deens ijsje klintholm

Vakantie in Denemarken duur? Maak gebruik van deze voordeeltjes!

Is een vakantie in Denemarken duur? Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Ja, sommige dingen zijn duurder. Zo schrikken wij op weg naar Zweden altijd weer van de prijzen voor een overnachting op campings in Denemarken. Wij zijn dan met 5 personen in een caravan zomaar 55 euro kwijt, terwijl we in Zweden, Noorwegen en Tsjechië genoeg hebben aan zo’n 25-35 euro. Maar er zijn ook dingen die Denemarken juist voordeliger maken. Als je gebruikmaakt van deze voordeeltjes, hoeft niets een betaalbare vakantie in Denemarken meer in de weg te staan.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Gratis doen in Denemarken

Er zijn zoveel gratis activiteiten te vinden in Denemarken! Je hoeft echt niet elke dag de toegangsprijs van een dierentuin of pretpark te betalen. Hieronder wat voorbeelden van dingen die je gratis kunt doen in Denemarken:

  • Naar het strand gaan (dat is in Denemarken bijna altijd in de buurt)
  • Een stadje met vakwerkhuizen bekijken, zoals Ribe
  • Een speurtocht naar hunebedden, zoals deze op Møn
  • Of de houten reuzen bij Kopenhagen opzoeken
  • Wandelen in een van de natuurgebieden, zoals wij bijvoorbeeld op Funen deden
  • Als je fietsen bij je hebt, kun je ook gratis gaan fietsen. Wij deden dat in nationaal park Mols Bjerge bij Ebeloft.

Voor veel van deze dingen zul je misschien wel eerst een stukje moeten rijden met de auto. Wat de brandstof betreft schijnt tanken aan het begin of einde van de dag goedkoper te zijn dan tanken midden op de dag. Hier moet ik toch eens op gaan letten.

Kinderen gratis

Ga je dan toch naar iets dat geld kost, zoals een museum, dan zijn kinderen vaak gratis. Wij maakten het laatst nog mee bij Koldkrigsmuseum Stevnsfort: kinderen onder de 18 gratis. Dus zelfs met drie tienerkinderen bij ons hoefden we nog maar twee kaartjes te kopen, waar we in Nederland vaak al 5x de volle mep betalen. Dat scheelt nogal!

Heb je plannen om voor het eerst naar Denemarken te gaan? Dan vind je heel veel handige tips bij elkaar in dit Stralend Denemarken Magazine ‘Eerste keer naar Denemarken’. Je kunt het meteen downloaden en er staan onder andere een route voor een rondreis, tips voor campings en vakantiehuizen, informatie over betalen in Denemarken en tips voor Kopenhagen en LEGOLAND/LEGO House in.

Voordeelkaarten

Bij aankomst in Ribe Byferie Resort kregen we gratis de Be Happy Pass. Dat is een kaart die voordeel biedt voor allerlei uitstapjes. De kinderen konden zelfs gratis een doosje Lego ophalen bij de receptie. Ik kan me nog herinneren dat ze daar de laatste (regenachtige) dag heerlijk mee hebben zitten spelen.

Bon voor Legoland in de Lego-catalogus

Zelf heb ik er nog nooit gebruik van gemaakt, maar ik heb al van meerdere mensen gehoord dat in de Lego-catalogus (die je gratis kunt meenemen in veel speelgoedwinkels in Nederland) een bon zit waarmee 1 kind gratis toegang heeft tot Legoland (onder begeleiding van een betalende volwassene). Andere mensen krijgen korting op Legoland via de Lidl-app (die je dan wel in het Deens moet zetten) of met Pepper. Maar ook bij Tiquets krijg je vaak korting. Mooi meegenomen!

Voordelige vakantiewoningen tegen laagseizoen-prijzen

Het grootste voordeel van een vakantie in Denemarken zit hem misschien nog wel in het feit dat de Denen op andere momenten vakantie hebben dan wij. In onze meivakantie en vanaf augustus gelden laagseizoenprijzen in Denemarken, omdat de Denen dan zelf geen vakantie hebben. En het is nog eens lekker rustig ook!

Dit kan wel betekenen dat sommige dingen gesloten zijn of beperkte openingstijden hebben (bijvoorbeeld alleen in het weekend). Zo grepen wij tijdens onze meivakantie in Djursland naast een bezoek aan het pretpark daar, omdat het pas vlak na die meivakantie open ging. Dus is er iets waar je per se naartoe wilt, kijk dan even goed naar de openingstijden.

Zelf boodschappen doen

Uit eten gaan vinden wij wel erg duur in Denemarken. Ik zal nooit vergeten dat we in Middelfart een keer gingen lunchen in een leuk tentje aan het water (3 hamburgers, twee porties kipnuggets en 5 drankjes) en bijna 100 euro kwijt waren. Nou vind ik dat je zoiets op vakantie best een keer moet kunnen, maar van ons vakantiebudget kan dat echt niet te vaak. Het liefst slapen we dan ook in een vakantiewoning waar we zelf kunnen koken (hier vind je onze favoriete vakantiewoningen in Denemarken). Ook in Denemarken heb je trouwens budgetsupermarkten zoals de Aldi en de Netto – dat scheelt ook weer in de kosten.

Too Good to Go

Boodschappen doen in Denemarken wordt in ieder geval goedkoper als je gebruik maakt van de app Too Good to Go. Daarmee kun je (vaak aan het einde van de dag) versproducten ophalen die anders zouden worden weggegooid. Zo voorkom je verspilling, maar het scheelt ook in de portemonee. Ook sommige winkels van vakantieparken doen mee aan Too Good to Go: wij zagen dat bijvoorbeeld in Landal Ebeltoft.

Betaalbaar uit eten bij Jensens Bøfhus

Wil je toch een keer in de buidel tasten en uit eten gaan in Denemarken? Dan kun je bij Jensens Bøfhus voor een redelijke prijs biefstuk (of iets anders) eten.

jensen bofhus

Niet overslaan: de Deense ijsjes

Kortom: als je het een beetje slim aanpakt, hoeft een vakantie in Denemarken echt niet duur te zijn. En dat komt goed uit, want zo hou je tenminste geld over voor zo’n enorm Deens ijsje. Daar zou ik dus echt nooit op bezuinigen!

deens ijsje
reisgids denemarken

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.