kasteel Kronborg in Helsingor

Een dag in Helsingør en Hamlet-kasteel Kronborg

Kasteel Kronborg stond al een flinke tijd op ons verlanglijstje om een keer te bezoeken. We hadden wel al eens vanuit Helsingborg in Zweden staan uitkijken naar Helsingør, waar Kronborg staat, maar dichterbij waren we nooit gekomen. Eén van de redenen om kasteel Kronborg te willen bezoeken, was dat dit kasteel onlosmakelijk verbonden is met Shakespeare’s Hamlet. Daarnaast kenden we Helsingør van de Deense serie The Sommerdahl Murders. En nu was het eindelijk zover: tijdens een korte vakantie in Noord-Seeland gingen we Helsingør en kasteel Kronborg bezoeken. Al onze tips en ervaringen vind je hieronder.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Parkeren bij kasteel Kronborg

Tussen de jachthaven van Helsingør en kasteel Kronborg ligt een grote parkeerplaats. Daarvoor betalen kan op verschillende manieren. Zelf gebruiken wij vaak de app Easypark. Het voordeel vinden wij dat je met de app makkelijk je parkeertijd kunt verlengen of eerder afbreken. Ik vind het namelijk vaak heel lastig om van tevoren in te schatten hoe lang ik ergens zal willen rondkijken. Dat was in Helsingør ook zo. In principe kun je makkelijk een hele dag doorbrengen in Helsingør. Als je hier parkeert, ben je niet alleen dicht bij het kasteel, maar ook bij de foodhal, het maritiem museum en het oude centrum van Helsingør. Maar daar hebben we het na ons bezoek aan het kasteel nog wel over 🙂

Vanuit de jachthaven wierpen we een eerste blik op het kasteel. Daarna liepen we via de verdedigingswerken rondom Kronborg naar de ingang.

Bezoek aan kasteel Kronborg

Je kunt op eigen houtje rondkijken in het kasteel, maar na het kopen van een toegangsbewijs kun je ook meelopen met een van de rondleidingen die meerdere keren per dag worden aangeboden. Wij deden dat niet, maar achteraf gezien is het denk ik best een aanrader. Want wat is er veel te zien! Vanaf de binnenplaats kun je op verschillende plekken het kasteel betreden naar bijvoorbeeld de koninklijke vertrekken en de vier keukens (de koning en de koningin hadden ieder een eigen keuken om het risico te minimaliseren dat ze beide vergiftigd of ziek zouden worden). Zo ontdekten we steeds weer nieuwe stukjes van het kasteel waar we nog niet waren geweest – en nieuwe stukjes van de geschiedenis van Kronborg.

Kasteel Kronborg staat al sinds 1420 aan het water van de Øresund. De Deense koning Erik VII liet toen het fort Krogen bouwen om de doorgang van schepen door het smalste stukje zee tussen Zweden en Denemarken te controleren. Schepen die op weg waren naar de Baltische zee moesten hem tol betalen. Zo groeide Helsingør uit tot een belangrijke Noord-Europese handelsstad en was Kronborg tussen 1420 en 1857 cruciaal in de Noord-Europese geopolitiek. De naam Øresund komt hier zelfs vandaan: de øre verwijst naar de Deense munt en sund betekent zeestraat.

Tussen 1574 en 1585 werd het kasteel door Frederik II verbouwd tot een Renaissance-slot. Hij wilde daarmee vooral bewijzen dat hij de machtigste Scandinavische koning was. Dat deed hij door zich te omringen met kunstenaars en wetenschappers, en door grote feesten te geven in de balzalen op Kronborg (één zaal is wel 62 meter lang!). Dat kon hij uiteraard allemaal betalen dankzij de hoge tolinkomsten die Kronborg opleverde.

kasteel Kronborg in Helsingor

In 1629 brandde kasteel Kronborg af. Alleen de kapel bleef intact. De Deense koning Christian IV liet Kronborg opnieuw opbouwen en voegde barokke elementen toe. In 1658 werd Kronborg gebombardeerd, bezet en geplunderd door de Zweden en in 1690 maakte Christian V van Kronborg een echt fort: Kroneværket. Sindsdien werd het kasteel niet of nauwelijks nog bewoond door leden van het Deense koninklijk huis. Tussen 1785 en 1923 was Kronborg een legerbasis. Na 1923 is het kasteel gerestaureerd en opengesteld voor het publiek. Het is een van de mooiste Renaissance-kastelen in Noord-Europa en staat sinds het jaar 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Uitzichten vanuit het kasteel

Behalve hoe mooi wij het kasteel van binnen en van buiten vonden, droeg ook het uitzicht bij aan de indruk die dit kasteel op ons maakte. Door veel ramen kijk je uit op het water (wat extra mooi is als de zon het water laat schitteren). Intussen zie je de ferry tussen Helsingør in Denemarken en Helsingborg in Zweden af en aan varen. Het is een hele korte overtocht, want je kunt Zweden aan de overkant al duidelijk zien liggen.

Ook het uitzicht vanaf het dak is de moeite waard. Je kun zo goed de koperen torens en gebouwen rondom het kasteel bekijken, maar ook de bastions en de kanonnen waarmee de doorgang door de zeestraat werd gecontroleerd.

kasteel Kronborg in Helsingor

Kronborg en Hamlet

Eerlijk gezegd was er wat minder aandacht voor de band tussen Kronborg en Hamlet dan we hadden verwacht. Shakespeare baseerde zijn werk Hamlet, prins van Denemarken op Amleth, een Vikingkoning die wordt genoemd in de Historica Danica. Ook de feesten die koning Frederik II gaf en het decadente leven aan het hof zouden een belangrijke bron van inspiratie hebben gevormd. Shakespeare liet het stuk zich afspelen op kasteel Kronborg, dat hij Elsinore noemde. Nog steeds is Elsinore de Engelse benaming voor Helsingør.

Er zijn geen bewijzen dat Shakespeare hier wel eens is geweest. Wel staat vast dat ten tijde van Shakespeare Britse acteurs het kasteel bezochten. En nog steeds wordt er elk jaar in augustus een Shakespeare-festival georganiseerd met openluchttheater tegen de achtergrond van het kasteel: HamletScenen.

Als je het kasteel uit loopt richting het vlaggenbastion, dan is Shakespeare daar op de muur afgebeeld.

Kronborg en Holger Danske

Een andere figuur die onlosmakelijk verbonden is met kasteel Kronborg is Holger Danske. Deze Vikingaanvoerder kom je tegen in de catacomben van Kronborg. De legendarische held zit daar te slapen, maar volgens de legende zal hij weer wakker worden als Denemarken in gevaar is en hem nodig heeft.

Sowieso vonden wij de catacomben een indrukwekkend deel van ons bezoek aan kasteel Kronborg. Hier konden 350 mannen met genoeg voorraden een beleg van zes weken overleven. Maar als je voelt hoe koud en vochtig het er is, zou je er nog geen 24 uur willen doorbrengen

Hier vind je actuele informatie voor een bezoek aan kasteel Kronborg.

Meer in Helsingør

Na ons bezoek aan het kasteel liepen we langs de bastions en gele barakken rondom de kasteelmuren richting het centrum. Bij het maritiem museum van Helsingør (een opvallend gebouw in een oud droogdok) keken we nog één keer achterom naar het kasteel.

Daarna liepen we door straten met door rijke kooplieden gebouwde vakwerkhuizen naar de winkelstraat van Helsingør. In een van de zijstraatjes vonden we de ijssalon die ons door een inwoner van Noord-Seeland was getipt: het nostalgische Brostræde Is.

Als je liever kiest voor een warm of koud drankje op een terras, kun je terecht op het gezellige plein Axeltorv. En als je meer wilt zien van Helsingør, kun je ook de ‘Elsinore Walk’ volgen. Dit is een wandeling langs de mooiste plekjes in Helsingør. De route is hier online te vinden, maar ok verkrijgbaar in het opvallende cultuurcentrum van Helsingør (vlak bij het maritiem museum).

Wij sloten de dag af met een maaltijd in de foodhal van Helsingør: Vaerftets Madmarked, tussen het cultuurcentrum/maritiem museum en de parkeerplaats waar onze auto stond. Deze foodhal, waar je street food uit alle hoeken van de wereld kunt proeven, is gevestigd in de hoge hallen van een oude scheepswerf.

foodhal in Helsingor

Kronborg en Helsingør vanuit Kopenhagen

Wil je kasteel Kronborg combineren met een stedentrip Kopenhagen? Dat kan! Met de auto is het ongeveer een uur rijden van Kopenhagen naar Helsingør. De trein van het centraal station van Kopenhagen naar Helsingør doet er ongeveer 45 minuten over. De route van de Elsinore Walk is ook verkrijgbaar bij Visit Copenhagen, dus die kun je alvast ophalen in de Deense hoofdstad. De Copenhagen Card biedt toegang tot het kasteel, het maritiem museum en het aquarium van Helsingør.

Wij werden uitgenodigd om kasteel Kronborg te bezoeken om erover te schrijven op Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.