Voorpret voor de vakantie met Kidskompas Denemarken

Denemarken is een populaire bestemming voor gezinnen met kinderen. Het is niet zo ver weg (dus ook een mei- of herfstvakantie in Denemarken is goed te doen) en er is van alles te doen voor kinderen. Ideaal dus dat er nu ook een leuke reisgids Denemarken voor (ouders met) kinderen is: Kidskompas Denemarken.

Goede ervaringen in Zuidwest-Jutland

Wij gingen vorig jaar in de meivakantie met zijn vijven naar Zuidwest-Jutland in Denemarken en hadden het erg naar ons zin:

Voor herhaling vatbaar dus! Maar tijdens onze volgende vakantie wilden we wel graag een ander stukje Denemarken verkennen. Ons oog is gevallen op een vakantiewoning bij Middelfart van Vakantiepartner Denemarken, waar we de meivakantie willen gaan doorbrengen.

Gek op reisgidsen

Tijd voor wat research! Nou doe ik heel veel online, maar als het gaat om voorpret voor een reis houd ik er nog steeds van om een reisgids naast mijn bed (of bad) te hebben liggen. Als kind hield ik al van reisgidsen: ik had een kinderreisgids over Frankrijk die ik helemaal stuk heb gelezen op de achterbank. Jammer dat geen kinderreisgidsen zijn voor de landen waar wij vaak naartoe gaan, dacht ik regelmatig. Ik weet zeker dat mijn kinderen daar net zoveel gebruik van zouden maken als ik.

Nieuw: Kidskompas Denemarken

Had ik even geluk. Terwijl wij op zoek waren naar een bestemming voor een vakantie met kinderen in Denemarken, kwam Kidskompas Denemarken uit. Tot nu toe was Kidskompas een reeks over steden (Londen, Parijs, Amsterdam en Barcelona), maar nu hebben Dagmar Jeurissen en Janneke van Amsterdam voor het eerst een land gekozen: Denemarken dus. In samenwerking met Visit Denmark zetten ze de leukste weetjes en uitstapjes van Denemarken op een rij in een gids die handig is voor kinderen èn ouders: Kidskompas Denemarken.

KidsKompas Denemarken
Foto met dank aan Kidskompas/Visit Denmark

Wat staat er in Kidskompas Denemarken?

De reisgids over Denemarken van Kidskompas is als volgt ingedeeld:

  • Praktische informatie voor ouders: het weer, geld, afstanden en andere dingen die handig zijn om te weten voordat je de reisgids overhandigt aan je kind(eren)
  • Kidsinfo over Denemarken: waar ligt Denemarken, wat eten ze er en wat neem je mee? Vanaf dit hoofdstuk is het taalgebruik op kinderen gericht, bijvoorbeeld door ‘moeilijke’ woorden te vermijden of uit te leggen.
  • Geschiedenis: Vikingen en vorsten (zoals Harald Blauwtand en koning Knoet)
  • Toeristische informatie over Jutland
  • Toeristische informatie over Funen
  • Toeristische informatie over Seeland
  • Toeristische informatie over Møn, Falster en Lolland
  • Toeristische informatie over Kopenhagen
  • Toeristische informatie over Bornholm

Persoonlijke inbreng

Kidskompas Denemarken is persoonlijk geschreven – daar hou ik wel van! In het voorwoord vertellen de schrijvers dat ze er allebei met hun gezin op uit zijn getrokken om Denemarken te verkennen: ieder een ander gebied. Dankzij die aanpak staat Kidskompas Denemarken vol met tips uit de praktijk, zoals waar je de lekkerste ijsjes kunt kopen en wat je er allemaal bovenop kunt krijgen.

Ook voor persoonlijke inbreng van kinderen is plek gemaakt: voorin is een pagina met ruimte voor onder andere naam en pasfoto van de eigenaar van de gids, en bij elke regio is een pagina vrijgelaten om op te schrijven wat het leukste was en een tekening te maken.

Foto’s, lettertypes en illustraties

Er staan lekker veel foto’s in Kidskompas Denemarken. Afwisseling van verschillende lettertypes breekt de (verder nogal klein gedrukte en best lange stukken) tekst. Dat laat het er allemaal wat luchtiger uitzien. Wat ik wel een verbetering zou vinden, is als er meer kaarten in het boek zouden staan, zodat je altijd makkelijk kunt zien waar de plaats waarover je aan het lezen bent nou eigenlijk ligt in Denemarken en de betreffende regio. Nu staan er maar twee kaarten in: een wegenkaart van Denemarken en een (Engelstalige) kaart van Europa.

Ik en de kinderen vonden het leuk om bekende stukjes Denemarken terug te zien in de gids: Zuidwest-Jutland dus en Kopenhagen, waar we in de zomervakantie een dagje waren. En toen begon de zoektocht naar een nieuw stukje Denemarken om te verkennen tijdens onze volgende vakantie. En het werd…

KidsKompas Denemarken
Foto met dank aan Kidskompas/Visit Denmark

Funen (Fyn)

Onze volgende bestemming in Denemarken wordt Funen (Fyn). Middelfart om precies te zijn. Dat ligt ongeveer 5 uur rijden van waar we wonen en is een mooie uitvalsbasis voor verschillende uitstapjes waarover Kidskompas Denemarken ons enthousiast heeft gemaakt, zoals Egeskov Slot, het Odense van Hans Christian Andersen, Vikingemuseet Ladbyskibet en (heel spannend!) brugwandelen over de Kleine Belt. Maar we gaan ook Middelfart zelf (inclusief groot park met herten) bekijken en misschien zelfs duiken langs een onderwaterroute of bruinvissen spotten. We hebben ook al een fijn vakantiehuis gevonden via Vakantiepartner Denemarken, op 200 meter van het strand en met houtkachel, sauna en bubbelbad!

Deze blogpost met winactie is mogelijk gemaakt door Kidskompas.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

3 reacties

  1. Ja heel graag, wij gaan dit jaar voor het eerst naar Denemarken. Een week naar jutland en 1 week naar Funen. Een boek met leuke tips is natuurlijk meer dan welkom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.