Viborg

Onze tips voor een fijn dagje Viborg

Eerder maakten we in Viborg alleen een korte stop om een ijsje te eten op de terugweg van onze rit rondom de Mariagerfjord. Toen zagen we bij het binnenrijden van de stad de indrukwekkende domkerk van Viborg al staan. Afgelopen meivakantie wilden we die wel eens wat beter bekijken. Wat we nog niet wisten: de kathedraal zit vol met indrukwekkende fresco’s. Ernaast staat een museum dat gewijd is aan de maker daarvan en zijn getalenteerde familie: het Skovgaard Museum. Daarnaast is Viborg een leuk stadje om doorheen te wandelen en een kopje koffie te drinken. Loop je even met ons mee?

Kennismaking met Viborg

Viborg is een van de oudste steden van Denemarken. Het is zelfs een tijd lang de hoofdstad van Denemarken geweest. Historisch gezien is het dus een belangrijke plek in Denemarken. Naast de kathedraal, op Stænderpladsen, zijn zeker 37 Deense koningen gekroond. Maar het allerbekendst is toch wel de imposante kathedraal – een van de grootste granieten kerken ter wereld.

Wij parkeerden op de parkeerplaats direct voor de kerk en liepen eerst eens een rondje eromheen. We hadden, zoals zo vaak als we in de meivakantie naar Denemarken gaan, enorme mazzel met het weer: het was weer een schitterende dag.

Skovgaard Museum

Na ons rondje om de domkerk en een bezoekje aan het gezellige hofje achter het museum stapten we het Skovgaard Museum in. Alleen het gebouw waarin dit museum gevestigd is, is al de moeite waard: het is het oude raadhuis, een gebouw uit 1728. Waar nu de toiletten zijn, zaten ooit gevangenen in hun cel, want er was ook een tijdje een rechtbank gevestigd. De ijzeren ringen waarmee ze vastzaten, zitten nog in de muren.

Het museum is genoemd naar kunstenaarsfamilie Skovgaard. Een van hen, Joakim Skovgaard, heeft de fresco’s in de domkerk gemaakt, die we later zouden gaan bekijken. Om te leren hoe je de mooiste fresco’s maakt, was hij speciaal naar Italië gereisd. Een Deen die fresco’s kon maken, dat was heel bijzonder in die tijd.

Joakims vader, Peter Christian Skovgaard, was ook kunstenaar. In de Gouden Eeuw van de Deense kunst (in de 19e eeuw) schilderde hij vooral landschappen. Daarvan zijn er enkele te zien op de bovenste verdieping van het Skovgaard Museum (onder andere van Møns Klint). Maar je vindt er ook portretten van de kunstenaars van wie je in het museum werken tegenkomt.

De zoons van Peter Christian Skovgaard, Joakim en Niels, waren net als zijn dochter Susette ook getalenteerde kunstenaars. Om zich te onderscheiden van hun beroemde vader, experimenteerden ze ook met allerlei andere en voor die tijd erg vernieuwende kunstvormen en stijlen, waaronder dus fresco’s, maar ook keramiek en de eerste voorbeelden van het nog steeds zo populaire Deense design. Het was dus niet zomaar dat Joakim, toen de stad Viborg hem wilde eren met een museum, voorstelde om er een museum met werken van hem én andere gezinsleden van te maken.

Op hun beurt zijn de Skovgaards nu weer een bron van inspiratie voor moderne kunstenaars. Op de begane grond van het Skovgaard Museum zijn moderne werken in allerlei vormen te zien, die op de een of andere manier geworteld zijn in de werken van de Skovgaards.

Hoewel het museum niet zo groot is, is er dus wel een grote variëteit aan werken te zien. Dat, in combinatie met de persoonlijke verhalen over de kunstenaars, maakte dat wij ons bezoek aan het museum erg interessant vonden.

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Denemarken Magazine over de regio Aarhus misschien interessant voor je. Of download eerst de gratis top 10 met leuke activiteiten in de regio Aarhus.

Naar de domkerk van Viborg

Nu waren we wel heel nieuwsgierig geworden naar de binnenkant van de kerk. Gelukkig konden we die ook bekijken (actuele bezoekersinformatie vind je op de website van Viborg Domkirke). We staken het pleintje over en stapten de kathedraal in. Deze stamt uit de 12e-13e eeuw, maar is in de loop der eeuwen meerdere keren verwoest door branden en weer herbouwd. In de huidige vorm werd de kathedraal gebouwd 1876. Maar als je goed kijkt, kun je nog kleine overblijfselen van eerdere versies terugvinden. Tussen 1901 en 1906 maakte Joakim Skovgaard 51 afbeeldingen uit de Bijbel op de muren. Van 1912 tot 1913 voegde hij daar de olieverfschilderingen op een nieuw plafond aan toe.

Viborg

Als je alle schilderingen echt goed wilt bekijken, kun je heel veel tijd in de kerk doorbrengen.

Winkels en lekkers

Na een tijdje bewonderend rondlopen in de kathedraal, stapten we weer de gewone wereld in. We kregen zo langzamergand trek en een medewerkster van het Skovgaard Museum had ons verteld dat je in Viborg bijzonder veel goede bakkerijtjes kunt vinden. Als ultiem voorbeeld noemde ze Simpel Surdej, dus die kant liepen we op.

Viborg is een gezellige stad om doorheen te lopen en te winkelen. En we kwamen langs heel veel terrasjes en smakelijk ogende winkels, zoals koffie-, chocolade- en ijswinkel Frellsen tegen en ijssalon Okkels. Maar ons einddoel was dus Simpel Surdej, de bakkerij die we volgens onze gids in het Skovgaard Museum echt niet mochten overslaan. En je kunt zelfs thuis al van hun lekkers genieten, want op hun website staan ook recepten.

Viborg

Na een kop koffie met een (inderdaad erg lekker) Deens koffiebroodje erbij liepen we door het voetgangersgebied van Viborg weer terug naar de domkerk van Viborg.

Viborg

Borgvold

Aan de andere kant van de domkerk liepen we nog even naar het park aan het water van Nørresø, waar we eerder al eens in de zomervakantie waren geweest: Borgvold. Nu was het water nog vrij onstuimig. Maar als je hier in de zomer komt, kun je er waterfietsen of een roeiboot of kano huren. Er is een speeltuin en een kiosk met plekken om te zitten.

Viborg

Vlakbij: Dollerup Bakker

Wij vonden Viborg een leuke, gezellige stad waar je zeker een hele dag zou kunnen doorbrengen. Maar wij reden voor het laatste stukje van de middag de stad uit, naar het vlakbij gelegen natuurgebied Dollerup Bakker aan Hald Sø. Je kunt een dagje Viborg dus ook goed combineren met een korte wandeling in de Deense natuur. Het is maar net waar je zin in hebt!

Wil je weten wat we nog meer deden in deze meivakantie? Bekijk dan ook deze video (en abonneer je om op de hoogte te blijven van nieuwe Denemarken-video’s).

reisgids denemarken

Wij werden uitgenodigd om Viborg te bezoeken voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Eén reactie

  1. Dank voor je tip van de bakker Simpel Surdej. Inderdaad heerlijk brood en gebak. En de cappuccino was er naar verhouding heel goedkoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.