Fietsen en wandelen bij Horsens Fjord in Oost-Jutland: de Fjordmino

In de regio Kystlandet, aan de oostkust van Jutland, is een nieuwe fiets- en wandelroute opgezet langs Horsens Fjord. De nieuwe ‘Fjordmino’ (naar de bekende Camino) is een cirkelvormige route van 52 kilometer en volgt voor het grootste gedeelte de nationale fietsroute nr. 5.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

De route van de Fjordmino

Je kunt de Fjordmino in één of meerdere dagen fietsen of lopen in meerdere wandeldagen. Om als fietser de Fjordmino te volgen, maak je gebruik van de bestaande bewegwijzering van Oostkustroute nr. 5. Voor wandelaars zijn er aparte bordjes die de route markeren.

De route van de Fjordmino begint in de haven van Horsens en volgt de kust richting het noorden naar de stranden Langelinie en Strandparken (allebei populaire plekken op zomerse dagen). Dan loopt de route door de bossen van Elbæk, Brakør en Stensballe richting het dorpje Haldrup en het heuvellandschap van Søvind. Vanaf Sukkertoppen kijk je 108 meter boven zeeniveau uit over de langste rivier van Denemarken: de Gudenåen.

In Sondrup buigt de route af en verlaat je de nationale fietsroute nr. 5 naar het zuiden, richting Alrø. Dit eiland is het hele jaar door bereikbaar via een dam. Het staat bekend om de lokale producten, met name om de beroemde gevulde pasteitjes van Café Alrø.

In het zomerseizoen, van mei tot september, is er ook een fietsferry. Daarop is plek voor slechts 12 fietsers. Het is dus aan te raden om van tevoren te reserveren.

Na de mooie eilandjes Alrø en Hjarnø kom je aan in het havenstadje Snaptun aan de zuidkant van de Fjordmino. Vanaf hier passeer je verschillende bezienswaardigheden, zoals kasteel Boller Slot en Planestien, een route van 3 kilometer langs de fjord die ons zonnestelsel nabootst op een schaal van 1:1,5 miljoen. Hier eindigt de route en bevind je je weer in het centrum van Horsens.

Over Kystlandet

Kystlandet betekent Kustland en is een samenwerkingsverband van de steden Horsens, Odder en Juelsminde. De regio ligt aan de oostkust van Jutland, boven Funen en onder Djursland. De zee is hier vrij kalm, het zand wit en de natuur is ideaal voor outdoor-activiteiten. Maar er zijn ook leuke culturele uitstapjes te vinden. Populaire plekken zijn gevangenismuseum FÆNGSLET (het grootste gevangenismuseum van Europa), de ‘herontdekte brug‘ en de rivier de Gudenåen. In de Oostjutse archipel liggen behalve de eilandjes Alrø en Hjarnø ook nog Tunø en ‘konijneneiland’ Endelave, dat in 2019 werd uitgeroepen tot ‘Deens Eiland van het Jaar’.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.