Route langs uitkijkpunten in het Deense Merengebied (Søhøjlandet)

Tijdens onze meest recente herfstvakantie in Denemarken verkenden we een gebied dat ik al lang op mijn verlanglijstje had staan: het Deense Søhøjlandet (merengebied of eigenlijk merenhoogland). De naam zegt het al: je vindt in deze regio niet alleen heel veel meren, maar ook de hoogste bergen van Denemarken. Een ideale combinatie als je houdt van mooie uitzichten! Daarom maakten wij tijdens deze vakantie in Denemarken een mooie rondrit langs uitkijkpunten in dit Søhøjlandet. Hieronder wijs ik je de weg.

Het uitzicht bij de Bryggebjerg

Dit uitkijkpunt kun je als eerste bezoeken in het rondje dat ik heb samengesteld. Maar wij reden ernaartoe na onze wandeling rondom een van de meren: Knudsø. Daar ligt dit uitkijkpunt namelijk vlakbij.

Ik had nog wel wat moeite om de precieze locatie te vinden in Google Maps. Maar uiteindelijk wisten we het te vinden. Om er te komen, parkeer je bij het ‘Beboerhus’ in het plaatsje Alling. Op die parkeerplaats staat ook een bord met wandelpaden. Vanaf de parkeerplaats loop je eerst langs dit mooie vakwerkhuis.

wandelen Bryggebjerg

Je ziet dan verderop in de straat, bij Alling Gård, al een bordje staan met daarop: Bryggebjerg 0,7 km. Als je dat volgt, kom je al snel (na even klimmen) op de 79 meter hoge Bryggebjerg. Maar dan ben je er nog niet! Het uitzicht (Udsikten) ligt iets verderop langs het pad. Vanaf hier zie je het meer Julsø en de uitkijktoren op Himmelbjerget (verderop op de route).

wandelen Bryggebjerg

Vanaf hier liepen we dezelfde weg terug naar de parkeerplaats. Maar je kunt hier natuurlijk ook langer wandelen, bijvoorbeeld Birkhede rundt. Hier vind je een wandelkaart van het gebied rondom Alling.

Sejs Hede, Stovbjerg en Sindbjerg

Dertien minuten rijden van Alling ligt parkeerplaats Sejs Hede (Borgdalsvej 22, Silkeborg). Vanaf hier kun je tijdens een korte maar pittige wandeling twee Deense bergen beklimmen: Sindbjerg en Stovbjerg (103 en 99 meter hoog).

wandelen Merengebied Stovbjerg Sindbjerg

Al heel dicht bij de parkeerplaats komen de twee bergen duidelijk in zicht. Het was duidelijk wat ons te doen stond 🙂

wandelen Merengebied Stovbjerg Sindbjerg

Na de eerste klim moesten we wel even uithijgen. Gelukkig zijn de Denen zo vriendelijk om op elk uitkijkpunt een bankje neer te zetten. Ook vanaf hier konden we de uitkijktoren van Himmelbjerget weer zien staan. Daar zouden we dus later nog komen.

wandelen Merengebied Stovbjerg Sindbjerg

Vanaf een afstandje leek het nog even alsof de twee bergen in elkaar overliepen. Maar er liep een weggetje tussendoor, dus we moesten toch echt eerst afdalen van de eerste berg en dan opnieuw beginnen aan de beklimming van de tweede berg. Een goede workout! Gelukkig waren op de steilste plekken trappen aangelegd.

wandelen Merengebied Stovbjerg Sindbjerg

We waren trouwens niet de enigen op de berg: er liepen ook schapen rond. En wij de konijnen maar de schuld geven van al die keutels die we onderweg tegenkwamen!

Dronningestolen

Na deze korte maar best even pittige wandeling reden we in ongeveer 10 minuten naar Silkeborg. Als ik heel eerlijk ben, kun je dit uitkijkpunt ook wel overslaan. Dit in tegenstelling tot de bezienswaardigheden in Silkeborg – die zijn zeker wel de moeite waard.

Maar als je toch in Silkeborg bent en zin hebt in een wandelingetje, is dit best leuk om te doen. Als je vanuit het centrum van Silkeborg over de brug bij Danhostel Silkeborg loopt, kom je vanzelf bij een voetgangersviaduct. Na het oversteken van de weg kom je een bordje naar Skovriderens vej tegen. Daar vind je de trap naar de 65 meter hoge Dronningestolen al snel aan je linkerhand. Deze keer konden wij geen meren ontdekken, wel bossen in herfstkleuren en een statig wit gebouw in de verte waarvan ik nog niet heb kunnen ontdekken wat het nou eigenlijk was.

Dronningestolen Silkeborg

Kongestolen bij Slåensø

Na Silkeborg begon ook de autoroute erg mooi te worden. Via binnendoorweggetjes door de bossen kwamen we na ongeveer een kwartier rijden uit op P10 bij het meer Slåensø. Vanaf hier is het ongeveer 700 meter lopen over een mooi pad langs een steile helling naar het 82 meter hoge uitkijkpunt Kongestolen.

wandelen Deense merengebied

Op de parkeerplaats staat een plattegrond waarop ook nog andere uitkijkpunten staan aangegeven. Wij zouden hier best nog eens willen terugkomen om wat langer te wandelen.

wandelen Deense merengebied

Himmelbjerget

We hadden de toren al een paar keer vanuit de verte gezien, maar nu gingen we er dan ook echt naartoe: de 147 meter hoge Himmelbjerget (ongeveer 10 minuten rijden vanaf de parkeerplaats van Kongestolen). Tot 1847 werd gedacht dat dit het hoogste punt van Denemarken was – maar dat bleek Ejer Bavnehøj te zijn (die vind je verderop).

Goed nieuws: je kunt op slechts 200 meter afstand van dit uitkijkpunt parkeren (eerste uur 10 kronen) en dit uitkijkpunt is ook toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. In de zomer kun je (al sinds 1861!) ook een boot nemen vanuit Ry of Silkeborg naar de voet van Himmelbjerget – maar dan moet je uiteraard wel een flinke klim maken.

Himmelbjerget Sohojlandet

Toegang tot de toren kost 10 kronen, maar wij vonden het met de snijdende wind op de berg al zo fris dat de top van de toren ons niet zo aantrok. Bovendien was het uitzicht vanaf de berg al mooi genoeg.

Himmelbjerget Sohojlandet

Als je vanaf de uitkijktoren terugloopt naar de parkeerplaats, kom je langs bordjes naar H.C. Andersens Baenk. Als je die volgt, kom je bij nóg een mooi uitzicht.

Himmelbjerget Sohojlandet

Het uitkijkpunt bij Himmelbjerget is duidelijk een populaire toeristische attractie. Er is een speeltuin bij en je vindt er winkeltjes waar je souvenirs en ijs kunt kopen. Echt een leuk uitstapje dus, ook voor kinderen.

Himmelbjerget Sohojlandet

Klostermølle fugletårn

Het begon zo langzamerhand al een beetje te schemeren, maar ik had nog twee uitkijkpunten op mijn lijstje staan. Ruim 10 minuten rijden vanaf Himmelbjerget stopten we kort aan het grootste meer van Jutland: Mossø. In de droogschuur van een voormalige pulpfabriek is nu een vogeluitkijktoren ingericht. Maar het meer is zo groot, dat je niet tot aan de overkant kunt kijken.

Klostermolle Fugletarn

Op deze plek is ook informatie te vinden over de vroegere fabriek. De droogschuur, waarin met grote knijpers vellen grof papier te drogen werden gehangen, is met een lengte van 90 meter en een hoogte van vier verdiepingen een van de langste houten gebouwen van Denemarken.

Tegenwoordig is dit een mooie uitvalsbasis om met een kano of kajak het water op te gaan in het Deense merengebied. Je kunt ook kamperen bij Klostermølle.

Ejer Bavnehoj

Nu was het nog een kwartier rijden naar onze laatste stop: Ejer Bavnehøj. Dit is met 170,89 meter boven zeeniveau het hoogste natuurlijke punt van Denemarken, hoewel daar wel wat strijd over is…

Ook hier staat een uitkijktoren op en deze is 13 meter hoog. Hij is gebouwd in 1924 om te vieren dat Zuid-Jutland, dat in 1864 in Pruisische handen was gevallen, na de Eerste Wereldoorlog weer bij Denemarken ging horen.

ejer bavnehoj

We betalen in Denemarken eigenlijk altijd alles met pin, maar hadden nog een zakje met muntjes van eerdere vakanties. Dat kwam nu goed van pas, want voor de trap naar de top van de toren moet je een muntje van 5 kronen in een sleuf in de muur doen. Je kunt ook de lift nemen – die kost 20 kronen (betalen met pas).

ejer bjerg

Boven op de toren staat in de verschillende windrichtingen aangegeven wat je in die richting zou kunnen zien liggen. Bij helder weer kun je vanaf hier zelfs de brug over de Lillebaelt zien.

Het begon nu echt donker te worden, dus hiermee zat onze ronde erop. Wij reden naar Aarhus om daar een hapje te eten in de foodhal. Dat ging er wel in na al dat klimmen en dalen!

Hopelijk heb je er iets aan – het zijn zulke mooie plekken! Je kunt de uitkijkpunten op deze route natuurlijk ook verdelen over meerdere dagen. Zo heb je per uitkijkpunt wat meer tijd dan wij.

Wil je het Deense merenhoogland ook verkennen? Wij verbleven in Danhostel Aarhus, maar je kunt dit merengebied ook goed bezoeken vanuit Landal Søhøjlandet.

Wij bezochten het Deense Merengebied (Søhøjlandet) in samenwerking met Visit Aarhus Region en Visit Denmark.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Ik ga akkoord met het privacybeleid.