eetbaar zeewier

Proef het lekkerste van Kystlandet/Kustland in Denemarken

Weet jij waar de regio Kystlandet (Kustland) ligt in Denemarken? Om eerlijk te zijn moest ik het even opzoeken. Kystlandet ligt aan de oostkust van Jutland, zo’n beetje tussen Middelfart en Aarhus, bij Horsens. Toevallig een stukje Denemarken waar we wel doorheen zijn gereden, maar nooit zijn neergestreken. Toch is daar alle reden toe – zeker als je van lekker eten houdt. Je schijnt er namelijk allerlei lekkers te kunnen proeven, en nu is er ook een handige kaart waarmee je heel makkelijk al die smakelijke adresjes kunt vinden. Op naar Kystlandet dus!

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Roadtrip langs Deense lekkernijen

Met de nieuwe Food Map van de regio Kustland vind je moeiteloos de weg naar lokale delicatessen. Het zijn stuk voor stuk biologische en duurzame producten van de hoogste kwaliteit. En dat ook nog eens rondom een van de mooiste fjorden van Denemarken: Horsens fjord. Zo heb je alle ingrediënten voor een mooie roadtrip, waarover je net zo lang kunt doen als jij wilt. Veel voedselproducenten uit de regio richten zich op duurzaamheid en de aangeboden biologische producten zijn allemaal handgemaakt en huisgemaakt.

eetbaar zeewier

Dit kun je allemaal proeven

Maar wat kun je dan zoal proeven in dit Kustland? Nou, van alles en nog wat, van zoet tot zilt en van drankje tot volledige maaltijd. Wat denk je hiervan:

 • Proef de beste viscakejes van Oost-Jutland in Norsminde Fiskehus
 • Koop gerookte delicatessen in Det Lille Røgeri, een gezellig winkeltje aan de rivier de Gudenå
 • Haal verse melk van de koeien uit de stal bij Vejlskovgaard Mælkeri
 • Probeer het bier en de honing die het Odder Museum nog zelf maakt volgens oude technieken
 • Bezoek Økologiens Have voor ecologische zaadjes en planten
 • Koel af met versgemaakt ijs bij Fru Møllers Mølleri
 • Pluk je je eigen fruit en bessen in Karensminde Frugtplantage
 • Maak dankzij de slager van Hou Mesterslagter kennis met de smaak van vlees van topkwaliteit
 • Verzamel je kaasplankje bij Barrit Mejeri
 • Schenk cider en speciaalbiertjes uit microbrouwerij Tunø Bryggeri op het eiland Tunø (lekker in combinatie met gerookte vis van Tunø Røgeri & Restaurant)
 • Ga appels plukken bij Tolstrup Økologiske Æbler
 • Of pluk bosbessen bij Blåbærgården
 • Aardappelen rooien kan ook: bij Hjarnø Kartofler haal je ze zelf uit de vruchtbare aarde van het eiland Hjarnø
 • Voor geitenvlees en -kaas ga je naar familieboerderij Øko Ged og Grønt
 • Brandbygegaard zorgt voor de wijn
 • In de oude molens Uldum Mølle uit 1895 en Vestergaard Mølleri worden nog ecologische meel, honing en mosterd verkocht
 • Bij Endelave Lægeurtehave haal je verse bloemen en planten voor op je vakantieadres.

Hier vind je al deze adresjes op een downloadbare kaart, zodat je ze makkelijk kunt vinden.

Maak er een belevenis van

Sommige adresjes zijn ‘alleen’ winkels – schattige groente- en fruitstalletjes bijvoorbeeld, of gezellige boerderijwinkels. Maar op andere plekken kun je ook zelf in actie komen. Zo kun je zelf biologische aardbeien plukken en verse volle melk tappen. Een rondleiding bij een wijnmakerij of een kijkje achter de schermen van de productie van bier en gerookt zout zijn ook mogelijk.

Kortom: je kunt zo een hele vakantie vullen met lekker eten en drinken in Kystlandet/Kustland – en dan hebben we het nog niet eens over andere bezienswaardigheden gehad!

reisgids denemarken

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.