Maak je eigen lolly in de snoepfabriek van Møn Bolcher

Let op: een lezer maakte me erop attent dat het op dit moment niet meer mogelijk is om bij Møn Bolcher te kijken hoe de snoepjes gemaakt worden of ze zelf te maken. De fabriek zit nu ergens anders, de winkel zit nog wel op dezelfde plek.

Toen we in de herfstvakantie in Hvide Sande waren, kwamen we ze al tegen: harde Deense snoepjes die blijkbaar bolcher heten. Ze zien eruit als in stukjes gehakte zuurstokken en je hebt ze in allerlei smaken en kleuren. Tijdens onze meivakantie op Møn bleek er een fabriekje van deze bolcher in de buurt van onze vakantiewoning te zitten. Daar kun je tijdens de openingstijden van het winkeltje door grote ruiten zien hoe de snoepjes gemaakt worden. Op bepaalde dagen en tijden kun je het productieproces ook van dichtbij komen bekijken én van het zoete mengsel je eigen lolly maken. Dat wilden we wel eens proberen!

harde deense snoepjes die bolcher heten

Klein maar fijn

Møn Bolcher bestaat al 25 jaar, maar is bewust klein gebleven, vertelt directeur Thomas trots als we net binnen zijn gestapt. In tegenstelling tot andere snoepfabrieken die bolcher maken, worden ze hier helemaal met de hand gevormd. Ook wordt het mengsel waarvan de snoepjes worden gemaakt op open vuur gekookt. Dat zorgt voor mooie, heldere kleuren.

Door dit handwerk produceert de fabriek in een dag wat grote fabrieken in een uur kunnen. Maar dat is nu juist wat Møn Bolcher kenmerkt: alles gebeurt kleinschalig en lokaal – in dit kleine snoepfabriekje, waarboven trouwens een tandarts gevestigd is 🙂 De verkoop gebeurt – behalve in dit winkeltje – op 700 plekken in heel Denemarken, zoals supermarkten, musea en delicatessenzaken.

Chocola en koffie

Møn Bolcher blijft dan wel klein, maar is de laatste jaren wel samengegaan met andere kleine bedrijfjes die lekkere dingen maken. In 2008 opende de snoepwinkel bij de fabriek zijn deuren en in 2014 kwam de productie van chocoladebolletjes met drop of een amandel/hazelnoot aan de binnenkant (Møn Dragees) in het bedrijf. Sinds 2016 roosteren ze hier ook zelf koffie. Al met al vonden wij dit een perfecte plek om wat Deense souvenirs in te slaan.

snoepwinkel op mon in denemarken

Rondleiding in de fabriek

Maar eerst nemen we een kijkje in de fabriek. Voorzichtig mogen we een beetje in de buurt van de kookpotten komen. Op een tafel ligt een lading kokend heet mengsel af te koelen. Als het uit de pan komt, is het kleverige spul zo’n 166 graden. Het moet dan eerst afkoelen tot zo’n 130-120 graden om er iets mee te kunnen doen. Na heel wat omscheppen is het een min of meer vaste massa die naar een andere tafel kan worden getild.

rondleiding snoepfabriek op mon

Daar begint het vormen van de snoepjes. Aan de binnenkant hebben ze een mooi patroon, als de partjes van een sinaasappel, een hartje of de Deense vlag. Alle onderdelen van het patroon beginnen als afzonderlijke rolletjes van het mengsel, die uit het grote stuk worden geknipt.

bezoek aan de snoepfabriek op mon

Die rollen moeten voortdurend warm gehouden worden om niet hard te worden, en gedraaid worden om niet uit te zakken. Een deel van het mengsel wordt met een soort mixer heel luchtig gemaakt en ziet er daardoor wit uit. Plakjes van dit witte mengsel komen tussen de partjes en dat alles vormt samen dan weer een hele dikke rol.

op bezoek in de snoepfabriek op het deense eiland mon

Nu komt er dan toch een machine aan te pas: die hele dikke rol wordt samengeperst tot zuurstokformaat. Als laatste stap worden die stokken in stukjes gehakt en dan zijn de snoepjes klaar.

Echt vakwerk

Al met al doet het me een beetje denken aan een glasblazerij: een mengsel dat eerst heel heet moet worden, dan moet afkoelen maar wel warm genoeg moet blijven om te bewerken, kleuren krijgt en dan mag uitharden. We krijgen te horen dat het tot een paar jaar geleden nog mogelijk was om een vakopleiding voor het maken van bolcher te volgen. Nu moeten de snoepjesmakers hier intern worden opgeleid. Het duurt zo’n 3-4 jaar totdat je het kunstje helemaal onder de knie hebt.

Zelf een lolly maken

Voor het samenpersen van de dikke rol wordt er voor ons een stukje van het mengsel af gehaald. De kinderen krijgen ieder een stokje en een ‘klodder’ snoepmengsel. Nu kunnen ze hun eigen lolly maken. Erg leuk om te doen en ze houden er ieder een enorme lolly aan over.

zelf een lolly maken bij mon bolcher

Ook op bezoek bij Møn Bolcher?

Wil je ook een rondleiding bij Møn Bolcher en zelf een lolly maken? Informeer dan van zeker even bij Møn Bolcher, want toen wij er waren werd er al niet elke dag productie gedraaid en een lezer liet me weten dat het op dit moment helemaal niet meer mogelijk is. De winkel is er nog wel!

Had je de video over onze meivakantie in Denemarken al gezien? (Abonneer je meteen even als je geen nieuwe reisverslagen uit Denemarken wilt missen.)

Wij werden uitgenodigd om deze snoepfabriek te bezoeken voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

4 reacties

 1. Hallo,

  Dank voor al je tips op de website. We hebben er veel aan gehad. Ook als richtlijn om een start met wandelen door Kopenhagen te maken. Leuke teksten.
  Helaas net alleen een domper bij de snoepfabriek. Dat blijkt alleen nog een winkel te zijn. Bij de nieuwe fabriek kan je niet meer kijken (zitten ze sinds een paar maanden). Helaas voor ons omdat we er voor omgereden zijn, om dit te doen voordat we bij Mon gaan kijken.
  Misschien goed om dit in je tekst aan te passen.
  Wij gaan door naar Mon en al het moois dat je beschreef daar bekijken.

  Gr Masja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.