Fietsen in Denemarken: tips voor mooie fietsroutes

Zou jij graag een keer gaan fietsen in Denemarken? Dat is een heel goed idee. Er zijn veel mooie fietsroutes en omdat Denemarken vrij vlak is, is fietsen er prima te doen. Denemarken heeft een rijke fietshistorie en wordt in de toekomst alleen maar een steeds betere fietsbestemming. Er wordt namelijk volop geïnvesteerd in de fietsinfrastructuur. Het jaar 2022 was in Denemarken zelfs het ‘jaar van de fiets’: toen vond de start van de Tour de France plaats in Denemarken en won de Deen Jonas Vingegaard de Tour. Maar je hoeft geen tourwinnaar te zijn om te genieten van fietsen in Denemarken. Hieronder vind je alvast een paar voorbeelden van mooie fietsroutes in Denemarken, een goede fietsatlas en nog meer tips voor een fietsvakantie in Denemarken.

Herregårdsruten: de Deense Kastelenroute

Een eerste mogelijkheid is de Deense Kastelenroute (Herregårdsruten), die in 2023 door de jury van de Fiets- en Wandelbeurs genomineerd werd voor de titel ‘Fietsroute van het Jaar’. Op de route maak je via 660 kilometer aan fietspaden kennis met de eilanden Funen, Langeland en Ærø.

Onderweg passeer je 50 van de 123 historische kastelen en landgoederen die te vinden zijn op deze bestemming, die vanwege de vruchtbare grond ook wel de Tuin van Denemarken wordt genoemd. Dit deel van Denemarken is altijd aantrekkelijk geweest voor graven, baronnen en andere landheren. Sommige families van de oorspronkelijke eigenaren bewonen en beheren de landgoederen van hun voorouders nog steeds. Enkelen van hen stellen hun huizen en kasteelparken graag open voor bezoekers.

Verder kom je ook stranden, mooie uitzichten over zee en authentieke dorpjes en vissersplaatsjes. Deze fietsroute in Denemarken is de perfecte manier om een actieve vakantie te combineren met cultuur, kunst en het typische Deense eilandleven.

Over Funen

Funen is een van onze favoriete stukjes Denemarken. Het eiland midden in Denemarken wordt omgeven door meer dan 90 kleinere eilandjes (waarvan 25 bewoond), die ook wel bekendstaan als de Zuid-Funense Archipel. Behalve kastelen en landgoederen, afgelegen stranden en glooiende heuvels vind je er ook authentieke steden en dorpen met vakwerkhuisjes, winkeltjes, galeries en musea, bijvoorbeeld in de oude straatjes van Odense (de stad van sprookjesschrijver Hans Christian Andersen), Nykøbing en Svendborg. Boerderijwinkeltjes en lokale producenten laten je proeven van Funen, met onder andere de typische Funense gerookte kaas rygeost.

Bewegwijzering en service onderweg

De fietsroute door dit mooie gebied is bewegwijzerd met bordjes met een kasteel erop. Hij is geschikt voor de meeste soorten fietsen. Naast asfaltpaden komen af en toe ook wat gravelpaden voor, maar ook deze zijn goed begaanbaar met een toerfiets.

De route is verdeeld in 14 etappes, die allemaal tussen de 40 en 50 kilometer lang zijn. Bij pech onderweg kunnen fietsers gebruikmaken van de meer dan 30 servicestations verspreid over Funen en de kleine eilandjes, de zogenaamde Bike Stations of lokaal hulp inschakelen van Bike Friends, een netwerk aan vrijwilligers die klaarstaan om een handje te helpen.

De Fjordmino in Kystlandet

In de regio Kystlandet, aan de oostkust van Jutland, is een fiets- en wandelroute opgezet langs Horsens Fjord. Deze ‘Fjordmino’ (naar de bekende Camino) is een cirkelvormige route van 52 kilometer en volgt voor het grootste gedeelte de nationale fietsroute nr. 5.

Je kunt de Fjordmino in één of meerdere dagen fietsen of lopen. Om als fietser de Fjordmino te volgen, maak je gebruik van de bestaande bewegwijzering van Oostkustroute nr. 5. Voor wandelaars zijn er aparte bordjes die de route markeren.

De route van de Fjordmino begint in de haven van Horsens en volgt de kust richting het noorden naar de stranden Langelinie en Strandparken (allebei populaire plekken op zomerse dagen). Dan loopt de route door de bossen van Elbæk, Brakør en Stensballe richting het dorpje Haldrup en het heuvellandschap van Søvind. Vanaf Sukkertoppen kijk je 108 meter boven zeeniveau uit over de langste rivier van Denemarken: de Gudenåen.

In Sondrup buigt de route af en verlaat je de nationale fietsroute nr. 5 naar het zuiden, richting Alrø. Dit eiland is het hele jaar door bereikbaar via een dam. Het staat bekend om de lokale producten, met name om de beroemde gevulde pasteitjes van Café Alrø. In het zomerseizoen, van mei tot september, is er ook een fietsferry. Daarop is plek voor slechts 12 fietsers. Het is dus aan te raden om van tevoren te reserveren.

Na de mooie eilandjes Alrø en Hjarnø kom je aan in het havenstadje Snaptun aan de zuidkant van de Fjordmino. Vanaf hier passeer je verschillende bezienswaardigheden, zoals kasteel Boller Slot en Planestien, een route van 3 kilometer langs de fjord die ons zonnestelsel nabootst op een schaal van 1:1,5 miljoen. Hier eindigt de route en bevind je je weer in het centrum van Horsens.

Over Kystlandet

Kystlandet betekent Kustland en is een samenwerkingsverband van de steden Horsens, Odder en Juelsminde. De regio ligt aan de oostkust van Jutland, boven Funen en onder Djursland. De zee is hier vrij kalm, het zand wit en de natuur is ideaal voor outdoor-activiteiten. Maar er zijn ook leuke culturele uitstapjes te vinden. Populaire plekken zijn gevangenismuseum FÆNGSLET (het grootste gevangenismuseum van Europa), de ‘herontdekte brug‘ en de rivier de Gudenåen. In de Oostjutse archipel liggen behalve de eilandjes Alrø en Hjarnø ook nog Tunø en ‘konijneneiland’ Endelave, dat in 2019 werd uitgeroepen tot ‘Deens Eiland van het Jaar’.

ondeindige brug Aarhus

Istidsruten

Een andere mogelijkjeid voor je fietsvakantie in Denemarken is de Istidsruten oftewel de IJstijdroute. Deze route loopt door West-Seeland (het eiland waarop ook Kopenhagen ligt) en begint in de regio Odsherred of in de oude stad Sorø, iets ten zuiden van die regio. In totaal is de Deense fietsroute 390 kilometer lang en onderweg kom je langs fjorden, door bossen en langs de kust.

De Istidsruten is flexibel en daardoor voor veel mensen geschikt. De maximale lengte, met alle extra lussen erbij, is 390 kilometer. De hoofdroute van de fietstocht is 280 kilometer. Is dat je te veel, dan kun je makkelijk een stuk met de trein meerijden en je fiets meenemen. Langs de route liggen dertien treinstations. Tip: in het hoogseizoen is het verstandig om een plek in de trein te reserveren.

Informatie en bezienswaardigheden

Op de website van Istidsrruten vind je plattegronden en routebeschrijvingen. Er is ook een handige gratis app voor zowel Android als iOS. Je vindt de kaarten van de fietsroute ook bij de plaatselijke VVV-kantoren.

Langs de Istidsruten staan informatieborden die je meer vertellen over het Deense landschap en hoe dit gevormd is door de laatste IJstijd, ongeveer 20.000 jaar geleden. Ook kun je onderweg bezienswaardigheden bezoeken. Zo kom je van alles te weten over de plaatselijke cultuur, natuur, geologie en zelfs astrologie. En er komen nog regelmatig nieuwe bezienswaardigheden in Denemarken bij.

Een voorbeeld van zo’n gloednieuwe bezienswaardigheid is de replica van een koningszaal uit de tijd van de Vikingen – de grootste ter wereld zelfs. Die vind je in openluchtmuseum Sagnlandet Lejre. In natuurpark Åmosen kun je het moeras bewonderen en astronomisch observatorium Brorfelde bezoeken. Het fjordenlandschap leer je kennen bij nationaal park Skjoldungernes en Odsherred is het eerste door de UNESCO aangewezen geopark van Denemarken. Ook langs de route staat de Solvognen, een zonnewagen uit de Bronstijd.

fietsen djursland denemarken mols bjerge

Fietsatlas Denemarken

De fietsatlas Denemarken van Routiq biedt een overzicht van de mooiste fietsroutes van Denemarken. Maar liefst 180 nationale, regionale en lokale fietsroutes zijn in één overzicht gebundeld. Iedere route wordt met de Deense benaming aangeduid en is voorzien van informatie over de afstand, duur, hoogteverschil en calorieverbruik. Zo vind je dus altijd een route die bij je past. Ook kunnen ze via QR-codes online worden geraadpleegd of via de Routiq-app (waarvoor je wel moet betalen) worden gedownload. De fietsatlas is in vier talen opgesteld (Deens, Duits, Nederlands en Engels).

Plan hier je fietsvakantie in Denemarken

Op de website van Visit Denmark vind je nog veel meer fietsroutes in Denemarken en andere informatie over fietsen in Denemarken.

Liever alles in één keer geregeld? Op deze pagina vind je kant-en-klare fietsvakanties in Denemarken.

reisgids denemarken

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.