Liseleje Strand

Rit langs de leukste kustplaatsjes in Noord-Seeland

Noord-Seeland (zeg maar het stukje Denemarken ten noorden van Kopenhagen) wordt wel de Deense Rivièra genoemd. Je vindt er volop stranden en gezellige kustplaatsjes met vissershuisjes, winkeltjes en terrasjes. Wij waren hier in maart, toen het nog geen tijd was voor de leuke gestreepte strandhuisjes en een verfrissende duik in zee. Toch hadden we een heerlijke middag dankzij een mooie rit langs de leukste kustplaatsjes in Noord-Seeland. Als klap op de vuurpijl kregen we van de chef-kok van het restaurant waar we de dag ervoor hadden gegeten nog een gouden tip voor de perfecte plek om te genieten van een mooie zonsondergang. Noteer deze plekjes alvast voor als je hier zelf naartoe gaat!

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Hornbæk

We begonnen onze rit langs de kustplaatsjes in Noord-Seeland in Hornbæk. Dit is ook voor inwoners van Kopenhagen een populaire plek om van de Deense Rivièra te komen genieten. We parkeerden op een parkeerplaats aan de Øresundsvej, tussen het strand en de haven van Hornbæk in. Het was er gezellig op deze zonnige zaterdagmiddag in maart.

Nadat we daar hadden rondgekeken, liepen we over de Havnevej naar centrum van Hornbæk. Vervolgens sloegen we linksaf de Nordre Strandvej in, en verderop weer linksaf de Kirkevej in richting de kerk. In de straatjes daaromheen staan veel oude huisjes met rieten daken. Op de plek waar we weer bij de haven kwamen, zagen we nog een rij rode vissershutjes.

Nakkehoved fyr

We stapten weer in en reden een stukje verder naar Nakkehoved fyr. In deze vuurtoren is een vuurtorenmuseum gevestigd.

Nakkehoved Fyr

Beneden stonden we een tijdje op de kaart te kijken welke vuurtorens in Denemarken we allemaal al met eigen ogen hadden gezien (zoals Lyngvig fyr met die mooie wenteltrap). Op weg naar boven kwamen we allerlei informatie tegen over de geschiedenis van deze vuurtoren, zoals dat astronoom Tycho Brahe hier een tijdje vuurtorenwachter was. Helemaal boven sta je vlak naast de draaiende lamp van de vuurtoren en kijk je uit op de kust van Noord-Seeland, maar ook op het schiereiland Kullen in Zweden, dat hier vlakbij aan de overkant van het water ligt. (Hier gingen wij tijdens een zomervakantie in Zweden wandelen op de Kullaberg,)

Gilleleje

We reden weer een stukje verder, naar Gilleleje. Dit is een van de oudste vissersplaatsjes van Denemarken: al in de 14e eeuw werd hier aan visserij gedaan. Op Google Maps had ik ‘Det Gamle Gilleleje ved havnen’ zien staan en dat leek me wel een mooie plek om naartoe te rijden. We parkeerden bij de jachthaven, waar meer mensen aan het genieten waren van het zonnetje. Net als in Hornbæk liepen we ook even wat kleine straatjes in.

Rågeleje strand

Een stukje ten westen van Gilleleje ligt Rågeleje strand. Daarvan had ik foto’s gezien met superschattige gestreepte strandhuisjes. Die wilde ik zeker zien! Eenmaal aangekomen op Rågeleje strand dacht ik even dat ik op de verkeerde plek was. Maar opeens snapte ik het: we waren natuurlijk gewoon te vroeg in het seizoen. Er was nog maar één gestreept strandhuisje te zien, namelijk dat bij de ingang van de parkeerplaats. Stom dat ik daar niet bij had stilgestaan! Maar ja, we waren hier nu eenmaal nu, en het was alsnog een mooie plek. Voor de strandhuisjes komen we een andere keer nog wel terug.

Rageleje Strand

Liseleje

Eigenlijk was Tisvildeleje nu de volgende logische stap. Maar we hadden een tip gekregen dat je daar perfect naar de zonsondergang kunt kijken. Zo ver was het nog niet, dus reden we eerst nog een stukje verder, naar Liseleje. Daar lagen vrolijk gekleurde bootjes op het strand en was een enkele kitesurfer zich aan het uitleven op de golven. Het Fiskernes ishus was nog dicht, maar dat mocht de pret niet drukken. We hadden het geweldig naar ons zin vandaag.

In Liseleje zijn meerdere restaurants te vinden. Wij gingen bijtijds een hapje eten, zodat we op tijd in Tisvildeleje konden zijn voor de zonsondergang.

Tisvildeleje

We hadden dus de gouden tip gekregen dat je in Tisvildeleje direct aan het strand kunt parkeren en eventueel vanuit je auto de zon kunt zien ondergaan in zee. Dat is wel een voordeel als het nog geen warm zomerweer is. Zo tegen half zeven was het best frisjes buiten, ook omdat de zon inmiddels grotendeels schuil ging achter de wolken. Even dachten we dat het niet veel meer zou worden met die zonsondergang, maar we besloten toch even te blijven kijken. Gelukkig maar, want op een gegeven moment vond de zon toch nog wat ruimte om tussen de wolken door te schijnen. Het was mooi!

Tisvildeleje Strand

Toen de zon echt helemaal weg was, reden we helemaal happy terug naar ons hotel in Hillerød.

Meer over stranden en dorpjes in Noord-Seeland

Ga je ook naar de noordkust van Noord-Seeland? Dan vind je hier meer informatie over de stranden en dorpjes in deze gezellige streek.

Wij werden uitgenodigd om Noord-Seeland te verkennen om erover te schrijven op Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.