markstarnet uitkijktoren denemarken

Nieuwe uitkijktoren in Denemarken: Marsktårnet

Vanaf het voorjaar van 2021 kun je in Denemarken een nieuwe uitkijktoren bezoeken: de 25 meter hoge Marsktårnet oftewel ‘de Moerastoren’. De toren staat in Zuid-Jutland – lekker dicht bij Nederland dus!

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Bijzondere spiraalvorm

Marsktårnet is ontworpen door het wereldberoemde Deense architectenbureau BIG, dat je misschien wel kent van LEGO® House, Copenhill en Tirpitz. Hij heeft een opvallende spiraalvorm, die volledig bestaat uit traptreden. Er is gekozen voor een dubbele trap die om de as van de toren draait. Bezoekers kunnen de ene trap gebruiken om naar boven te klimmen en de andere om af te dalen. Dankzij deze constructie bekijk je de omgeving vanuit alle hoeken en perspectieven. Het ontwerp, dat is gemaakt door een team van architecten, ingenieurs en landschapsarchitecten, is er helemaal op gericht om naadloos aan te sluiten bij de omliggende natuur.

Meer dan een uitkijktoren

De spiraalvormige uitkijktoren komt te staan in Hjemsted Oldtidspark bij Skærbæk en moet hét herkenningspunt van Zuid-Jutland worden. Maar niet alleen de toren: eromheen komt een complex van 12 hectare met faciliteiten zoals een restaurant, een minigolfbaan, een speeltuin, een ijssalon en een camperstandplaats: Marskcamp. Deze biedt plek aan 125 camperaars en kan eventueel uitgebreid worden tot 275 camperplaatsen.

markstarnet uitkijktoren denemarken
Foto: Visit Denmark

Voor locals en toeristen

Het nieuwe centrum moet een aanwinst worden voor zowel toeristen als plaatselijke bewoners die willen genieten van het moeraslandschap van het Deense Nationaal Park Waddenzee. Het gebied is onder andere populair bij vogelaars, omdat hier jaarlijks miljoenen trekvogels neerstrijken om te foerageren tijdens de grote vogeltrek. Met name watervogels kunnen dankzij de sterk wisselende getijden genieten van alles wat de Noordzee te bieden heeft. In het voor- en najaar voeren tienduizenden spreeuwen tijdens de zonsondergang een dans op aan de hemel, die in het Deens ook wel ‘Sort Sol’ (zwarte zon) wordt genoemd.

Voor toeristen zijn er verschillende begeleide tochten om meer te weten te komen over de Deense Waddenzee. Er is zelfs de mogelijkheid om verse oesters uit zee te plukken en deze ter plekke op te eten. Zelf bezochten wij het Vadehavscentret en gingen wij met een trekker over het wad naar het eiland Mandø. Daarover kun je hier meer lezen.

Over het Deense Waddenzeegebied

Het Deense Nationaal Park Waddenzee werd in 2014 benoemd tot UNESCO-werelderfgoedlocatie. Het natuurreservaat vormt één doorlopend geheel met de Nederlandse en Duitse Waddenzee en ligt op slechts 6 uur rijden vanaf Utrecht.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.