Lokken in Denemarken

Onze route langs mooie plekken aan de Jammerbocht

Het was een beetje uit de route vanaf onze camping bij de Limfjord, maar toch wilden we er per se naartoe: de Jammerbocht. Dit stuk Noord-Jutlandse kust is genoemd naar het jammeren van de wind, maar ook van de vrouwen en kinderen van de vele vissers die hier zijn omgekomen. Ja, aan de Jammerbocht vind je ruige zee flinke golven en steile kliffen. Maar ook zandduinen, gezellige kustplaatsjes en een vuurtoren die kan rolschaatsen. Mag ik je even meenemen op onze route langs de mooiste plekjes aan de Jammerbocht?

Tip: hier vind je een plattegrond met alle bezienswaardigheden die we in Noord-Jutland bezochten, dus ook die aan de Jammerbocht. Je kunt de Jammerbocht ook goed bezoeken vanaf vakantiepark Landal Rønbjerg, Landal Grønhøj Strand of Landal Fyrklit.

Uitzicht bij Bulbjerg

We begonnen aan de westkant van de Jammerbocht, bij Bulbjerg. Dit is een hoge klif waar je aan beide kanten een geweldig uitzicht over zee hebt. Je kunt ook afdalen naar het strand, waar je kunt zien dat in de holtes in de 47 meter hoge klif veel vogels broeden. In de golven kun je nog een restant zien uitsteken van een rotsformatie die hier vroeger stond, maar die ten prooi is gevallen aan erosie. Bij helder weer kun je vanaf hier zelfs vuurtoren Rubjerg Knude zien staan, waar we tijdens een latere stop nog komen.

Bulbjerg in Denemarken

Het viel nog niet mee om te blijven staan op de klif, zo hard waaide het.

Alleen op Grønne Strand

Bij Bulbjerg was het best druk (zeker voor Deense begrippen), maar tijdens onze volgende stop waren we weer helemaal alleen. We liepen het brede Grønne Strand op en zochten daarna een duinpan op om in de luwte van de wind een broodje te eten.

Gronne Strand aan de Jammerbocht

Mocht je zin hebben in een wandeling: vlak bij dit Grønne Strand ligt duingebied Svinklovene. Vlak bij de parkeerplaats van Grønne Strand staat deze mooie molen.

molen bij Gronne Strand

Shoppen in Blokhus

Vervolgens parkeerden we in Blokhus, waar het ook weer vrij druk was. Deze keer bleven we er maar kort. Maar het is wel de perfecte plek als je op zoek bent naar een gezellig kustplaatsje. We kochten er wat souvenirs, tikten voordelig wat Deens design op de kop bij Brinck Isenkram en haalden heerlijke gebakjes bij de bakker (Blokhus Bageri og cafe).

Later gingen we tijdens onze meivakantie in Noord-Jutland trouwens nog een keer terug naar Blokhus. Het was toen niet zulk mooi weer, en daarom kwam het des te beter uit dat Blokhus een autostrand heeft. Je kunt dus naar het strand gaan zonder uit te hoeven stappen. Er is ook een ijssalon bij dit autostrand.

autostrand blokhus

Witte strandhuisje bij Løkken

Gauw terug naar de zonnige beelden van tijdens onze zomervakantie in Denemarken! Even verderop, bij Løkken, staan deze schattige witte strandhuisjes.

Lokken in Denemarken

Als je wilt, rij je ook hier zo met je auto (of camper) het strand op. Leuk om een keer gedaan te hebben en er zijn dan ook heel veel mensen die hier even een rondje rijden of een tijdje staan.

strand van Lokken in Denemarken

Rubjerg Knude Fyr

Op naar de volgende stop: de vuurtoren die kan rolschaatsen. Rubjerg Knude Fyr dreigde in zee te storten, omdat de klif waarop hij stond door weer en wind steeds verder afbrokkelde. Omdat het opgeven van de vuurtoren op grote protesten stuitte, is het hele gevaarte uiteindelijk op rolletjes gezet en millimeter voor millimeter verplaatst naar een (voorlopig) veilige plek.

Rudbjerg Knude

Minstens net zo interessant als de vuuroren zelf zijn de enorme zandduinen eromheen. Die zorgen er wel voor dat de korte wandeling van de parkeerplaats naar de vuurtoren pittiger is dan je zou denken. Je loopt een stuk door het mulle zand en als het net zo hard waait als toen wij er waren, word je behoorlijk gezandstraald.

Een zonnebril tegen al dat zand in je ogen is aan te raden, maar reken maar dat je bij terugkomst overal zand in je schoenen, kleren en oren hebt. Niet dat dat erg is hoor – wij vonden het wel een leuke belevenis.

Wil je toch liever niet lopen, dan kun je ook een kaartje kopen voor deze tractorbus.

vuurtoren Rudbjerg Knude

Je kunt de vuurtoren trouwens ook uit de verte bekijken vanaf het punt dat in Google Maps terug te vinden is als Kongestenen ved Mårup Kirke. Het kerkje dat hier vroeger stond, is ook al ten prooi gevallen aan de afbrokkelende kust. Vanaf hier konden we nog even terugkijken op onze wandeling over de enorme zandduin.

vuurtoren Rudbjerg Knude

Lønstrup

De laatste stop op onze route langs de Jammerbocht was Lønstrup. Helaas was het inmiddels al erg laat geworden. We reden er dus doorheen en gingen toen op weg naar onze camping, met een tussenstop in Aalborg om iets te eten in de foodhal.

Op die regenachtige dag tijdens onze meivakantie in Noord-Jutland gingen we terug naar Lønstrup. We reden door het gezellig ogende centrumpje naar een kleine parkeerplaats bij Lønstrup Klint. Zoals de naam al zegt, torenen ook hier kliffen uit boven het strand.

Lonstrup in Denemarken

Aan de andere kant zagen we, heel in de verte, de vuurtoren van Rubjerg Knude weer staan. Zie jij hem ook?

Lonstrup in Denemarken

Bij de parkeerplaats bij Lønstrup Klint is ook een ijssalon – een mooie plek voor zo’n lekker Deens ijsje.

Ondanks het grauwe weer vonden we de Deense Jammerbocht nog steeds een hele mooie plek. Een roadtrip langs de kustplaatsjes en andere bezienswaardigheden kan ik je dan ook zeker aanbevelen.

Wij reden vanaf hier door naar onze prachtige vakantiewoning in Noord-Jutland, maar je kunt de Jammerbocht ook goed bezoeken vanaf vakantiepark Landal Rønbjerg, Landal Grønhøj Strand of Landal Fyrklit. Hier lees je wat wij allemaal nog meer deden tijdens deze vakantie

Meer tips voor Noord-Jutland zie je in deze video over alle leuke dingen die we deden tijdens onze vakantie in Noord-Jutland. (Als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe video’s met reistips, kun je je abonneren op mijn YouTube-kanaal.)

reisgids denemarken

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

2 reacties

  1. niet bij Skagen zelf geweest? op het strand bij Grenen kun je een rit maken met een bus naar het allernoordelijkste Denemarken, zoeken naar amber, en zien hoe 2 zeestromingen tegen elkaar ‘botsen’ (wij troffen een superdag daarvoor)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.