Skulpturparken Blokhus (Noord-Jutland) maakt grootste zandkasteel ter wereld

Written by Sandra van Bijsterveld

Tijdens onze zomervakantie in Noord-Jutland vonden we de kust bij Blokhus een van de mooiste plekken die we zagen. We namen ons voor om hier zeker nog eens langer terug te komen. Nu is daar nog een extra reden voor: in Skulpturparken Blokhus wordt namelijk het hoogste zandkasteel ter wereld gebouwd!

Wereldrecord

Wij vonden Blokhus vooral een erg gezellige badplaats, met onder andere een lekkere bakkerij en een outlet met Deens design. Maar als je hier meer tijd kunt doorbrengen dan (zoals wij) een uurtje, kun je dus ook een bezoek brengen aan de zandsculpturen in Blokhus.

Daar komt ook ‘s werelds hoogste zandkasteel te staan. Dat wordt wel 20 meter hoog – 20,21 meter om precies te zijn. Die precieze hoogte is een verwijzing naar het jaar 2021. De bodemplaat van het zandkasteel heeft een dwarsdoorsnede van 27 meter. Het zandkasteel in Blokhus moet het Duitse record van 18 meter overtreffen en krijgt daarmee hopelijk een plekje op de lijst van Guinness World Records.

skulpturparken blokhus
Foto: Poul Nymark via Visit Denmark

Een maand lang werken

Vanaf 3 juni wordt er hard gewerkt aan het zandkasteel. Enkele van de meest getalenteerde zandbeeldhouwers ter wereld ontwerpen het en een team van 30 technici, kunstenaars en bouwers doet er alles aan om het voor 2 juli af te hebben. Er wordt 4.860 ton zand voor aangestampt – dat zijn zo’n 140 vrachtwagens.

Op de top van het zandkasteel zal een corona-symbool worden afgebeeld. Van boven naar beneden komen verschillende bezienswaardigheden uit de regio voorbij, zoals de vissersbootjes op Thorupstrand, dieren uit Aalborg Zoo, de vakantiehuizen langs de westkust en het markante punt van Blokhus.

Gratis te bekijken

Het unieke kunstwerk komt op de parkeerplaats van Skulpturparken Blokhus te staan en is daardoor gratis te bekijken. Hiermee wil Skulpturparken Blokhus zoveel mogelijk mensen opvrolijken, ondanks de moeilijke coronatijd. Daarnaast moet de actie bijdragen aan groei en ontwikkeling in Noord-Jutland, met kunst en cultuur als focuspunt.. Aan de bouw van het enorme zandkasteel hebben behalve Skulpturparken Blokhus ook de gemeenten Jammerbugt, VisitNordvestkysten en meerdere kleinere partners bijgedragen – vandaar ook de verwijzingen naar verschillende plekken in de regio.

Het zandkasteel zal naar verwachting 6 maanden te bewonderen zijn – ongeacht het weer.

Zandsculpturenfestival Blokhus

Skulpturparken Blokhus organiseert al jaren het Zandsculpturenfestival van Blokhus. Dit jaar is alweer de negende editie. Het thema voor 2021 is de ark van Noach. Tien zandsculpturen zijn al klaar en staan in het beeldenpark te pronken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *