stevns klint balkon uitzicht

Hier heb je de mooiste uitzichten op Stevns Klint

Van Møns Klint heb je vast wel eens gehoord, maar ken je Stevns Klint ook? Langs dit stukje Deense kust zijn over een lengte van 15 kilometer ook al zulke mooie kliffen te vinden. Die kun je combineren met een paar bijzondere bezienswaardigheden – of je dat nu lopend, met de fiets of met de auto wilt doen.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Wandelen over Stevns Klint Trampesti

Langs de kust is een wandelroute van 20 kilometer uitgezet: Stevns Klint Trampesti. Deze loopt van Rødvig in het zuiden naar Bøgeskov in het noorden en komt onderweg langs allerlei bezienswaardigheden bij Stevns Klint.

Powered by GetYourGuide

Ga je op vakantie naar het Deense eiland Møn? Dan vind je dit Stralend Denemarken Magazine over Møn misschien wel handig. Je kunt het meteen downloaden en al onze tips over leuke dingen op het eiland staan erin.

Met de auto Stevns Klint verkennen

Aangezien wij de dag ervoor al flink hadden gelopen bij Møns Klint en de dag daarna grote plannen hadden voor Kopenhagen, besloten we de auto te pakken. Veel van de bezienswaardigheden en mooie uitkijkpunten bij Stevns Klint zijn namelijk ook goed met de auto bereikbaar.

Startpunt: Rodvig

Om te beginnen parkeerden we de auto bij Rødvig Kro & Badehotel. Hier sta je meteen al oog in oog met de kliffen. Dankzij alle kalk is de kleur van het water hier ook zo mooi! Je kunt wel zien dat de kliffen lager zijn dan die op het eiland Møn: 41 meter op het hoogste punt.

rodbig in denemarken

Koldkrigsmuseum Stevnsfort

Onze volgende stop was Stevnsfort, waar een museum over de koude oorlog is gevestigd. Langs dit stukje Deense kust zijn op meerdere plekken overblijfselen van de koude oorlog te vinden, zoals bunkers en militaire bases die bedoeld waren om Kopenhagen te beschermen bij een aanval vanuit het Oostblok.

Je kunt bij Stevnsfort een rondleiding volgen door het ondergrondse fort. Je bent dan zo’n 1,5 uur onderweg en loopt ongeveer 3 kilometer. Kijk van tevoren wel even op de website wanneer de rondleidingen plaatsvinden. Wij kozen ervoor om het terrein boven de grond zelf te verkennen. Er staan bordjes met een toelichting en voor meer informatie kun je de app Useeum downloaden. Er is ook een film te zien – tijdens ons bezoek ging die over de bouw van de Berlijnse muur.

koldkrigsmuseum stevnsfort

Højerup Gamle Kyrke

Een van de mooise plekken om Stevns Klint te bekijken, is het kerkje van Højerup. Dit kerkje heeft namelijk een geweldig balkon!

oude kerk van hojerup bij stevns klint

Heel bijzonder om zo tussen de kerkbanken en langs het preekgestoelte naar buiten te lopen en dan dat uitzicht te zien.

kerk van hojerup

Er is ook een trap om af te dalen naar het strand, waar een stel langharige geiten rondscharrelt. De trap is wel steil, maar het is niet zo’n lange klim als bij Møns Klint.

geit bij stevns klint

Het kerkje is gratis toegankelijk. Als je met de auto komt, hoef je alleen te betalen voor je parkeerplek. Dat geld wordt gebruikt voor onderhoud van deze mooie plek.

Stevns Fyr

Onze laatste stop was Stevns Fyr. Tijdens de openingstijden kun je hem gratis beklimmen. Anders loop je langs de vuurtoren naar het hek om (in ons geval) nog een laatste keer uit te kijken over Stevns Klint.

vuurtoren bij stevns klint

Meteen toen we daar aankwamen, zagen we dat het water onder ons erg modderachtig was. We hadden wel al gehoord dat deze kust aan enorme erosie onderhevig is en bij het kerkje van Højerup stonden al bordjes om te waarschuwen voor vallend gesteente. In 2007 is bij Møns Klint zelfs zo’n groot stuk omlaag gekomen, dat er een schiereiland van 300 meter ontstond (dat inmiddels ook alweer door de zee is weggespoeld). En ja hoor, iemand bij Stevns Fyr vertelde ons dat hier een kwartiertje geleden een groot stuk klif naar beneden was gestort. Indrukwekkend!

erosie bij stevns klint

Nieuw bezoekerscentrum

In 2022 opende de Deense koningin Margrethe II het nieuwe bezoekerscentrum van Stevns Klint. Deze nieuwe ‘Stevns Klint Experience’ vormt de toegangspoort naar dit UNESCO-werelderfgoed.

Stevns Klint is van alle plekken op onze planeet de beste locatie om de sporen te zien van de astroïde die 66 miljoen jaar geleden een massale uitsterving veroorzaakte. Meer dan de helft van alle diersoorten op aarde werden uitgeroeid, inclusief de dinosauriërs. In het nieuwe bezoekerscentrum kom je via interactieve tentoonstellingen oog in oog te staan met deze dramatische gebeurtenis. In de Stevns Klint-zaal wordt een film geprojecteerd op een gigantisch kalksteenblok, uitgehouwen uit de klif met daarin de Viskleilaag. Ook zijn er fossielen, dinosaurusskeletten en meteorieten opgesteld.

Een van hoofdrolspelers van de tentoonstelling is Lucky, het zoogdier dat de grote massa extinctie overleefde en als voorouder wordt gezien van alle levende zoogdieren. Een ondergronds pad leidt bezoekers vervolgens naar de klif aan de rand van de nabijgelegen kalksteengroeve Boesdal. Andere hoogtepunten zijn onder andere de kerk Højerup Gamle Kirke, waarvan een deel al in zee is gestort, en Stevns Fyrcenter.

Zelf zijn wij nog niet in het nieuwe bezoekerscentrum geweest. Maar van een lezer die het wel al bezocht, kreeg ik de tip dat iets daarachter, richting het wandelpad, een gezellige theetuin ligt, met prachtig uitzicht op het strand en de zee. Een heerlijk plekje waar je bij een kioskje iets te drinken, hotdogs en ijs kunt kopen. Heel erg bedankt voor de tip, dat gaan we zeker uitproberen als we weer bij Stevns Klint zijn!

Stevns Klint met de fiets

De regio rondom Stevns Klint is erg fietsvriendelijk en we kwamen regelmatig bordjes tegen van fietsroutes. Dus ook al hebben we er zelf geen ervaring mee, het leek ons ook erg leuk om deze route te fietsen. Heb je dat wel al gedaan? Dan ben ik heel benieuwd naar je ervaring!

Handig om te weten: in Rødvig en Højerup kun je de oranje deelfietsen van Donkey Republic tegenkomen. Die zijn enorm handig en je kunt er makkelijk van gebruikmaken door de app te downloaden – hoe het precies werkt, lees je hier. Met de kortingscode stralendschrijven15 krijg je 15% korting op de huurprijs van de fietsen.

Stevns Klint vanuit Kopenhagen

Stevns Klint ligt op het eiland Sjaelland. Dat is hetzelfde eiland waar Kopenhagen ook op ligt. Je kunt Stevns Klint dan ook prima bezoeken in combinatie met je stedentrip Kopenhagen. De afstand is zo’n 65 kilometer.

Wij bezochten Stevns Klint vanuit onze vakantiewoning op het eiland Møn.

Had je de video over onze meivakantie in Denemarken al gezien? (Abonneer je meteen even als je geen nieuwe reisverslagen uit Denemarken wilt missen.)

reisgids denemarken

Wij werden uitgenodigd om deze regio te verkennen voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.