legoland ribe

Wat kies je: LEGOLAND of LEGO House in Billund?

Je weet vast wel dat je in de Deense plaats Billund al lang niet meer alleen LEGOLAND kunt bezoeken, maar ook LEGO House. Maar wat is nu het verschil tussen die twee? En hoe kun je bepalen welke van de twee je het leukst zult vinden? Of wil je ze misschien zelfs allebei bezoeken? Die keuze is natuurlijk heel persoonlijk, maar ik kan hieronder wel een paar verschillen tussen deze twee attracties in Denemarken noemen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Ik ben benieuwd wat het wordt!

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Onze ervaringen met LEGOLAND en LEGO House

Ten eerste wil ik je vertellen over onze eigen ervaringen met LEGOLAND en LEGO House. Wij bezochten ze allebei al meerdere keren. En als het aan ons ligt, gaan we er snel nog een keer naartoe.

Wat dat betreft dus geen verschil tussen Legoland en LEGO House: wij vonden ze allebei hartstikke leuk. (Beelden van zowel LEGOLAND als LEGO House zie je in deze video die ik maakte tijdens ons bezoek. )

legoland kopenhagen
Nyhavn in Kopenhagen is ook te zien in Legoland

Verschillen tussen LEGOLAND en LEGO House

Maar wat zijn dan wel de verschillen tussen LEGOLAND en LEGO House? Nou, ik kan er wel een paar bedenken.

Verschil 1: buiten versus binnen

Een eerste verschil tussen LEGOLAND en LEGO House is dat LEGOLAND voornamelijk buiten is. Het is een soort combinatie van attracties zoals in de Efteling, en bouwwerken zoals in Madurodam. De Scandinaviërs zeggen graag dat slecht weer niet bestaat omdat je je overal op kunt kleden. Ik zou dan ook zeker niet willen beweren dat je alleen met mooi weer naar LEGOLAND kunt gaan, maar het is wel fijn als het niet de hele dag stortregent.

In LEGO House heb je daar minder last van. Zoals de naam al zegt is LEGO House een gebouw. Nadat je de kassa bent gepasseerd, ben je het merendeel van de dag binnen – al zijn er wel wat buitenspeeltuintjes gemaakt op het dak. LEGO House is dus een goede keuze als het een keer slecht weer is tijdens je vakantie in Denemarken. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het jammer is om met mooi weer naar LEGO House te gaan en de hele dag binnen te zijn.

Maar voor allebei geldt wat mij betreft: laat je niet tegenhouden door het weer, want je gaat het sowieso naar je zin hebben!

lego waterval lego house bilund
Duplo-gedeelte in Lego House

Verschil 2: zien & voelen vs. maken & testen

Zowel in LEGOLAND als in LEGO House hoef je je geen moment te vervelen. Toch zit er een verschil in de manier waarop je in deze attracties wordt vermaakt.

In LEGOLAND loop je vooral van de ene attractie naar de andere. Misschien kies je er wel voor om rustig tussen de vele bouwwerken van Lego te wandelen. Of misschien ren je wel van de ene achtbaan naar de andere om zoveel mogelijk kriebels in je buik te voelen. Misschien breng je het grootste deel van de dag met je peuter door in de speeltuintjes voor kleinere kinderen, ga je samen in het treintje of bootje, of zwaai je naar je grotere kind terwijl dat grijnzend in het karretje van een heftige achtbaan zit. Het gaat in LEGOLAND vooral om kijken naar hoe mooi alle Lego-bouwwerken zijn gemaakt en voelen hoe de attracties je laten versnellen, vertragen, zweven en vallen.

In LEGO House staan ook Lego-bouwwerken die je kunt bewonderen. Maar je wordt er vooral uitgenodigd om zelf aan de slag te gaan. Bouw een auto en kijk hoe snel hij van de helling rijdt. Bouw een vis en laat hem zwemmen. Bouw een schepsel van je fantasie en laat het dansen op de muziek. Kortom: LEGO House is een walhalla voor iedereen die niets liever doet dan graaien in bakken vol Lego-steentjes en dan heerlijk zijn of haar creativiteit de vrije loop laten om de mooiste bouwwerken te maken.

Heb je plannen om voor het eerst naar Denemarken te gaan? Dan vind je heel veel handige tips bij elkaar in dit Stralend Denemarken Magazine ‘Eerste keer naar Denemarken’. Je kunt het meteen downloaden en er staan onder andere een route voor een rondreis, tips voor campings en vakantiehuizen, informatie over betalen in Denemarken en tips voor Kopenhagen en LEGOLAND/LEGO House in.

Verschil 3: LEGO House ook geschikt als tussenstop

Als laatste verschil tussen LEGO House en LEGOLAND zou ik willen noemen dat een korte tussenstop in LEGO House ook al leuk kan zijn. Wij deden dit toen we vanuit Landal Søhøjlandet op weg waren naar huis. We wilden die avond nog thuis zijn en hadden dus geen tijd om de hele dag in LEGO House door te brengen. Maar we liepen wel even binnen in de (gratis toegankelijke) hal van LEGO House. Daar staat onder andere dit bouwwerk van de grondlegger van LEGO.

lego house billund

Er staan nog meer mooie bouwwerken en grote LEGO-figuren in de hal (ook leuk om mee op de foto te gaan). Verder waren er zuilen waar je je hand kon laten scannen om te kijken wat voor LEGO-figuur jij bent. In de winkel in de hal kun je je eigen LEGO-poppetje ontwerpen en laten printen of zelf een mozaïek maken. En er zijn grote LEGO-blokken om mee te spelen.

In deze hal is ook het restaurant waar je je eten bestelt met LEGO-steentjes en waar je wordt bediend door robots. Maar dat restaurant is best prijzig, dus er staan ook picknicktafels waar je zelf meegebracht eten en drinken kunt nuttigen. Er zijn ook toiletten.

Verder kun je vanaf de buitenkant van het gebouw via de takterrassen met speeltuintjes helemaal naar het dak van LEGO House lopen. Onderweg kom je meerdere fotogenieke plekjes tegen. Deze dakterrassen zijn ook toegankelijk zonder een kaartje voor LEGO House te hoeven kopen.

Dag van Lego House

Tel hier de centrale ligging van Billund bij op en je hebt een leuke tussenstop maken – al is het natuurlijk altijd leuker om er de hele dag voor uit te trekken.

Voor welke leeftijd is LEGOLAND? En voor welke leeftijd is LEGO House?

Dus voor welke leeftijd is LEGOLAND? Voor iedereen die plezier kan beleven aan kijken naar de mooiste bouwwerken (met bijvoorbeeld bekende bouwwerken van over de hele wereld), spelen in speeltuinen en kriebels voelen in attracties. En voor welke leeftijd is LEGO House? Voor iedereen die graag met Lego bezig is.

Meer tips voor LEGOLAND en LEGO House

Welke van de twee je ook wilt bezoeken – LEGOLAND, LEGO House of misschien wel allebei – in deze blogpost vind je de vakantiewoningen waar wij verbleven toen we een dagje naar Billund gingen.

Let op: hier bij Tiqets krijg je vaak korting op tickets voor LEGOLAND®.

En oh ja: hier vind je nog meer leuke pretparken in Denemarken. Welke ga jij bezoeken?

reisgids denemarken

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.