vikingburcht Fyrkat

5 Vikingforten in Denemarken ‘solliciteren’ als UNESCO-werelderfgoed

De vijf ringforten uit de Vikingtijd zijn een enorme rijkdom voor Denemarken. Het zijn namelijk geometrische meesterwerken met een perfecte symmetrische cirkelconstructie en vier poorten die verwijzen naar de vier windrichtingen. Bovendien lijkt het erop dat dit soort ringforten nergens anders te vinden zijn. Daarom heeft de Deense overheid een aanvraag ingediend om deze vijf Deense Vikingringforten op de UNESCO-werelderfgoedlijst te krijgen.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Waar vind je de 5 Vikingforten?

De vijf Vikingforten in Denemarken staan op de volgende plekken:

 • Aggersborg bevindt zich bij de Limfjord (Vesthimmerland)
 • Fyrkat ligt bij Hobro (aan de Mariagerfjord)
 • Nonnebakken vind je bij Odense
 • Trelleborg ligt bij Slagelse
 • en Borgring bij Køge

De ringforten werden gebouwd rond 980 na Christus. Ze worden allemaal toegeschreven aan koning Harald Blauwtand (naamgever van de Bluetooth-technologie). De Vikingforten zijn dus binnen korte tijd gebouwd. Ook waren ze maar een paar jaar in gebruik. Waarschijnlijk waren het verdedigingswerken.

vikingburcht Fyrkat
Foto: Fyrkat Historisch Museum Noord-Jutland via Visit Denmark

Aanmeldingsprocedure

De Deense Vikingforten staan al sinds 2018 op de voorlopige Deense UNESCO-lijst. Dat is een voorwaarde om later op de Werelderfgoedlijst te kunnen komen. De volgende organisaties steunen de nominatie:

Het Werelderfgoedcomité van de UNESCO zal waarschijnlijk in de zomer van 2022 een beslissing nemen over de aanvraag. De Denen moeten dus nog even in spanning afwachten…

Joy Mogensen, de Deense Minister van Cultuur, heeft goede hoop: “Dit is de eerste keer dat Denemarken een aanvraag indient voor een aantal geografisch verspreide culturele erfgoedlocaties om deze gezamenlijk op de UNESCO-lijst te krijgen. De Vikingringforten zijn voor de hand liggende kandidaten vanwege hun unieke geometrische eigenschappen en hun belang in de geschiedvorming van Denemarken zoals wij die kennen uit de geschiedenisboeken. Ik hoop dat hierdoor meer belangstelling wordt gewekt en de kennis over de Deense geschiedenis ook in het buitenland zal worden vergroot.”

Werelderfgoed in Denemarken

Denemarken heeft al 7 locaties die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan:

 • de Jelling-monumenten in de gemeente Vejle (opgenomen in 1994)
 • de Kathedraal van Roskilde (opgenomen in 1995)
 • kasteel Kronborg in de gemeente Helsingør (opgenomen in 2000)
 • Stevns Klint (opgenomen in 2014)
 • de Deense Waddenzee (opgenomen in 2014)
 • Christiansfeld in de gemeente Kolding (opgenomen in 2015)
 • het jachtlandschap in Noord-Seeland (opgenomen in 2015)

Groenland, een autonoom gebiedsdeel van Denemarken, heeft er nog eens drie:

 • Ilulissat Isfjord (opgenomen in 2004)
 • Kujataa. Nordbo- og inuitlandbrug, aan de rand van de ijskap (opgenomen in 2017)
 • Aasivissuit-Nipisat, Inuit-jachtlandschap tussen het ijs en de zee (opgenomen in 2018)

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.