zandkasteel denemarken

Het grootste zandkasteel ter wereld staat bij Skulpturparken Blokhus (Noord-Jutland)

Tijdens onze zomervakantie in Noord-Jutland vonden we de kust bij Blokhus een van de mooiste plekken die we zagen. We namen ons voor om hier zeker nog eens langer terug te komen. Nu is daar nog een extra reden voor: in Skulpturparken Blokhus staat namelijk het hoogste zandkasteel ter wereld!

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Wereldrecord

Wij vonden Blokhus vooral een erg gezellige badplaats, met onder andere een lekkere bakkerij en een outlet met Deens design. Maar als je hier meer tijd kunt doorbrengen dan (zoals wij) een uurtje, kun je dus ook een bezoek brengen aan de zandsculpturen in Blokhus.

Daar staat nu ook ‘s werelds hoogste zandkasteel. Het is wel 20 meter hoog – 21,16 meter om precies te zijn. De bodemplaat van het zandkasteel heeft een dwarsdoorsnede van 32 meter. Het zandkasteel in Blokhus heeft het Duitse record van 18 meter overtroffen en verdient daarmee een plekje op de lijst van Guinness World Records.

zandkasteel denemarken
Foto: World’s Tallest Sandcastle Blokhus/Poul Nymark via Visit Denmark

Een maand lang werken

Vanaf 3 juni is een maand lang hard gewerkt aan het zandkasteel. Enkele van de meest getalenteerde zandbeeldhouwers ter wereld ontwierpen het en een team van meer dan 30 technici, kunstenaars en bouwers deed er alles aan om het voor 2 juli af te hebben. In totaal is er ruim 4.860 ton zand voor aangestampt – dat zijn zo’n 140 vrachtwagens. Van de zeventien zandsculptuurbouwers waren er acht afkomstig uit Nederland.

Op de top van het zandkasteel is een corona-symbool afgebeeld. Van boven naar beneden komen verschillende bezienswaardigheden uit de regio voorbij, zoals de vissersbootjes op Thorupstrand, dieren uit Aalborg Zoo, de vakantiehuizen langs de westkust en vuurtoren Rubjerg Knude. Iemand met een coronavaccin op de rug klimt naar de top van het kasteel.

Gratis te bekijken

Het unieke kunstwerk staat op de parkeerplaats van Skulpturparken Blokhus en is daardoor gratis te bekijken. Hiermee wil Skulpturparken Blokhus zoveel mogelijk mensen opvrolijken, ondanks de moeilijke coronatijd. Daarnaast moet de actie bijdragen aan groei en ontwikkeling in Noord-Jutland, met kunst en cultuur als focuspunt.. Aan de bouw van het enorme zandkasteel hebben behalve Skulpturparken Blokhus ook de gemeenten Jammerbugt, VisitNordvestkysten en meerdere kleinere partners bijgedragen – vandaar ook de verwijzingen naar verschillende plekken in de regio.

Het zandkasteel zal naar verwachting 6 maanden te bewonderen zijn – ongeacht het weer.

Zandsculpturenfestival Blokhus

Skulpturparken Blokhus organiseert al jaren het Zandsculpturenfestival van Blokhus. Dit jaar is alweer de negende editie. Het thema voor 2021 is de ark van Noach. Tien zandsculpturen zijn al klaar en staan in het beeldenpark te pronken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.