Stinesminde

Mooie route rondom de Mariagerfjord – de mooiste fjord in Denemarken

Helaas was de dag waarop we naar de Deense Mariagerfjord gingen qua weer de slechtste dag van onze zomervakantie in Denemarken. Het was echt de hele dag grijs en nat. Maar als we tussen de regendruppels door keken, konden we nog steeds zien waarom de 43 km lange Mariagerfjord ook wel de mooiste fjord van Denemarken wordt genoemd. Mariager, het plaatsje waaraan de fjord zijn naam ontleent, speelt daarbij zeker een belangrijke rol. Rij je mee, een rondje om de Mariagerfjord?

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Startpunt: Hobro

Onze eerste stop was in Hobro. Hier vind je een haventje, waar ook de plaatselijke VVV is gevestigd. Die was op zondag gesloten, maar er stonden wel rekken met folders buiten. Langs het water staan wat oude pakhuizen en in één daarvan is een museum gevestigd. Als je nog een klein stukje verder loopt langs de kade (richting de ijskiosk), kom je bij een verhoogd uitkijkpunt waar je kunt uitkijken over de Mariagerfjord.

Hobro aan de Mariager Fjord

Hunebed Kongehøjen

We reden verder richting Mariager. Maar eerst stopten we bij Kongehøjen, een groot hunebed tussen Hobro en Mariager. Het is even opletten, want je rijdt er zo voorbij. Je mag hiervoor een klein stukje de oprit van een huis op rijden – vanaf het hunebed is dit een eigen weg.

hunebed bij Hobro

Tip: Kongehøjen is ook te vinden in Google Maps, dan kan het eigenlijk niet missen. In deze blogpost met alle bezienswaardigheden in Noord-Jutland die wij bezochten vind je al onze stops rondom de Mariagerfjord ook op de kaart.

De nabijgelegen grafheuvels Hohøj en Lundshøj hebben we vanwege het slechte weer even laten zitten, maar je schijnt er wel een mooi uitzicht te hebben op de fjord.

Mariager

Na het hunebed waren we al gauw in Mariager. Dankzij de vele vakwerkhuizen en rozen is dit een van de meest pittoreske plaatsjes in Denemarken. We parkeerden bij Mariager Museum en liepen eerst maar eens wat rond.

Mariager museum

Het is dat we net taart hadden gegeten omdat het de verjaardag van onze jongste dochter was, anders waren we waarschijnlijk wel even binnengestapt bij Vaffelbageren. Want weer of geen weer, zo’n Deens ijsje gaat er altijd wel in. Alleen was het nu echt geen weer om buiten te zitten. De straten van Mariager waren zo goed als verlaten.

Mariager

Via de schattige straatjes daalden we af naar de jachthaven van Mariager.

Mariager fjord

Hier is ook het Saltcenter gevestigd en je kunt er op donderdag en zondag een rit maken met een stoomtrein. We maakten nog net het vertrek mee.

stoomtrein Mariager

Altijd mooi om te zien, zo’n optrekkende stoomlocomotief. Toch hadden we deze keer niet zo’n zin om met veel mensen in een volle wagon te zitten, dus we hielden het bij een wandelingetje langs het water en de bootjes.

haven van Mariager

We liepen via een andere route terug naar onze auto, waardoor we nog meer vakwerkhuizen en rozen tegenkwamen.

rozen in Mariager

Deze bibliotheek, met uithangbord in de vorm van een boek, mag er ook zijn. Ik wou dat mijn bibliotheek er zo gezellig uitzag!

bibliotheek in Maiager

Vuurtoren en oversteken

Na Mariager ligt een deel van de weg echt heel mooi langs de fjord. Dit deel van de route is echt de moeite waard. Dat gold helaas niet voor de enige vuurtoren aan de Mariagerfjord: Kongsdal Fyrtårn. Die was op foto’s die ik had gevonden fris rood-wit, maar stond er in werkelijkheid nogal afgetakeld roestbruin bij. Maar misschien heeft hij inmiddels wel weer een likje verf gehad?

Gauw verder dus maar. Bij Hadsund reden we over de brug naar de overkant van de fjord.

Stinesminde

Daar hadden we nog één stopje gepland: bij Stinesminde Havn, waar we aan de overkant Mariager konden zien liggen.

Stinesminde

Al gauw waren we weer terug in Hobro. Daar wilden we als afsluiting nog een ijsje halen, maar we stuitten op een onverwacht probleem. We zijn echt al heel vaak op vakantie geweest in Denemarken en al jarenlang halen we nooit Deens geld, maar betalen we alles met pin. In de ijssalon in Hobro hing echter een bordje dat buitenlandse pinpassen niet werden geaccepteerd: alleen cash of mobile pay. We besloten via Viborg naar onze camping bij de Limfjord te rijden en daar een ijsje te halen, maar ook daar waren buitenlandse pinpassen niet welkom. Gelukkig konden we in Viborg wel met creditcard betalen, en zo kwam het ijsje er toch nog.

Een andere fijne plek om ijs te eten in de buurt van Viborg, is Dollerup Bakker.

Wandelen langs de Mariagerfjord

Heb jij wel mooi weer als je bij de Mariagerfjord bent en hou je van wandelen? Dan zou ik je de 10 km lange panoramaroute tussen Hobro en Bramslev Bakker aanraden. Dat schijnt echt een hele mooie wandeling te zijn met uitzicht op de mooiste fjord in Denemarken.

Je kunt de Mariagerfjord ook goed bezoeken vanaf vakantiepark Landal Rønbjerg.

reisgids denemarken

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.