bang en olufsen museum

Bang & Olufsen Museum, treinen en meer in Struer aan de Limfjord

Dat geluid een belangrijke rol speelt in Struer, merk je zodra je de stad in rijdt. Er staan borden die verwijzen naar Sound Hub Denmark, Harman Kardon en natuurlijk Bang & Olufsen. Andere borden noemen Struer Lydens By: de stad van het geluid. Toen we verbleven op een camping niet ver van Struer, wilden we in ieder geval het Bang & Olufsen Museum (onderdeel van Struer Museum) bezoeken. Maar er bleek nóg een leuk museum in de stad te zijn…

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Struer Museum

Op een van onze eerste vakantiedagen reden we naar Struer en parkeerden bij Struer Museum. Veel mensen komen hier voor de Bang & Olufsen-tentoonstelling – zoveel, dat deze expositie zelfs wel het Bang & Olufsen Museum wordt genoemd.

Maar bij de kassa werd ons verteld dat Struer Museum toch echt meer voor ons in petto had. Fraaie schilderijen van de Limfjord bijvoorbeeld. En het huis van de Deense schrijver Johannes Buchholtz, waar je zo 1957 binnenloopt (wel even slofjes aantrekken). Daarnaast kregen we met ons toegangsbewijs van Struer Museum ook toegang tot het spoorwegmuseum in Struer. Goed bewaren dus maar…

Bang & Olufsen Museum

Maar eerst liepen we naar datgene waarvoor we waren gekomen: het ‘Bang & Olufsen Museum’. Bang & Olufsen (B&O) is een wereldberoemd bedrijf, maar waarom uitgerekend een museum in Struer? Dat komt omdat Bang & Olufsen hier in 1925 is opgericht, en wel door Peter Bang en Svend Olufsen. In de decennia die volgden, vestigde B&O een naam op het gebied van high-end audio en videoproducten met een modern industrieel ontwerp.

bang en olufsen museum

Op de expositie bewonderden we niet alleen de apparatuur van Bang & Olufsen (van oude televisiecamera’s tot moderne, ultraslanke speakers), maar ook klassieke filmposters en meubels met een Deens design. Hoe langer we keken, hoe meer klassiekers we op de tentoonstelling ontdekten – zelfs het beroemde aapje van Kay Bojesen was er.

bang en olufsen museum

Daarna bekeken we natuurlijk ook de rest van Struer Museum. Het leukst vonden we Lyduniverset, waar je allerlei gehoorexperimenten kunt doen. Kun je bijvoorbeeld, als je in het donker staat en een leeuw hoort brullen, precies aanwijzen waar het geluid vandaan komt? En weet jij de juiste hulpmiddelen te kiezen om de geluidseffecten bij een animatiefilm te maken?

Midt- och Vestjyllands Jernbanemuseum

We waren nieuwsgierig geworden en reden dus ook naar het spoorwegmuseum van Struer: Midt- och Vestjyllands Jernbanemuseum. Hier verzamelen vrijwilligers al 20 jaar lang allerlei objecten die met treinen te maken hebben, van hele kleine dingen tot complete locomotieven, die ze zelf restaureren. Het museum ligt direct achter het treinstation van Struer, in een oud gebouw van de Deense spoorwegen (DSB). Meer dan 100 jaar werd al het spoorwegverkeer in Midden- en West-Jutland vanuit Struer geregeld – vandaar dat Struer de logische plek is voor dit museum.

We werden heel vriendelijk ontvangen door een meneer met een grote conducteurspet, die duidelijk alles wist over treinen. Hij wist, toen hij hoorden dat we Nederlands waren, zelfs iets te vertellen over de NS. Hij en diverse andere medewerkers van het museum waren duidelijk trots op hun collectie en wilden er met alle plezier over vertellen. Dit maakte ons bezoek aan het museum extra leuk. (Later gaf de meneer met de pet ons ook nog eens geweldige tips voor een mooie route langs uitkijkpunten aan de Limfjord.)

spoorwegmuseum jutland
Deze replica hebben de vrijwilligers zelf gebouwd.

Heel groot is het museum niet, maar het staat bomvol met interessante objecten. Zo is er een wachtkamer en een kassa met oude treinkaartjes, zijn er seininstallaties en brugbedieningen, petten en uniformen en nog veel meer. Erg grappig vond ik deze ‘railauto’s’ waarmee je je heel snel naar een bepaalde plek op het spoor kunt verplaatsen. De gele was voor onderhoudsmedewerkers, de zwarte voor hoge pieten.

spoorwegmuseum denemarken

Vanuit het gebouw van het museum loop je zo een slaapwagon, een onderhoudswagon en een postwagon in. Verder staan voor de deur van het museum meerdere locomotieven, waaronder een locomotief van NOHAB in Trollhättan.

Wil je dit museum ook bezoeken (en dat zou ik zeker even doen), dan moet je wel even goed op de openingstijden letten, want die zijn enigszins beperkt.

IJs eten bij Struer

Wil je na een dag in Struer nog zo’n lekker Deens ijsje halen? Ook dan heb ik nog wel een tip voor je. Of twee eigenlijk…

Ten eerste kun je hiervoor terecht bij Limfjordens Ishus in de jachthaven van Struer. Daar staan leuke rode huisjes, ligt een oud zeilschip en kun je behalve ijsjes ook goed mosselen eten als ik de reclameborden mag geloven. Ook kun je hier een stukje waterskiën, waarbij je wordt voortgetrokken door een kabel boven het water.

jachthaven struer

Maar onze favoriete plek om een ijsje te halen in de buurt van Struer was Handbjerg Marina, waar ook een speeltuin en een strandje is.

handbjerg marina

Meer bezienswaardigheden rondom de Limfjord

Wil je weten wat we nog meer deden tijdens onze vakantie bij de Limfjord? Hier heb ik al onze uitstapjes bij elkaar gezet.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.