kopenhagen borgen tour

Nordic Noir Tours met een Nederlands tintje in Kopenhagen

Zoals jullie weten,schrijf ik regelmatig over Scandinavische series. Daarbij ga ik graag op zoek naar locaties uit de serie die je kunt opzoeken tijdens je vakantie of stedentrip. Dankzij een tip van Visit Denmark kwam ik in contact met Dieuwertje Visser. Zij leidt mensen in Kopenhagen rond langs locaties uit The Bridge, Borgen en The Killing. Dat vind ik natuurlijk geweldig en ik ben dan ook erg blij dat ze een paar vragen wilde beantwoorden over haar leven in Denemarken en Nordic Noir Tours.

Hoe ben je in Denemarken terechtgekomen?

Ik zeg altijd dat het de heilige drie-eenheid van liefde, werk en studie was die me naar Denemarken trok. Ik heb een Deense vriend en toen we samen in Nederland woonden, wist hij altijd erg mooi te verkopen in welke opzichten het leven in Denemarken anders (en vooral beter) is dan in Nederland. Een van die argumenten was het gratis studeren. Ik wilde graag verder studeren, maar dat was toch wel erg duur in Nederland na een HBO Bachelor. In Denemarken kon ik gratis naar de Copenhagen Business School en daar studeer ik nu een Master in Service Management.

Ook leuk: boek hier een fietstour door Kopenhagen met een Nederlandse gids 

Hoe is Nordic Noir Tours ontstaan?

Nordic Noir Tours Dieuwertje Visser

Omdat ik al wist dat ik naar Kopenhagen wilde, stuurde ik mijn Bachelor-scriptie ook in die richting toen ik toerisme studeerde aan de NHTV in Breda. Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor film en met een (horrorfilm-) regisseur als vader heb ik ook al van kinds af aan veel spannende films en series gezien. Ik vond The Killing een ontzettend goede en lekker non-Amerikaanse serie en vroeg me af wat ze nou deden met het succes van die serie in de toerismesector in Denemarken.

Ik besloot toen mijn thesis te schrijven over filmtoerisme in Denemarken. Toen kwam ik in contact met Lise Lotte Frederiksen, eigenaresse van Peter & Ping, die The Killing-rondleidingen gaf in Kopenhagen. Een jaar later verhuisde ik naar Denemarken en Lise Lotte bood me de mogelijkheid om voor haar te werken als The Killing-gids. Toen kwamen ook de Borgen-tour en The Bridge-tour erbij en na een paar maanden vroeg ze of ik interesse had in het overnemen van de tours onder mijn eigen bedrijf, zodat zij zich kon concentreren op het schrijven van boeken. En dat wilde ik zeker! En zo is Nordic Noir Tours dus ontstaan.

Doe je dit alleen en zo nee – met wie dan?

Ik deed tot voor kort bijna alle tours zelf, maar nu gaat het zo goed dat er een gids is bijgekomen. Ze heet Amalie, is Deense, en werkt al jaren in de toerismesector en als gids dus ze weet ontzettend veel over Kopenhagen, Deense cultuur en de Nordic Noir-series. En ze heeft onderzoek gedaan naar ‘dark tourism’, wat ook terugkomt in The Killing en The Bridge tours.

Wat voor rondleidingen bieden jullie aan?

Nordic Noir Tours biedt momenteel drie thema’s aan, die op alle mogelijke manieren gecombineerd kunnen worden. Dat zijn The Killing, Borgen en The Bridge. Als mensen een open tour willen, kunnen ze op zaterdagmiddag kiezen voor een Borgen-rondleiding of een gecombineerde The Killing- en The Bridge-rondleiding. Die duren ongeveer 1,5 uur. Privé-rondleidingen zijn ook mogelijk en dan combineren we precies de series die de interesse hebben. Privé-rondleidingen duren meestal een uur of 2,5-3 (maar kunnen ook korter of langer gemaakt worden) en ik probeer zo veel mogelijk in te spelen op de interesses van de gasten. Vaak is dat de Deense cultuur, soms architectuur en natuurlijk wordt altijd de link gelegd met de series en de filmlocaties. Ik vind het ontzettend leuk om mensen te leren kennen tijdens zo’n rondleiding.

Nordic Noir Tours on tour

Wat voor mensen leiden jullie rond?

De gasten zijn ontzettend divers. Ze komen overal vandaan (maar toch vooral veel Britten en Nederlanders), hebben alle leeftijden (ik heb peuters mee gehad en 89-jarigen) en zowel mannen als vrouwen zijn geïnteresseerd in de rondleidingen.

Handig om te weten: in Kopenhagen kun je de oranje deelfietsen van Donkey Republic tegenkomen. Die zijn enorm handig en je kunt er makkelijk van gebruikmaken door de app te downloaden – hoe het precies werkt, lees je hier. Met de kortingscode stralendschrijven15 krijg je 15% korting op de huurprijs van de fietsen.

Steek je voor The Bridge ook over naar Malmö?

Voor The Bridge gaan we niet over de brug, maar dat kunnen gasten ook heel makkelijk zelf doen met de trein of bus. En er zijn ook rondleiding in Malmö over The Bridge, dus dan kun je als echte fan natuurlijk een leuke themavakantie samenstellen met een rondleiding aan beide kanten van de brug.

Kun je een voorbeeld noemen van plekken die jullie bezoeken?

Voor de Borgen-rondleiding bezoeken we onder andere Christiansborg. Dit is de kern van de politiek in Denemarken. Hartstikke veel herkenbare locaties zijn hier te zien die gebruikt zijn voor scènes waarin je bijvoorbeeld Birgitte Nyborg ziet onderhandelen of waar complotten worden gesmeed. Het leuke aan de Borgen-tour is dat je als gast ook de connectie tussen fictie en realiteit te horen krijgt en welke politieke partijen en media als inspiratie hebben gediend voor de serie. Met de The Killing- en The Bridge-rondleiding krijg je een heel andere kant van Kopenhagen te zien, een kant die toch wel een beetje tegenstrijdig is met het imago van de welvaartsstaat met de meest gelukkige mensen ter wereld. Erg leuk om dit in de winter te doen, aangezien de donkere lucht bijdraagt aan een mysterieus sfeertje. Op deze tour zie je criminele plekken, maar ook bijzondere plekken en natuurlijk een hele hoop filmlocaties uit The Killing en The Bridge, zoals het politiehoofdkwartier. Op deze tour vertellen we ook over Sofia Helin’s personage Saga, over hoe verschillend de Denen en Zweden eigenlijk zijn (en hoe Saga en Martin eigenlijk de stereotypische Deen en Zweed uitbeelden) en het verhaal achter de beroemde Faroese trui van Sarah Lund.

Nordic Noir Tours Sarah Lund

Wat is jouw favoriet uit de Scandinavische misdaadseries?

Mijn favoriete acteur uit The Killing en Borgen is zonder twijfel Søren Malling. Hij speelt Sarah Lund’s partner Jan Meyer in seizoen 1 en hij speelt Torben Friis in Borgen. Ik vind hem een geweldige acteur; heerlijke humor en met gevoel voor het fijne acteerwerk. En gezellige flaporen.

Dank je wel Dieuwertje! Ik krijg al helemaal zin om een keer met je op pad te gaan in Kopenhagen. 

De foto’s in dit artikel zijn van Nordic Noir Tours en op die website vind je ook de blog van Dieuwertje.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

2 reacties

  1. Hallo,

    We zijn een familiegroep van 9 personen. We zijn echter niet echt allemaal thuis in de Deense series. Daarom vragen we ons af of jullie eventueel ook een stadswandeling voor een eerste kennismaking met de stad kunnen aanbieden ?

    Groetjes,
    Anja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.