openluchtmuseum hjerl hede in denemarken

Dragør Museum viert in 2021 komst van eerste Nederlandse boeren

In 2021 is het 500 jaar geleden dat 24 Nederlandse boerenfamilies zich op uitnodiging van de Deense koning Christian II vestigden op het eiland Amager ten zuiden van Kopenhagen. Ter gelegenheid van dit jubileum is Dragør Museum – vlak bij het vliegveld van Kopenhagen – uitgebreid gerestaureerd en vernieuwd. Maar waarom wilde de Deense koning eigenlijk zo graag dat de Nederlanders naar Denemarken kwamen?

De moestuin van Kopenhagen

Nou, drie keer raden hoe de koning aan verse groente kwam! In ruil voor het land dat de koning ter beschikking stelde aan de Nederlandse boeren, leverden de boeren groenten aan de koninklijke familie en het hof.

De komst van de Nederlandse boeren was het begin van de rijke landbouw in de regio. In de late middeleeuwen was Dragør namelijk vooral een drukbezochte handelsplaats voor de haringvangst. Om dat te veranderen, nodigde koning Christian II in de 16e eeuw dus Nederlandse boeren uit om de vruchtbare grond te komen bewerken. Ook moesten de Nederlanders de Denen leren hoe ze akkers konden bewerken en groenten konden telen. Zo veranderde het eiland Amager in de moestuin van Kopenhagen.

De invloed van de komst van deze boeren uit Nederland is nog altijd zichtbaar in de kleine vissersgemeenschap. Bijvoorbeeld in de straatnamen, zoals Deventergade en Hollændervej. Ook wonen er nog steeds nakomelingen van de Nederlandse immigranten.

De geschiedenis over de komst van de Nederlandse boeren naar Denemarken en de invloed op de landbouw in Denemarken is in het vernieuwde Dragør Museum in een digitaal jasje gestoken, zodat de verhalen van vroeger nu ook interactief te beleven zijn.

Onderdeel van Museum Amager

Dragør Museum is onderdeel van Museum Amager. Het gebouw waarin het museum gevestigd is, stamt uit 1753. Als bezoeker ga je hier echt even terug in de tijd om te proeven van het leven in de 16e eeuw. Tijdens Fastelavn (carnaval op zijn Deens) komen in het museum de oud-Hollandse klederdracht en tradities weer tevoorschijn. In de zomer- en herfstvakanties kunnen kinderen meehelpen bij boerderijwerkzaamheden zoals boter karnen, dieren voeren, wassen op een wasbord en appels pureren tot moes.

openluchtmuseum hjerl hede in denemarken

Potentieel UNESCO-werelderfgoed

Dankzij het unieke karakter en het rijke verleden is het vissersplaatsje Dragør genomineerd om opgenomen te worden op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Op dit moment heeft Denemarken zeven UNESCO-werelderfgoedlocaties, waaronder het Nationaal Park Waddenzee en Kronborg Slot (het kasteel van Shakespeare’s Hamlet).

Zo kom je in Dragør

Dragør is bereikbaar met het openbaar vervoer. Wil je een bezoek aan het museum combineren met een mooie wandeling, dan kun je (een gedeelte van) de 27 kilometer lange wandelroute door natuurpark Amager lopen. Deze route begint bij metrostation DR Byen (M1) in Kopenhagen en eindigt in Dragør.

Onze boerderij in Europa

Er gaan trouwens nog steeds Nederlandse boeren naar Denemarken. Dat kun je zien in het televisieprogramma Onze boerderij in Europa, waarin Yvon Jaspers met oud-deelnemers van het programma ‘Boer zoekt vrouw’ collega-boeren over de grens opzoekt om ervaring uit te wisselen en op zoek te gaan naar inspiratie voor een toekomstbestendige manier van werken. In de reeks zijn ook de Texelse schapenboer Jan en zijn vrouw Rianne te zien, die met Yvon een bezoek brengen aan een Deense schapenboerderij. De eerste uitzending van Onze boerderij in Europa was op donderdag 11 maart te zien op NPO1.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.