Sterren kijken in Denemarken: ga op Dark Sky-safari

In 2017 kregen de Deense eilanden Møn en Nyord als eerste plekken ter wereld de certificaten Dark Sky Park en Dark Sky Community toegekend. Deze eilanden onderscheiden zich door het gebrek aan lichtvervuiling, waardoor in het najaar en de winter miljoenen sterren het landschap en de nachtelijke hemel doen oplichten. Om dat in volle glorie te bewonderen, kun je meegaan op een van de Dark Sky-safari’s. Ervaar het donker in Denemarken!

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Wat is een Dark Sky-safari?

Een Dark Sky-safari is een avondwandeling, maar dan net een beetje anders. Terwijl je door het bos loopt en regelmatig naar boven kijkt, hoor je van alle kanten het geruis van de bomen en de geluiden van dieren. Dit verblijf in de natuur is pure wellness voor lichaam en geest.

Wanneer?

Het hoogseizoen voor de Dark Sky-safaris loopt van september tot maart. Dan heb je de grootste kans op het spotten van de Melkweg, vallende sterren of de Andromedanevel. Mocht het toch bewolkt zijn, dan is zo’n avondwandeling nog spannender, want zonder licht van de sterren is het nog donkerder. In die duisternis ben je helemaal op je andere zintuigen aangewezen om je te oriënteren.

Op de foto met de sterrenhemel

Tijdens de Dark Sky-sterrensafari’s op Møn en Nyord ligt de focus volledig op de sterrenhemel en alles wat je kunt beleven in een omgeving die bijna helemaal donker is. Heb je zelf geen professionele apparatuur bij je om de Melkweg vast te leggen? Geen probleem! De gids neemt deze voor je mee. Bij gunstige weersomstandigheden kun je zelfs op de foto met de sterrenhemel als achtergrond.

7 Dark Sky Spots

Wil je dit natuurverschijnsel liever zelf opzoeken? Dat kan ook. Maak bijvoorbeeld gebruik van deze 7 uitkijkpunten:

  • Aborrebjerget: Hoogste punt op Møn (143 meter) met 360 graden rondom uitzicht op de sterrenhemel.
  • Vogelobservatietoren Nyord: Vogels gebruiken het maanlicht en de sterren om zich te oriënteren. Vanuit dit vogeluitkijkpunt op Nyord heb je het beste uitzicht op beide fenomenen.
  • Jydelejet: Hier is een speciaal bankje geplaatst om het noordelijke deel van de Melkweg te kunnen bewonderen. Via een trappetje aan de linkerkant bereik je het strand. Onderweg kom je slapende koeien en geiten tegen.
  • Kasteeltuin Liselund: Sterrenkijken in een romantische kasteeltuin? Neem je eigen dekentje mee om in de kasteeltuinen van Liselund liggend op het gras de sterren te bewonderen.
  • Kongsbjerg: Dit is het op één na hoogste uitkijkpunt op Møn. Vergeet op weg naar de top van Høvblege niet om het hekje achter je dicht te doen, anders kunnen de dieren ontsnappen.
  • Hunosøen: Je hoeft niet altijd omhoog te kijken om de sterren te zien. Bij het Huno-meer is de reflectie van de sterren in het wateroppervlak mooi te zien.
  • Hyldevang: In deze gratis shelters bij Hyldevang kun je gratis slapen onder de sterren.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.