stevns klint rodvig

Dit zijn de mooiste strandhotels in Denemarken volgens de Denen zelf

De Deense kust is wel 7300 kilometer lang en je bent in Denemarken nooit meer dan 50 kilometer van het strand. Geen wonder dat het land zoveel strandhotels heeft. De Deense badhotels zijn perfecte plekken om te ontspannen en te genieten van het strand, de zee, het goede eten en de wellnessfaciliteiten van het hotel. En nu hebben ruim 10.000 Denen samen besloten wat de beste strandhotels van Denemarken zijn. Je vindt ze hieronder.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Het ontstaan van de Deense badhotels

Badhotels in Denemarken werden populair tegen het einde van de 19e eeuw. Toen waren het alleen de rijken die zich konden veroorloven om vakantie te vieren en te verblijven in deze pensions en hotels vlak bij het strand. Maar de Industriële Revolutie bracht daar verandering in. In 1891 werd het bij wet verboden om op zondag te werken, zodat ook gewone burgers vrije dagen kregen. Bovendien gingen wetenschappers er steeds vaker op wijzen dat frisse zeelucht goed is voor de gezondheid. Zo werd een vakantie aan de kust steeds populairder.

In diezelfde periode opende op het eiland Fanø in de Deense Waddenzee het eerste spa-pension: Fanø Vesterhavsbad, dat sinds 1989 helaas gesloten is. Maar er werden al snel meer wellnesshotels geopend, zoals Skagen Badehotel in Noord-Denemarken, dat in 1898 de deuren opende. Skagen is een van de mooiste plekjes in Denemarken en er kwamen dan ook zelfs leden van de koninklijke familie en veel rijke mensen uit binnen- en buitenland op af. Helaas werd Skagen Badehotel in 1938 getroffen door de bliksem, waarna het compleet uitbrandde.

Fanø Vesterhavsbad en Skagen Badehotel zijn er dus helaas niet meer. Maar ook nu kun je in Denemarken terecht in ruim 40 badhotels, die vaak nog steeds een beetje een nostalgische uitstraling hebben. De meeste badhotels liggen echt aan de kust, wat het heel makkelijk maakt om (als een echte Deen) elke ochtend een frisse duik in zee te nemen om je op te laden voor een nieuwe dag.

De beste Deense badhotels in 2021

Sinds 2018 houden de Denen elk jaar een verkiezing om te bepalen wat de beste strandhotels van Denemarken zijn. De badhotels zijn namelijk weer steeds populairder aan het worden – mede dankzij de televisieserie Danmarks dejligste badehoteller op de Deense TV2. Maar ook buitenlandse toeristen weten de badhotels steeds beter te vinden.

Zou jij ook wel eens willen verblijven in een Deens strandhotel? Dan moet je volgens de ruim 10.000 Denen die een stem uitbrachten hier zijn (klik even op de links om foto’s van de hotels te bekijken – ze zijn echt heel mooi).

Strandhotel Røsnæs (Seeland)

De grote winnaar is Strandhotel Røsnæs in Kalundborg, in het westen van Seeland. Dit Deense strandhotel eindigde als eerste op Seeland en in heel Denemarken. Het kijkt uit op Kalundborg Fjord en de Grote Belt. Dit badhotel heeft een eigen (kiezel)strand, een mooie tuin en een sauna.

Knudhule Badehotel (Jutland)

Knudhule Badehotel in Ry is een beetje een buitenbeentje. Het ligt namelijk niet aan of bij zee, maar in het merengebied bij Silkeborg. Knudhule Badehotel was in 2021 de winnaar in Jutland en in 2019 zelfs de winnaar voor heel Denemarken.

Rødvig Kro og Badehotel (Seeland)

In Rødvig Kro og Badehotel zit je vlak bij de schitterende kliffen van Stevns Klint. De meeste kamers kijken zelfs uit op de kliffen van Stevns Klint aan de Fakse-baai. Ook zit je hier maar 1 uur van Kopenhagen. Wat een locatie!

stevns klint rodvig
Op het strand in Rødvig

Villa Vest Badehotel

De inrichting van Villa Vest Badehotel in Lønstrup komt zo uit een nostalgisch Scandinavisch fotoboek: veel wit, pastelkleuren en natuurlijke materialen en grote ramen om het zonlicht binnen te laten. Echt een plaatje… Je zit hier niet ver van Rubjerg Knude Fyr, die wij bezochten tijdens onze dag aan de noordkust van Jutland.

Rudbjerg Knude
Rubjerg Knude Fyr

Hvidbjerg Strandhotel (Jutland)

Hé, dat is makkelijk: Hvidbjerg Strandhotel in Blåvand (bij Esbjerg in West-Jutland) heeft zelfs een Nederlandstalige website. Het heeft kamers voor vier personen en gasten hebben toegang tot het wellnesscentrum van Hvidbjerg Strand, het waterpark en speeltuin Playcity.

Strandhotellet (Jutland)

Ook Blokhus bezochten wij tijdens onze dag aan de noordkust van Jutland. Dit deel van Denemarken heeft een grote plek in ons hart veroverd en we willen er zeker nog eens naartoe terug. Strandhotellet in Blokhus ligt op 30 kilometer van Aalborg – ook leuk om een dagje naartoe te gaan. Het heeft een eigen restaurant waar wordt gewerkt met lokaal geproduceerde ingrediënten, een zonneterras, een wellnesscentrum met zwembad en sauna en een fitnessruimte.

aalborg huisjes
Aalborg

Lunds Hotel (Funen)

Lunds Hotel in Bogense was in 2021 de winnaar van alle Deense strandhotels op Funen. Het is gelegen bij de jachthaven, op 1 kilometer van het strand. Odense (40 km van hier) is zeker een leuk uitstapje als je hier gaat verblijven.

denemarken odense vakwerkhuis
Odense

Kallehavegaard Badehotel (Jutland)

Een van de plekken waar wij dus zelf nog heel graag eens naartoe terug zouden gaan, is de noordkust van Jutland. Wat is het daar mooi! Aan die kust, in Løkken staat Kallehavegaard Badehotel. Het hotel ligt op 1,4 kilometer van het strand en heeft onder andere familiekamers.

Sandkaas Badehotel (Bornholm)

Dit strandhotel staat in Allinge op het Deense eiland Bornholm. In de eetzaal heb je een prachtig uitzicht op de Oostzee en ook de meeste kamers kijken uit op zee.

Liselængen (Seeland)

Liselængen – ook wel Liseleje Badehotel – ligt in Liseleje in het noorden van Seeland, op een rustige plek waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Persoonlijk heb ik nog veel te weinig van Seeland gezien en zou ik heel graag eens verblijven in dit deel van Denemarken.

Årøsund Badehotel (Funen)

Årøsund Badehotel ligt in Zuidoost-Funen, ongeveer ter hoogte van Haderslev. Het is gevestigd in een historisch pand en biedt onder andere culinaire en romantische arrangementen aan.

Marienlyst Strandhotel (Seeland)

Marienlyst Strandhotel staat in Helsingør, dat bekend is vanwege het nabijgelegen kasteel Kronborg, het ‘kasteel van Hamlet’. Je kunt hier trouwens ook heel makkelijk met de veerboot oversteken naar het Zweedse Helsingborg – bij helder weer kun je de overkant al zien liggen. Het hotel heeft een prachtig terras, een privéstrand en een spa met sauna en zwembad.

Dat waren ze, ‘Danmarks Bedste Badehoteller 2021’. Laten we hopen dat het gauw mogelijk wordt om er te gaan verblijven!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.