Museum Lolland

Fehmarnbelt-vondsten te zien op tentoonstelling LOLA! op Lolland

Als alles volgens planning verloopt, loopt er in 2029 een weg en spoorverbinding van Duitsland naar de Deense eilanden Lolland-Falster, via de nieuwe Fehmarnbelt-tunnel. De bouwwerkzaamheden ten oosten van Rødbyhavn zijn gestart en dat geldt ook voor de archeologische opgravingen ter plekke. Het is zelfs de meest uitgebreide opgraving ooit van een neolithische vindplaats in Denemarken en de opgegraven objecten bieden nieuwe inzichten in het leven in het Stenen Tijdperk.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Kauwgom uit het Stenen Tijdperk

Een van de vondsten die de meeste inzichten bood, is een klein stukje berkenpek. Dat werd namelijk 5700 jaar geleden door een meisje gebruikt als kauwgom. Wetenschappers zijn erin geslaagd om met behulp van de houtteer het DNA-profiel en uiterlijk van het meisje te reconstrueren. Zo kwamen ze van alles te weten over haar gezondheid en dieet. Voordat ze op haar kauwgom kauwde, had ze bijvoorbeeld wilde eend en hazelnoten gegeten. Ze had de ziekte van Pfeiffer en lactose-intolerantie. Het meisje, dat blauwe ogen en een donkere huid had, kreeg de naam Lola.

Museum Lolland
© Museum Lolland-Falster via Visit Denmark

Tentoonstelling LOLA!

De voorwerpen die tijdens de opgravingen zijn gevonden, worden tentoongesteld op de nieuwe permanente tentoonstelling LOLA! op het Deense eiland Lolland. De dynamische tentoonstelling is in 2020 geopend in het Stiftsmuseet in Maribo, onderdeel van Museum Lolland-Falster. Zolang de opgravingen doorgaan, zal de tentoonstelling worden aangevuld met nieuwe vondsten en verhalen.

Nieuw museum

Er staat ook al een nieuw museum gepland in Nykøbing Falster. In 2023 komt daar een cultureel centrum met faciliteiten voor evenementen en congressen, ontworpen door architectenstudio ETN Arkitekter.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.