fietsen djursland denemarken mols bjerge

Fietsen in Denemarken: de Kastelenroute (Herregårdsruten)

Zou jij graag een keer gaan fietsen in Denemarken? Denk dan eens aan de Deense Kastelenroute (Herregårdsruten). Deze nieuwe route is door de jury van de Fiets- en Wandelbeurs genomineerd voor de titel ‘Fietsroute van het Jaar 2023’. Op de route maak je via 660 kilometer aan fietspaden kennis met de eilanden Funen, Langeland en Ærø. Onderweg passeer je 50 van de 123 historische kastelen en landgoederen die te vinden zijn op deze bestemming, die ook wel de Tuin van Denemarken wordt genoemd.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Juni 2022 geopend

De Deense Kastelenroute werd in juni 2022 officieel geopend. Doel was om het historische erfgoed en de diversiteit aan landschappen onder de aandacht van toeristen te brengen door middel van een fietsroute. Onderweg kom je behalve kastelen en landgoederen ook stranden, mooie uitzichten over zee en authentieke dorpjes en vissersplaatsjes tegen. Deze fietsroute in Denemarken is de perfecte manier om een actieve vakantie te combineren met cultuur, kunst en het typische Deense eilandleven, waar creatieve gemeenschappen hun kunstwerken laten zien in galeries en winkeltjes.

denemarken odense openluchtmuseum

De tuin van Denemarken

De Kastelenroute is een eerbetoon aan het historische belang van dit gebied in het hart van Denemarken. Je fietst hier door een regio die dankzij de vruchtbare grond een unieke rijkdom aan historische kastelen en landgoederen heeft. Niet voor niets wordt Funen ook wel de “Tuin van Denemarken” genoemd. Dit deel van Denemarken is altijd aantrekkelijk geweest voor graven, baronnen en andere landheren. Sommige families van de oorspronkelijke eigenaren bewonen en beheren de landgoederen van hun voorouders nog steeds. Enkelen van hen stellen hun huizen en kasteelparken graag open voor bezoekers.

Meer over het eiland Funen

Funen is een van onze favoriete stukjes Denemarken. Het eiland midden in Denemarken wordt omgeven door meer dan 90 kleinere eilandjes (waarvan 25 bewoond), die ook wel bekendstaan als de Zuid-Funense Archipel. Deze Tuin van Denemarken is ook de thuisbasis van de bekende Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Behalve kastelen en landgoederen, afgelegen stranden en glooiende heuvels vind je er ook authentieke vakwerkhuisjes, winkeltjes, galeries en musea, bijvoorbeeld in de oude straatjes van Odense, Nykøbing en Svendborg. Boerderijwinkeltjes en lokale producenten laten je proeven van Funen, met onder andere de typische Funense gerookte kaas rygeost.

Volg de kastelen

De fietsroute door dit mooie gebied is bewegwijzerd met bordjes met een kasteel erop. Hij is geschikt voor de meeste soorten fietsen. Naast asfaltpaden komen af en toe ook wat gravelpaden voor, maar ook deze zijn goed begaanbaar met een toerfiets.

De route is verdeeld in 14 etappes, die allemaal tussen de 40 en 50 kilometer lang zijn. Bij pech onderweg kunnen fietsers gebruikmaken van de meer dan 30 servicestations verspreid over Funen en de kleine eilandjes, de zogenaamde Bike Stations of lokaal hulp inschakelen van Bike Friends, een netwerk aan vrijwilligers die klaarstaan om een handje te helpen.

Nominatie ‘Fietsroute van het Jaar’

Dat klinkt alsof de nominatie voor ‘Fietsroute van het Jaar’ dik verdiend is. Deze verkiezing is een initiatief van de Fiets- en Wandelbeurs en wordt sinds 2016 georganiseerd. Verschillende internationale fietsroutes worden door een jury beoordeeld op criteria zoals bezienswaardigheden op en langs de route, kwaliteit van het wegdek, bewegwijzering en (fiets)faciliteiten. Scandinavië is goed vertegenwoordigd in 2023, want een van de andere twee genomineerde routes is de Vänerleden in Zweden. De winnaar wordt op vrijdag 24 februari 2023 bekendgemaakt tijdens de Fiets- en Wandelbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.