Wandelen Deense merengebied Knudso

Wandelen in het Merengebied in Denemarken (Søhøjlandet)

Het stukje Denemarken tussen Silkeborg en Skanderborg is heel anders dan we tot nu toe van Denemarken gewend waren. Meestal staan onze vakanties in Denemarken in het teken van strand en zee. Maar hier vind je een landschap vol heuvels en meren. Vandaar dus ook de naam: Søhøjlandet (Merenhoogland). Hier vind je het grootste meer van Jutland (het Mossø), de langste rivier van Denemarken (de Gudenå) én de hoogste bergen van Denemarken. Mooie ingrediënten voor een fijne wandelvakantie dus! Hieronder vind je onze tips als je wilt gaan wandelen in het Deense merengebied (met Landal Søhøjlandet als handige uitvalsbasis).

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Silkeruten (12 km)

De bekendste wandeling in het Deense merengebied is waarschijnlijk wel de Silkeruten. Deze hebben we zelf gelopen tijdens onze week in het Merenhoogland en hier lees je meer over onze ervaringen tijdens deze wandeling van 12 kilometer. Behalve natuur kom je onderweg ook musea tegen.

Silkeruten wandelen in het Deense merengebied

Almindsø Rundt (4 km)

Een andere wandeling die ik op mijn lijstje had staan, is die rondom het meer Almindsø. Later zag ik dat deze deels overlapt met de Silkeruten, vandaar dat wij hem uiteindelijk niet gelopen hebben. Maar we vonden dit deel van de Silkeruten wel erg mooi! Dus als je liever korter dan 12 kilometer loopt, is dit ook een hele goede keuze. Je komt dan onder andere langs uitkijkpunt Kroghs Bænk en langs het strand van Østre Søbad, waar je over de ronde steiger kunt lopen, koffie kunt drinken of kunt gaan zwemmen – met of zonder bezoek aan de sauna. Kleedruimtes en toiletten zijn aanwezig.

Knudsø Rundt (9 km)

Voor deze wandeling rondom het meer Knudsø parkeerden we een klein stukje ten westen van het plaatsje Ry. Daarna liepen we tegen de richting van de klok in langs het meer. Deze wandeling is niet in zijn geheel gemarkeerd, maar delen ervan staan wel aangegeven.

Om te beginnen volgden we de rode pijlen naar Knudhule Badehotel. Eigenlijk is dit meteen al een perfecte plek voor een pauze, want je vindt er een strandje en een ronde steiger met bankjes erop.

Wandelen Deense merengebied Knudso

We volgden de rode pijlen verder langs de jachthaven en door het bos naar het plaatsje Tulstrup.

Let op: volg vanaf de rand van Tulstrup niet meer de rode pijlen, maar loop verder langs de weg naar Tørring. Dit is even een minder leuk stukje van de wandeling, maar gelukkig is het niet echt druk op de weg.

In Tørring kom je vanzelf een bord tegen dat verwijst naar een parkeerplaats links van de weg (P Knudsø). Die weg sloegen we in. Vanaf die parkeerplaats begint weer een gemarkeerd stukje van de route naar een andere parkeerplaats. Dit was wat ons betreft het mooiste deel van de wandeling. Het is hier af en toe flink klimmen en dalen, maar dat levert ook mooie uitzichten op.

Wandelen Deense merengebied Knudso

Op dit deel van de wandeling ben je eigenlijk voortdurend aan het klimmen naar een uitzicht en dan weer aan het afdalen naar de waterkant.

Wandelen Deense merengebied Knudso

Voor wat extra avontuur zit er ook een leuk oversteekje in, over een smalle plank met voor de zekerheid een touw erbij om je aan vast te houden.

Wandelen Deense merengebied Knudso

Het hoogste punt van de wandeling is waarschijnlijk de top bij Camping Birkhede. Wat een mooie plek om te kamperen in Denemarken!

Wandelen Deense merengebied Knudso

Bij de parkeerplaats aan de Lyngvej houdt dit gemarkeerde deel van de route weer op. Je loopt nu via de Silkeborgvej de brug over naar het plaatsje Ry (een van de mogelijke opstapplaatsen voor een boottocht naar Himmelbjerget).

Wandelen Deense merengebied Knudso

In Ry haalden we bij de Ok Plus iets te drinken en wat lekkers erbij – daar waren we wel aan toe na al dat klimmen en dalen! We namen er de tijd voor en gingen even zitten aan een van de picknicktafels bij het strand van Sønder Ege in Ry. Aan de overkant konden we mooi de heuvels zien waarover we eerder hadden gelopen.

Wandelen Deense merengebied Knudso

Ik dacht eigenlijk dat het nog verder lopen zou zijn, maar na deze pauze waren we via de Søkildevej al heel snel terug bij de auto. Toen ik mijn sporthorloge uitzette, zag ik dat het geen 9, maar 11 kilometer aangaf. Hoe dan ook, het was een mooie wandeling!

Tip: je kunt deze wandeling goed combineren met het uitkijkpunt bij de Bryggebjerg.

Van Julsø naar Himmelbjerget (9 km)

In mijn wandelgids Jutland stond ook nog een wandeling in Søhøjlandet. Wandeling 43 in deze wandelgids loopt van Julsø naar Himmelbjerget, een uitkijkpunt dat wij bezochten tijdens onze rondrit langs uitkijkpunten in het Deense merengebied. Deze route is 9 kilometer lang en Himmelbjerget is echt een fantastisch doel om naartoe te wandelen. Deze wandeling hoop ik in de toekomst dan ook zeker nog eens te gaan lopen. Maar ja, zoals altijd was onze vakantie in Denemarken weer veel te snel voorbij en bleef er genoeg te wensen over voor de toekomst…

Store Troldhøj (2,6 km)

Een fijne korte wandeling waarvoor we nog wel tijd hadden, is die naar uitkijkpunt Store Troldhøj (2,6 km). Wij parkeerden hiervoor op Trolhøjvej Parkeringsplads. Vanaf daar was het niet ver lopen naar het uitkijkpunt. Op de parkeerplaats staat ook een bord met de route, en onderweg kom je bordjes tegen die je de goede kant op wijzen.

Meer wandeltips vanaf Landal Søhøjlandet

Wij vonden Landal Søhøjlandet een geweldige uitvalsbasis voor een (wandel)vakantie in het merengebied. Hier lees je onze ervaringen met dit park en tips voor meer uitstapjes. Behalve bovenstaande wandelingen kun je rondom Landal Søhøjlandet nog veel meer wandelingen maken, ook als je maar kort wilt lopen. In de Landal Greenparks-app zijn voor dit park (onder In de omgeving) de volgende wandeltips te vinden:

 • Lille Troldhøj (0,6 km)
 • Wandeling Gjern Bakker (0,7 km)
 • Wandeling Amerika Plantage (1,1 km)
 • Van het park naar het centrum van Gjern (1,2 km)
 • Wandeling Sminge Plantage (1,2 km)
 • Een ‘natuuravontuur’ rondom Sminge Sø (1,7 km)
 • Wandelroute Kildedalen Troldbjerg (1,7 km)
 • Egedalsmosen (1,7 km)
 • Wandeling Gjern Bakker (1,8 km)
 • Wandeling Amerika Plantage (1,9 km)
 • Korte wandeling door Overholt Plantage met een mooi uitzicht (2 km)
 • Een wandeling direct vanaf het park door de vallei (3,6 km)
 • Wandelen langs de Gjern Å (4 km)
 • Åshøjstien (4,1 km)
 • Wandeling Sminge Sø (4,9 km)
 • Een ronde rondom de naastgelegen golfbaan (5 km)

Het zijn dus vooral korte wandelingen, maar er zijn ook meerdere verbindingsroutes waarmee je wandelingen aan elkaar kunt koppelen als je langer wilt lopen:

 • Een verbindingsroute van het park naar Troldbjerg (1 km)
 • Verbindingsroute P1-Svostrup (2,4 km)
 • Verbindingsroute van P4 naar Åshøj (2,7 km)
 • Verbindingsroute van P4 naar P6 (2,7 km)
 • Verbindingsroute van P4 naar P1/2 (2,8 km)
wandelen vanaf Landal Sohojlandet
Landal Søhøjlandet grenst aan een mooi natuurgebied

Deze keer kozen we voor een dagje genieten van alle activiteiten op het park zelf, een kanotocht vanuit Silkeborg en een dag in pretpark Djurs Sommerland. Maar als ik dit zo lees, kunnen we nog wel een keer terug naar Landal Søhøjlandet voor een wandelweek! Dat komt goed uit, want ons verblijf op dit park was wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar. Er staan trouwens ook mooie mountainbikeroutes bij dit park in de Landal-app, als je dat liever doet.

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Denemarken Magazine over de regio Aarhus misschien interessant voor je. Of download eerst de gratis top 10 met leuke activiteiten in de regio Aarhus.

Meer van Søhøjlandet – maar dan vanaf het water – zie je in deze video die ik daar maakte. Vind je het leuk om meer reisvideo’s over Denemarken te zien? Abonneer je dan op het YouTube-kanaal zodat je er nooit meer eentje mist.

reisgids denemarken

Wij bezochten het Deense Merengebied (Søhøjlandet) in samenwerking met Visit Aarhus Regionen en Visit Denmark.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.