ondeindige brug Aarhus

Dit is de route van de Tour de France door Denemarken

Nog 100 dagen en dan gaat de Tour de France van start – in Denemarken! De eerste drie etappes van het grootste wielerevenement ter wereld vinden van 1-3 juli plaats in Denemarken en vandaag werd in de vijf tour-steden het aftellen ingeluid met verschillende evenementen. De route van de Tour de France door Denemarken is nu ook bekend – altijd leuk om te weten als je zelf ook graag gaat fietsen in Denemarken.

Festiviteiten in start- en finish-steden

Het was feest vandaag in de vijf steden die op deze dagen de start of finish mogen huisvesten. De burgemeesters van Kopenhagen, Roskilde, Nyborg, Vejle en Sønderborg maakten er alvast een mooi feestje van:

  • Christian Prudhomme (Algemeen Directeur van de Tour de France) en Simon Kollerup (de Deense Minister van Industrie, Handel en Financiën) brachten samen een bezoek aan de Grote Beltbrug, die ook deel uitmaakt van de route.
  • Op hetzelfde moment werd in Sønderborg de Christian X-brug in gele kleuren verlicht.
  • In Roskilde werd een nieuwe fietssnelweg naar Kopenhagen ingewijd.
  • Op het stadhuisplein van Kopenhagen begon de officiële Tissot-aftelkok te lopen.

“Vandaag vieren we de 100 dagen tot de Deense Grand Départ en de drie spectaculaire etappes die Denemarken doorkruisen. Het wordt geweldig en ik kan niet wachten om wielerfans van over de hele wereld de unieke Deense passie voor fietsen te laten zien. De Grand Départ Copenhague/Danemark 2022 is echt een perfecte match met de Tour de France: een van de beste fietslanden ter wereld verwelkomt de grootste wielerwedstrijd ter wereld.”

Christian Prudhomme

Route van de Tour de France in Denemarken

In totaal zal het peloton een afstand van 394 kilometer afleggen door Denemarken. Hoewel de wielrenners waarschijnlijk zelf weinig meekrijgen van het landschap en de culturele highlights onderweg, maken de toeschouwers van de Tour de France via de drie etappes kennis met Denemarken als fietsland.

Etappe 1: Tour de Kopenhagen

In de eerste etappe van slechts 13 kilometer staat de Deense hoofdstad centraal. Dat is wel zo toepasselijk: Kopenhagen is verkozen tot ‘s werelds fietsvriendelijkste stad. De route voert langs veel van de bekende attracties en historische gebouwen die de stad rijk is, zoals paleis Amalienborg, de Dronning Louise-brug, de Kleine Zeemeermin en het kleurrijke havenfront.

Etappe 2: Roskilde – Nyborg

De tweede etappe is 199 kilometer lang en start bij de kathedraal in Roskilde. Via de oude Vikingstad rijden de wielrenners door een ijstijdlandschap richting de drie meest uitdagende beklimmingen rondom Vig. De laatste sprint over de Grote Beltbrug belooft een spannende afsluiting van de etappe te worden, voordat de wielrenners finishen in Nyborg op het eiland Funen.

Etappe 3: Vejle – Sønderborg

De laatste etappe van 182 kilometer wordt verreden in Jutland. De koers start in het heuvelachtige Vejle en gaat richting de UNESCO Werelderfgoedlocaties bij Jelling (dat bekendstaat om de Vikingrunenstenen) en Christiansfeld (een van de best bewaarde Moravische nederzettingen ter wereld). De sprint naar de finish eindigt in Sønderborg.

Ik ga kijken – jij ook?

Ik moet bekennen dat ik echt nooit naar de Tour de France kijk. Ik hou van fietsen, maar heb niets met wielrennen. Maar dit jaar ga ik zeker kijken. Want de Tour de France in Denemarken, dat is echt wel iets bijzonders!

Hier vind je trouwens meer informatie over fietsen in Denemarken bij Visit Denmark. En hier vind je fietsvakanties in Denemarken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.