fietsen djursland denemarken mols bjerge

Istidsruten: op de fiets door de IJstijd in Denemarken

Wil je graag een keer op fietsvakantie in Denemarken? Dan is er nu goed nieuws: Denemarken heeft er een nieuwe fietsroute bij! De nieuwe fietsroute in Denemarken heet Istidsruten oftewel de IJstijdroute. Deze route loopt door West-Seeland (het eiland waarop ook Kopenhagen ligt) en begint in de regio Odsherred of in de oude stad Sorø, iets ten zuiden van die regio. In totaal is de Deense fietsroute 390 kilometer lang en onderweg kom je langs fjorden, door bossen en langs de kust.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Fiets zo lang als jij wilt

De Istidsruten is flexibel en daardoor voor veel mensen geschikt. De maximale lengte, met alle extra lussen erbij, is 390 kilometer. De hoofdroute van de fietstocht is 280 kilometer. Is dat je nog te veel, dan kun je makkelijk een stuk met de trein meerijden en je fiets meenemen. Langs de route liggen dertien treinstations. Tip: in het hoogseizoen is het verstandig om een plek in de trein te reserveren.

Informatie en bezienswaardigheden

Langs Istidsruten staan informatieborden die je meer vertellen over het Deense landschap en hoe dit gevormd is door de laatste IJstijd, ongeveer 20.000 jaar geleden.

Ook kun je onderweg bezienswaardigheden bezoeken. Zo kom je van alles te weten over de plaatselijke cultuur, natuur, geologie en zelfs astrologie. En er komen nog regelmatig nieuwe bezienswaardigheden in Denemarken bij.

Een voorbeeld van zo’n gloednieuwe bezienswaardigheid is de replica van een koningszaal uit de tijd van de Vikingen – de grootste ter wereld zelfs. Die vind je in openluchtmuseum Sagnlandet Lejre. In natuurpark Åmosen kun je het moeras bewonderen en astronomisch observatorium Brorfelde bezoeken. Het fjordenlandschap leer je kennen bij nationaal park Skjoldungernes en Odsherred is het eerste door de UNESCO aangewezen geopark van Denemarken. Ook langs de route staat de Solvognen, een zonnewagen uit de Bronstijd.

Plan hier je fietsvakantie in Denemarken

Op de website van Istidsrruten vind je plattegronden en routebeschrijvingen. Er is ook een handige gratis app voor zowel Android als iOS. Je vindt de kaarten van de fietsroute ook bij de plaatselijke VVV-kantoren.

Toch liever ergens anders in Denemarken fietsen? Op deze pagina vind je nog veel meer fietsvakanties in Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.