Ene Ojesten een houten trol van Thomas Dambo

Onze mooie route door het Hart van Jutland

We waren er al vaak in de buurt geweest, maar dit jaar namen we de tijd om het Hart van Jutland eens goed te leren kennen. En wat bleek: deze regio heeft zoveel gevarieerde en typisch Deense bezienswaardigheden in huis, dat je het net zo goed het Hart van Denemarken zou kunnen noemen. Het fijne is ook dat deze regio vanuit Nederland heel goed bereikbaar is, en dat de vele bezienswaardigheden dicht bij elkaar liggen. Je kunt dus een heleboel zien zonder daarvoor al te lang in de auto te hoeven zitten. Hieronder heb ik alvast een route langs bezienswaardigheden in het Hart van Jutland voor je uitgestippeld. Haal eruit wat jou interessant lijkt en dan zou ik zeggen: goede reis en veel plezier!

Let op: wil je weten wat er nog meer te zien & te doen is in deze regio? Dan kun je de hele maand juli mijn magazine over het Hart van Jutland hier gratis downloaden. Voor 0 euro zet je het in je winkelmandje en na het ‘afrekenen’ kun je het direct downloaden.

Christiansfeld

We beginnen in Christiansfeld, zo’n 50 minuten van de Duitse grens. Christiansfeld staat vanwege de bijzondere stedenbouw op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Maar het plaatsje staat ook bekend om de lekkere peperkoeken. Meer over Christiansfeld lees je in deze blogpost over culturele hotspots in het Hart van Jutland.

christiansfeld in denemarken

Hejlsminde

Op een kwartiertje rijden van Christiansfeld ligt Hejlsminde, een fijne plek voor een korte strandwandeling. Daar lees je meer over in deze blogpost over activiteiten in het Hart van Jutland.

Hejlsminde

Skamlingsbanken

Tien minuten rijden verderop ligt Skamlingsbanken, het hoogste punt van Zuid-Jutland. Hier heb je dan ook een mooi uitzicht. Je kunt er ook wandelen. In deze blogpost lees je meer over het historische belang van Skamlingsbanken.

skamlingsbanken

Kolding

Vanaf Skamlingsbanken is het nog maar een kwartier rijden naar Kolding, dat bekendstaat om het kasteel dat je er kunt bezoeken. Maar er is meer te zien – dat lees je in deze blogpost over bezienswaardigheden in Kolding.

kasteel Koldinghus in Kolding

Lindely Vingard

Op ongeveer een kwartier van Kolding, in de richting van Fredericia, kun je een stop maken bij wijngaard Lindely. Meer informatie daarover vind je in deze blogpost over lekker eten en drinken in het Hart van Jutland.

Fredericia

Vanaf de wijngaard is het nog maar zo’n 20 minuutjes rijden naar vestingstad Fredericia. Deze mag je echt niet missen tijdens een reis door het Hart van Jutland. Hier vind je een complete stadswandeling door Fredericia.

Ene Øjesten

Op een kwartier van Fredericia, in de richting van Vejle, kun je een korte stop maken bij een van de kunstwerken van Thomas Dambo. Die zijn te vinden in heel Denemarken en zelfs verspreid over de hele wereld. Dambo maakt zijn houten trollen van sloophout en geeft ze allemaal een naam. Meestal zitten ze een beetje verstopt, zodat je ook de minder bekende plekken in Denemarken ontdekt. In het Hart van Jutland kun je op zoek gaan naar Ene Øjesten, een trollenmeisje dat een ronde, platte steen met een gat erin vond en ontdekte dat ze door het gat in de toekomst kan kijken.

Ene Ojesten een houten trol van Thomas Dambo

Vejle

Vanaf deze houten trol is het nog 20 minuten rijden naar Vejle, een stad die bekendstaat om de moderne architectuur. Maar er is nog meer te zien – daarover lees je hier.

The Wave in Vejle

Hopballe Mølle

Op een kwartiertje rijden van Vejle, in de richting van Jelling, staat Hopballe Mølle, een uitgebreide boerderijwinkel met een restaurant erbij. In deze blogpost met culinaire tips voor het Hart van Jutland vind je nog meer boerderijwinkels.

Kongernes Jelling

Vanaf Hopballe Mølle is het nog maar 10 minuten rijden naar Kongernes Jelling, het ‘Home of the Viking Kings’. In dit beleveniscentrum kom je van alles te weten over de Vikingen en kun je twee heel belangrijke (en oude) runenstenen bewonderen. Je leest er meer over in deze blogpost over culturele hotspots in het Hart van Jutland.

Billund

Op een half uur rijden van Kongernes Jelling ligt Billund, de geboorteplaats van het wereldberoemde speelgoed LEGO. Je kunt hier een bezoek brengen aan LEGOLAND en LEGO House, maar ook alleen deze wandeling door Billund maken, waar je ook genoeg verwijzingen vindt naar de creatieve uitvinding van Ole Kirk Christiansen.

Ole Kirks Plads in Billund

Bindeballe Købmandsgård

Als je vanaf Billund weer richting Kolding rijdt, maak dan een omweggetje naar Bindeballe Købmansgård (een kwartier rijden van Billund). Daar kun je nostalgisch winkelen, op zolder het kruideniersmuseum bezoeken en op het terras achter de winkel zitten. Aan de overkant van de weg staat het oude stationnetje van Bindeballe. Op het spoor staan nog wat ouderwetse treinwagons en in het stationsgebouw vind je folders met toeristische tips in de omgeving.

Tørskind Grusgrav

Ook tussen Billund en Kolding, op ongeveer 10 minuten rijden van Bindeballe, ligt de oude grindgroeve in Tørskind. Dit is een beeldenpark met negen grote sculpturen van staal, graniet en hout. Ze zijn gemaakt door de Deense kunstenaar Robert Jacobsen en zijn leerling Jean Clareboudt.

Skærsøgaard

Vanaf dit beeldenpark is het ongeveer 20 minuten rijden naar wijngaard Skærsøgaard, net ten noorden van Kolding. Meer informatie daarover vind je in deze blogpost over lekker eten en drinken in het Hart van Jutland.

Vanaf daar ben je in een kwartier weer terug in het centrum van Kolding. En zo heb je een heleboel gezien van het Hart van Jutland. Als je meer wilt weten over deze regio, kun je deze video over het Hart van Jutland bekijken die ik maakte toen wij er waren.

Waar overnachten?

Je ziet het: er is op deze route zoveel te zien, dat je er echt meerdere dagen voor moet uittrekken. Buro Scanbrit heeft daarom een speciale Reis in het Hart van Jutland samengesteld. Dit is een 5-daagse autovakantie waarbij je verblijft in Kolding. Wij vonden het appartement dat bij deze reis is inbegrepen echt een ideale uitvalsbasis voor het Hart van Jutland (hier vertel ik wat we er zo fijn aan vonden).

Verder zijn er ook nog enkele reizen die het Hart van Jutland combineren met andere mooie stukjes Denemarken. Die reizen vind je hier op de website van Buro Scanbrit.

reisgids denemarken

Wij bezochten het Hart van Jutland in samenwerking met Buro Scanbrit en Destination Trekantområdet.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.