Emigreren naar Denemarken: Erika over haar nieuwe leven in Kopenhagen

Erika Kauffmann is een Nederlandse die in Kopenhagen woont en daar haar tips voor een bezoek aan Kopenhagen in de reisgids 100% Kopenhagen goot. Haar leven in Kopenhagen begon met een stedentrip Kopenhagen, om een vriendin op te zoeken die daar studeerde. Nu woont ze er samen met haar Deense vriend. Ik spreek haar tijdens mijn stedentrip Kopenhagen in restaurant Höst, waar ze met een groep Nederlanders heeft afgesproken voor een etentje. Haar uitnodiging om mee te gaan en zo meer te weten te komen over het leven in Kopenhagen heb ik dankbaar aangenomen. Het wordt een gezellige avond met heerlijk, verrassend eten (waarover later meer) en een geanimeerd gesprek. Erika vertelt, haar vrienden en vriendinnen vullen haar aan.

Erika Kauffmann 100 procent Kopenhagen
Rechts in het witte shirt: Erika Kauffmann

Emigreren is opbouwen

De overgang van Nederland naar Denemarken vond Erika best moeilijk. Je moet toch alles weer opnieuw opbouwen. Nu mist ze Nederland vooral nog als ze net terug is van een bezoek aan Nederland. Als ik vraag hoe het gaat met de Deense taal, blijkt ze op haar werk veel Nederlands te spreken. Erika werkt namelijk als stedenbouwkundig architect bij een Nederlands bedrijf. Thuis en met Denen in haar omgeving spreekt ze Deens en dat gaat haar goed af, ook al blijven er soms nuances en grapjes die ze mist.

reisgids Kopenhagen
Een gids met de leukste adresjes

Erika vond het erg leuk om voor de uitgebreide herziening van de reisgids Kopenhagen van 100% Reisgidsen alle routes in de gids af te gaan, op zoek naar de leukste winkeltjes en de beste restaurants. Want Kopenhagen is niet alleen voor gezinnen, maar ook voor jonge singles en stellen een interessante bestemming. Extra leuk vindt ze het als ze mensen ziet lopen met haar gids. Het liefst zou ze alweer nieuwe adresjes toevoegen, want er is zo veel en er komen steeds nieuwe dingen bij die de moeite waard zijn.

Boek hier een fietstour door Kopenhagen met een Nederlandse gids 

Net Nederland

Erika en haar vrienden ervaren Kopenhagen als een soort Amsterdam in het klein en Denemarken als een land dat heel veel op Nederland lijkt – misschien wel het meest van alle landen ter wereld. Denk alleen maar aan het gevoel voor humor en sarcasme: er zijn weinig andere landen waar Britse humor zo in goede aarde valt als in Denemarken en Nederland. “Denen zijn de aardigste mensen ter wereld,” wordt zelfs gezegd aan tafel. Al moet je wel even door een ‘schil’ heen: in eerste instantie kunnen ze wat terughoudend zijn. Vergeleken met Nederlanders dan, want Zweden en Noren zijn afstandelijker. De Denen worden daarom de Latino’s van het Noorden genoemd: ze zijn (relatief) open en spontaan.

Kopenhagen bouwt

Als ik Erika vraag hoe het met Denemarken gaat, vertelt ze dat het land de crisis goed heeft doorstaan. Het is me eerder die dag opgevallen dat er in de stad veel wordt gebouwd. Dat is niet altijd handig als je mooie foto’s wilt maken, maar wel een teken dat er in de stad wordt geïnvesteerd. Dat moet ook wel, legt Erika uit. Kopenhagen is de enige echt grote stad in Denemarken en daarom willen veel mensen erheen om te studeren of werken. Een van de bouwprojecten die je veel tegenkomt in de stad is een ring die wordt toegevoegd aan het metronetwerk. Maar er zijn ook oude wijken die een nieuw gezicht hebben gekregen, zoals Islands Brygge, dat eind jaren 90 van een slechte wijk werd omgetoverd in een hippe buurt (net als bijvoorbeeld Katendrecht). Of het ‘Meatpacking District’, waar nieuwe restaurants een plek hebben gevonden in oude slachterijen.

De voordelen van Denemarken

Wat Erika in Denemarken beter vindt dan in Nederland? Het sociale vangnet bijvoorbeeld. Zelfs rechts georiënteerde mensen staan hier achter het idee van een verzorgingsstaat en accepteren dat ze veel belasting betalen (40-60%). Ze verdienen dan ook meer en krijgen er heel veel voor terug. Een bekend voorbeeld is het lange (gedeelde) zwangerschapsverlof: een half jaar met volledig salaris en een half jaar met een goede uitkering. De kinderopvang is goedkoop en onderwijs is gratis.

Van vreemd tot jammer

Binnenplaats Kopenhagen

Natuurlijk zijn er ook dingen die een beetje vreemd overkomen als je uit het buitenland naar Denemarken verhuist. Zo vraagt Erika of het me is opgevallen dat Denen hun baby’s buiten laten slapen in de kinderwagen, zonder er echt bij te blijven. De volgende dag valt me inderdaad een paar keer een kinderwagen op die ergens zonder toezicht lijkt te staan. Bijna altijd is binnen een straal van tien meter wel een terras, dus ik ga er maar vanuit dat het toezicht er op een afstandje wel is. Thuis staan de wagens vaak op de binnenplaats, vertelt Erika. Zo kunnen alle flatgenoten een oogje in het zeil houden.

Soms wat jammer vindt Erika de nationalistische instelling van de Denen. Overal kom je de Deense vlag tegen. Verder zijn de Denen toch minder open dan de gemiddelde Nederlander. Ze lijken een wat nauwere horizon te hebben en minder multicultureel te leven. Dat gevoel van ‘iedereen hetzelfde’ en het altijd maar nauwgezet volgen van tradities kan soms benauwend zijn en je als immigrant het gevoel geven dat je er toch een beetje buiten valt als je er niet helemaal in meegaat.

Verhouding met Zweden

Er is nog één ding waar ik benieuwd naar ben. Is de verhouding tussen de Denen en de Zweden echt zo stug als in The Bridge? Het valt wel mee, vinden mijn tafelgenoten. Je kunt het een beetje vergelijken met Nederland en Duitsland. Zweden en Denemarken hebben vaak oorlog gevoerd en Denemarken is veel gebied kwijtgeraakt aan Zweden. Ook zijn er overeenkomsten met de verhouding tussen Nederlanders en Belgen. Zo maken Denen wel eens grapjes over domme Zweden en Noren, net als Nederlanders over Belgen – en andersom! Dat die grappen aan weerszijden van de grens omgekeerd worden gebruikt, toont wel aan hoe weinig waarheid erin schuilt. Je moet er dus niet te veel achter zoeken, is de mening aan tafel.

Erika & friends: bedankt voor de fijne avond en veel geluk in Denemarken!

Benieuwd wat ik nog meer deed tijdens mijn stedentrip Kopenhagen? Lees dan deze blogpost over mijn stedentrip Kopenhagen met al mijn tips en handige links. 

Ik werd uitgenodigd om Kopenhagen te bezoeken en kreeg de gids 100% Kopenhagen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

13 reacties

 1. Dat ziet eruit als een leuke groep mensen en het is altijd interessant iets meer ‘achter de schermen’ te weten te komen. Als je ergens langer woont zie je de dingen toch anders dan als gewone toerist, is mijn ervaring ook. Typisch zeg, dat van die kinderwagens!
  Ik ben wel in Denemarken geweest, maar nog niet in Kopenhagen. Voorlopig zit dat er ook niet in (hoewel het me mooi lijkt heb ik zoals je weet meer zuidelijke steden op mijn lijstje), dus ik doe niet mee met de wedstrijd, maar leuke blogpost!
  (Zo, en nu zelf weer snel verder, want ik liet me afleiden door je Google+-post. ;-))

 2. Hi Sandra,
  Wat ontzettend leuk om te lezen! Leuk dat Erika al haar tips in deze reisgids een plekje heeft gegeven.

  Voor wat betreft de kinderwagens (inclusief baby’s) op straat: in het begin wist ik dit niet en heb ik dus bijna de politie gebeld omdat ik een kinderwagen met baby zonder ‘toezichthouder’ buiten zag staan. Gelukkig werd ik op tijd gestopt door een Deens vriendinnetje… Dus kan mijzelf dit helemaal voorstellen!

 3. Wat leuk om via een Nederlandse ‘local’ zo wat meer achtergrondinformatie te krijgen. Zo kom je meestal de beste tips en leukste adresjes te weten. Ik ben een jaar of tien geleden een keer op vakantie geweest in Denemarken. Mooi land, prettig levensritme ook. Kopenhagen vond ik echt geweldig en na je artikel krijg ik wel heel veel zin om gauw een keer terug te gaan voor een lang weekend.

Geef een reactie

Ik ga akkoord met het privacybeleid.