denemarken ijs drop

Alles pinnen in Denemarken of toch contant geld?

Als je voor het eerst op vakantie naar Denemarken gaat, vraag je je misschien af of je contant geld moet meenemen. Andere mogelijkheden zijn in Denemarken contant geld uit de muur halen, of bij alles wat je koopt betalen met je pinpas oftewel gewoon pinnen in de winkel. Je bepaalt natuurlijk zelf wat je het liefste doet, maar misschien vind je het handig om onze ervaringen met contant geld of pinnen in Denemarken te lezen.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Contant geld mee naar Denemarken

Zelf heb ik nooit in Nederland Deense kronen gehaald of geld omgewisseld om contant geld mee te nemen naar Denemarken. Wat we wel hebben gedaan, is contant geld uit de muur halen in Denemarken. Een paar jaar geleden gebruikten we dat ook nog wel eens, maar sinds een paar jaar gebruiken we in Denemarken nog maar zo weinig contant geld, dat we het geld dat we nog over hebben liggen steevast vergeten mee te nemen. Het ligt in een bakje bij ons thuis te verstoffen. Zonde!

Pinnen in Denemarken

Pinnen in Denemarken kan namelijk heel makkelijk. Zowel geld uit de muur halen als met je pinpas betalen bij de kassa gaan probleemloos met onze passen. Aan beide manieren kunnen wel kosten verbonden zijn: vaste kosten per transactie en/of kosten die te maken hebben met de wisselkoers en die afhankelijk zijn van de hoogte van het bedrag dat je pint. De precieze kosten die je betaalt per pintransactie hangen af van de bank die je gebruikt. Dat kun je dus het beste even nakijken of navragen bij je bank.

In theorie zou je (in ieder geval wat betreft transactiekosten) voordeliger uit zijn als je in één keer een heel groot bedrag aan Deense kronen uit de muur haalt en daar dan de rest van je vakantie dan alles contant mee betaalt. Zelf vinden wij het niet handig om met grote hoeveelheden contant geld rond te lopen, onder andere in verband met het risico op verlies of diefstal. We vinden het veel makkelijker om alles met pin te betalen in Denemarken en kiezen dus daarvoor.

Wel is het voordeliger om bij het pinnen te kiezen voor “Without conversion“. Dit heeft te maken met welke bank bepaalt welke wisselkoers er wordt gebruikt. Hier vind je de uitleg van de Rabobank daarover.

Meer informatie over betalen in het buitenland vind je hier bij de Consumentenbond.

Kun je overal pinnen in Denemarken?

Wij betalen in Denemarken dus eigenlijk altijd met pin. En tot een paar jaar geleden zou ik de vraag “Kun je overal pinnen in Denemarken?” hebben beantwoord met een volmondig “Ja!”. Maar tijdens onze vakantie aan de Limfjord (in Noord-Jutland) kwam het toch een paar keer voor dat onze bankpassen niet werden geaccepteerd.

De eerste keer was toen we een ijsje wilden kopen in Hobro aan de Mariagerfjord. Onze dochter was die dag jarig en dat wilden we vieren met zo’n heerlijk, groot Deens ijsje. Maar tot onze grote verbazing hing er een bordje in de ijssalon waarop stond “No foreign card”. Wij dachten nog wel dat onze passen met het Maestro-logo toch wel geaccepteerd zouden worden en vroegen het toch maar even na. Maar nee, er werden echt alleen Deense bankpassen geaccepteerd.

We hadden natuurlijk kunnen besluiten om ter plekke wat Deens geld uit de muur te halen en daarmee contant te betalen. Maar in plaats daarvan besloten we op de terugweg naar onze camping dat ijsje te gaan halen, in Viborg. In een grotere plaats zou het toch wel lukken? Maar tot onze verbazing hing ook daar zo’n bordje. Ik weet niet of het aan de regio lag, want in al die jaren dat we in Denemarken op vakantie zijn geweest, waren we dit nog nooit tegengekomen. Maar het gebeurde die vakantie nog een derde keer. Ook toen we pizza wilden halen in Vinderup werden we eerst naar de pinautomaat van de lokale bank gestuurd voordat we de pizza’s meekregen. Pinnen in de winkel was met onze Nederlandse pas niet mogelijk.

Heb je plannen om voor het eerst naar Denemarken te gaan? Dan vind je heel veel handige tips bij elkaar in dit Stralend Denemarken Magazine ‘Eerste keer naar Denemarken’. Je kunt het meteen downloaden en er staan onder andere een route voor een rondreis, tips voor campings en vakantiehuizen, informatie over betalen in Denemarken en tips voor Kopenhagen en LEGOLAND/LEGO House in.

Conclusie: bijna altijd pinnen, beetje contant

Onze conclusie na jarenlang op vakantie in Denemarken gaan is dan ook dat je bijna overal probleemloos kunt pinnen – of je nu geld uit de muur wilt halen, of wilt betalen bij de kassa van de supermarkt of een andere winkel.

Heel soms kan het gebeuren dat je met een niet-Deense pas niet kunt pinnen bij de kassa. Dit hebben we nog nooit meegemaakt bij supermarktketens of benzinestations, maar meer bij kleine zelfstandigen. Dan kun je een geldautomaat in de buurt opzoeken om alsnog wat contant geld te halen. Of je neemt het zekere voor het onzekere en haalt meteen na aankomst in Denemarken wat contant geld uit de muur, zodat je altijd iets bij je hebt.

In Nederland al Deens geld halen of euro’s wisselen voor Deense kronen is echt niet nodig. Kosten vermijd je er ook niet mee, want ook in Nederland rekent de bank hiervoor bankkosten.

Oh ja, soms kan een creditcard nog een alternatieve oplossing zijn. Die hebben wij ook altijd bij ons voor de zekerheid. Zo komt het altijd goed met betalen in Denemarken.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.