn, maar na deze pauze waren we via de Søkildevej al heel snel terug bij de auto. Toen ik mijn sporthorloge uitzette, zag ik dat het geen 9, maar 11 kilometer aangaf. Hoe dan ook, het was een mooie wandeling!

Tip: je kunt deze wandeling goed combineren met het uitkijkpunt bij de Bryggebjerg.

Van Julsø naar Himmelbjerget (9 km)

In mijn wandelgids Jutland stond ook nog een wandeling in Søhøjlandet. Wandeling 43 in deze wandelgids loopt van Julsø naar Himmelbjerget, een uitkijkpunt dat wij bezochten tijdens onze rondrit langs uitkijkpunten in het Deense merengebied. Deze route is 9 kilometer lang en Himmelbjerget is echt een fantastisch doel om naartoe te wandelen. Deze wandeling hoop ik in de toekomst dan ook zeker nog eens te gaan lopen. Maar ja, zoals altijd was onze herfstvakantie in Denemarken weer veel te snel voorbij en bleef er genoeg te wensen over voor de toekomst…

Ook wandelen in het merengebied van Denemarken?

Wil jij ook komen wandelen in het Deense merengebied? Wij verbleven in Danhostel Aarhus, maar Landal Søhøjlandet is ook een perfecte uitvalsbasis voor deze regio.

Wij bezochten het Deense Merengebied (Søhøjlandet) in samenwerking met Visit Aarhus Regionen en Visit Denmark.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Ik ga akkoord met het privacybeleid.