Lykkemuseet/The Happiness Museum: geluksmuseum in Kopenhagen

Written by Sandra van Bijsterveld

Je kent misschien wel de boeken over hygge, lykke en de kunst van herinneringen maken van de Deense geluksdeskundige Meik Wiking. Nu is er ook een museum over geluk: Lykkemuseet/The Happiness Museum in Kopenhagen. Iets voor op je lijstje voor je volgende stedentrip Kopenhagen?

Een museum over geluk

Als je de lijst met gelukkigste landen ter wereld bekijkt, scoort Denemarken vaak erg hoog. In 2019 stond het land bijvoorbeeld op nummer 2. De Denen weten dus het een en ander van geluk en zo kwam het Kopenhaagse Happiness Research Institute (waarvan Meik Wiking directeur is) op het idee om een museum op te richten waar de bezoekers meer te weten komen over geluk. En het spreekt vanzelf dat het museum in Denemarken moest komen!

Het museum is in 2020 geopend en is te vinden in het centrum van Kopenhagen, aan de Admiralgade 19. Bezoekers komen er meer te weten over hoe het begrip geluk zich in de loop van de geschiedenis heeft ontwikkeld, of geluk eigenlijk wel meetbaar is en hoe je dat dan zou kunnen doen.

Het Happiness Museum in Kopenhagen is dé plek om te bezoeken als je je altijd al hebt afgevraagd hoe het komt dat de Denen zo gelukkig zijn. Volgens bepaalde onderzoeken dan, want er kunnen ook genoeg kanttekeningen gezet worden bij het alom geprezen Deense geluk. Ook daarover zijn trouwens interessante boeken geschreven, zoals The Almost Nearly Perfect People en Licht op het Noorden.

Een portemonnee en The Matrix

In het museum leer je als bezoeker meer over de geschiedenis van geluk, de anatomie van een glimlach en hoe het komt dat Scandinavische landen steevast als de gelukkigste landen uit de bus komen in onderzoeken van bijvoorbeeld de VN.

Het museum is erg interactief: je kunt er experimenteren met chocolade, lichttherapie, of de experience machine uitproberen. Die zorgt ervoor dat je je goed voelt, maar eigenlijk is dat maar een illusie, net als in The Matrix. Het museum zet je dus ook aan het denken. Want waarvoor zou jij kiezen: de echte wereld, waarbij ook moeilijke dingen horen, of een perfecte illusie?

Ook is in het museum een portemonnee te vinden met geld erin. Ooit is op deze manier een onderzoek gedaan: hoeveel mensen laten hem liggen, en hoeveel nemen hem mee? In Scandinavische landen liet de uitkomst zien dat de mensen daar over het algemeen erg eerlijk waren. En dat zou wel eens een belangrijke factor kunnen zijn bij het geluksgevoel in een land. Wat doe jij als je in het museum bent?

Behalve een portemonnee zijn ook persoonlijke bezittingen te zien in het museum, die mooie herinneringen oproepen bij hun eigenaars. Op al deze manieren hoopt Meik Wiking ervoor te zorgen dat mensen het museum wijzer en gelukkiger verlaten, zodat we met zijn allen de wereld een stukje mooier kunnen maken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *