kliffen fur

Een dag op het eiland Fur in de Deense Limfjord (met wandeling)

Tijdens onze vakantie bij de Limfjord in Denemarken wilden we in ieder geval ook een paar eilanden bezoeken. Het eerste eiland in Limfjorden waar we naartoe gingen, was Fur. Hier bewonderden we de kustlijn met steile kliffen en maakten we een mooie wandeling.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Het pontje naar Fur

Er is geen brug naar het eiland Fur. Om er te komen, moet je dus de ferry nemen. De overtocht kostte (zomer 2020) 120 kronen voor een auto + inzittenden. Dat is dan een retourtje: je betaalt alleen tijdens de heenreis – op de terugweg is er geen controle/kaartverkoop. Overdag vaart de veerpont om het kwartier en de overtocht duurt maar 4 minuten.

pontje naar fur

De kliffen van Fur

We parkeerden de auto bij Fur Bryghus en liepen vanaf de parkeerplaats richting de kust. Je komt dan eerst langs een oude groeve, waar ook een uitkijkpunt is aangelegd. Als je het roestige mijntreintje tegenkomt, ben je op de goede weg.

groeve op fur

Daarna stonden we al snel boven op de kliffen van Fur: Knudeklinterne.

kliffen fur

We waren niet echt van plan om hier te gaan wandelen, maar het uitzicht was zo mooi dat we best wat meer van deze kustlijn wilden zien. Dus toen we een wandelpad langs kust zagen, besloten we de rode pijlen gewoon maar een tijdje te volgen.

wandelen op fur

Het was schitterend en we bleven stoppen om foto’s te maken. Maar ook het wandelpad zelf vroeg onze aandacht, want op sommige plekken was het steil en waren touwen opgehangen om je aan vast te houden.

Na een tijdje lopen kwamen we uit bij het strand – een mooie plek voor een picknick. Daarna volgden we de borden ‘Fur Bryghus’ die we kort daarvoor hadden zien staan. Je loopt dan door het binnenland weer terug naar de parkeerplaats. Wil je langer wandelen, dan kun je de rode route ook verder volgen.

Grafheuvels en groeve

Na deze wandeling besloten we nog wat andere mooie plekjes op het eiland langs te gaan met de auto. De eerste stop was Bette Jensens Hyw. Dit is de grootste van twee grafheuvels, waar je een mooi uitzicht hebt over het eiland en op zee.

grafheuvels op het eiland fur

Vlakbij, aan de andere kant van de weg, staat Molermanden, een bronzen beeld van een van de mannen die hier vroeger in de groeve (Stendalgraven) werkten.

steengroeve op fur

Als je naast Molermanden staat, kijk je uit op de groeve…

steengroeve op fur

en Bispehuen, een zuil aarde die is blijven staan terwijl alles eromheen werd weggegraven. Zo kun je goed de verschillende lagen in de grond zien, waaronder lagen vulkanische as. Je krijgt zo ook een goede indruk van hoeveel grond hier is afgevoerd. Het ging dan om een speciaal soort klei dat alleen in de regio van de Limfjord te vinden is.

bezienswaardigheden op fur

Nog meer kliffen

Verderop bij parkeerplaats Fur Nord brengt een korte wandeling (langs de toiletgebouwtjes en dan de trap af) je naar nog een stel mooie kliffen.

fossielen zoeken op fur

Dit leek ons wel een mooie plek om even naar fossielen te zoeken, net zoals we dat bij Møns Klint hadden gedaan. Op weg naar dit strand kwamen we ook nog een ree tegen, maar die was te snel weer verdwenen om er een foto van te kunnen maken.

Meer moois op het eiland Fur

Wil je nog meer bekijken op het eiland Fur? Langs de kant van de weg kom je overal galeries en loppes (een soort kleine rommelmarkten) tegen. Een ander mooi uitkijkpunt is Engelstør Odde.

Wij namen het pontje om terug te gaan naar onze camping bij de Limfjord. Ben je benieuwd wat we nog meer deden in deze omgeving, bekijk dan dit overzicht van bezienswaardigheden rondom de Limfjord. In dat overzicht vind je ook een plattegrond waarop je alle genoemde bezienswaardigheden kunt terugvinden – dus ook die op Fur.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.