Dinosaurland in Djurs Sommerland

Djurs Sommerland: pretpark in Denemarken voor alle leeftijden

Tijdens onze meest recente meivakantie in de regio Aarhus zijn we eindelijk in het Deense pretpark Djurs Sommerland geweest. Tijdens onze eerdere meivakantie in Djursland was het park namelijk nog niet geopend voor het seizoen, maar nu ging het precies op de laatste dag van ons verblijf daar open. Nu konden we ons een hele dag uitleven in onder andere Vikingeland, Piratland en het nieuwe Dinosaurland. Het werd een heerlijke dag!

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

De attracties in Djurs Sommerland

Djurs Sommerland is een pretpark in Denemarken met meer dan 60 attracties. Het is het grootste ‘zomerland’ (een pretpark dat alleen in de zomer open is, vaak ook met waterattracties) van Scandinavië en je vindt er de grootste achtbanen van Denemarken. Maar dat is niet het enige leuke aan Djurs Sommerland: de attracties zijn zo verdeeld dat zowel jonge kinderen als jongeren en volwassenen die op zoek zijn naar een flinke adrenalinestoot er een geweldige dag kunnen hebben. Behalve de ‘gewone’ attracties in de verschillende themagebieden is er ook nog eens een compleet aquapark achter in dit Deense pretpark: Vandland. Dat was nog wel gesloten toen wij er in de meivakantie waren.

Veel te doen dus! Geen wonder dat het ook mogelijk is om een ticket voor 2 dagen te kopen.

Op bezoek bij Thor in Vikingeland

Wij gingen (maar) één dag naar pretpark Djurs Sommerland en we begonnen ons bezoek met een bezoek aan Vikingeland. Bij het schip – een van de favoriete attracties van onze kinderen – konden we zo doorlopen. Rondom het schip, dat hier trouwens Drageskibet heet, waren mensen aan het kanovaren en waterfietsen. Dat is wel een van de leukste dingen aan Djurs Sommerland: je kunt er echt van alles doen. Je kunt je dag makkelijk vullen met achtbanen en andere ‘rides’, maar je kunt ook minigolf spelen, bellen blazen, spelen in de speeltuin en dus zelfs zwemmen in het aquapark. Daarnaast zijn er veel picknickplaatsen en zaten op de openingsdag (een drukke dag na alle corona-ellende en dankzij het mooie weer) de grasvelden vol met mensen die de tijd namen voor een gezellige picknick. Veel mensen huren bij de ingang een bolderkar, zodat ze makkelijk van alles mee kunnen nemen (en hun kinderen kunnen laten meerijden als ze moe zijn).

Vikingeland in Djurs Sommerland

Na het schip gingen we in Vikingeland nog in familie-achtbaan ‘Thors hamer’. Hier vind je alle attracties in Vikingeland bij elkaar.

Nieuw: Dinosaurland

Toen wij er waren, was er net een nieuw themaland geopend: Dinosaurland. Natuurlijk waren we hier nieuwsgierig naar, dus na Vikingeland liepen we daarnaartoe. Dinosaurland is opgezet alsof je op bezoek bent bij een wetenschappelijke opgraving. Er liggen botten die de onderzoekers hebben gevonden, er zijn broedkasten waar dino-eieren op het punt staan om uit te komen en er staan 25 levensgrote dinosaurussen die al tot leven zijn gekomen. Die kun je gewoon lopend bekijken, maar ook vanuit de jeep-attractie (voor alle leeftijden) en de dino-achtbaan.

Dinosaurland in Djurs Sommerland

Die achtbaan is geschikt voor iedereen vanaf 1 meter lang, dus ook wat jongere kinderen kunnen mee. Hij gaat niet over de kop en rijdt twee rondjes: het tweede sneller dan het eerste.

Voor de allerkleintjes is er een speeltuin die is vormgegeven als een paleontologische opgraving.

Westernland: tijd voor de lunch

Daarna liepen we Westernland in. Daar troffen we twee van onze favoriete attracties om met zijn allen te doen: met ronde bootjes door een wildwaterbaan in Rio Grande Rafting, en de botsautootjes. Daarna hadden we wel trek gekregen. Westernland heeft best veel eetgelegenheden en we splitsten op om bij één ervan twee burgers te halen, en bij een andere twee gevulde pitabroodjes. Nadat je zelf je bestelling hebt geplaatst via een van de beeldschermen, krijg je een nummer en kun je alvast een plekje zoeken en op de monitors in de gaten houden of je bestelling al klaar is – een handig systeem.

Je kunt in Westernland nog veel meer doen, zoals broodjes bakken boven het kampvuur of naar goudklompjes zoeken. Hier vind je alle activiteiten in Westernland bij elkaar.

Piratland met de beste achtbaan in Denemarken

Voordat we van Landal Søhøjlandet naar Djurs Sommerland reden, hadden de kinderen al bepaald dat ze in ieder geval in Piraten (‘de piraat’) wilden, een achtbaan die (uiteraard) in Piratland staat. En ze waren niet de enigen: de wachtrijen waren hier het langst. Dat is ook niet zo gek, want deze achtbaan in Djurs Sommerland heeft met een topsnelheid van 90 km per uur, een hoogte van 32 meter en een lengte van 755 meter als enige Deense achtbaan de top 50 van beste achtbanen ter wereld bereikt. Voor de internationale achtbanenverkiezing van Coaster Bot werden maar liefst 1.211 achtbanen beoordeeld door 2.700 achtbaanfans uit 46 landen, die de hele wereld over hebben gereisd en veel verschillende achtbanen hebben uitgeprobeerd. Dat maakt het des te indrukwekkender dat Piraten zo goed scoort. Er zijn namelijk best gerenommeerde achtbanen te vinden die hoger en/of sneller zijn. Maar blijkbaar is Piraten zo spectaculair dat de jury deze achtbaan verkoos boven veel andere. Daarmee zou je het dus met recht de beste achtbaan van Denemarken kunnen noemen.

Praten in Djurs Sommerland
Piraten in Djurs Sommerland

Wachttijden in Djurs Sommerland

Over wachttijden gesproken: Piraten had met 45 minuten op een gegeven moment van de dag de langste wachttijd die we de hele dag hebben gezien. Dat valt dus eigenlijk nog best mee als je bedenkt hoe lang je soms moet wachten in andere pretparken. De Djurs Sommerland-app maakt het heel makkelijk om even te kijken wat de wachttijden hier en daar zijn, zodat je je attractiekeuze daarop kunt afstemmen. In de app staan ook de kortste routes naar de attracties, de horecagelegenheden en toiletten – erg handig. In de loop van de middag losten de wachtrijen op en liepen onze kinderen vlotjes naar hun karretje in Piraten. Ik liet deze even aan mij voorbijgaan. Maar zij stapten heel enthousiast uit!

Meer in Piratland

Daarna gingen we in Skatteøjen – de grootste waterachtbaan in Europa. Het is wel fijn als het lekker weer is tijdens je bezoek aan Djurs sommerland, want ze zijn niet zuinig met water bij de waterattracties. Dat hadden we bij Rio Grande Rafting ook al gemerkt. (Je zou dus kunnen overwegen om een regenponcho, een handdoek of een extra setje kleren mee te nemen, hoewel wij het zelf niet nodig vonden vanwege het lekkere weer.) Ook in Skatteøjen kregen we weer een kleine douche, maar persoonlijk vond ik het een van de leukste attracties waar we in zijn gegaan.

Hier vind je nog meer attracties in Piratland.

Mexicoland

Maar mijn allergrootste persoonlijke favoriet vonden we in Mexicoland: achtbaan Juvelen. Dit is de langste achtbaan van Denemarken en hij is net even anders dan anders. Een eerste indruk vind je hier – net als de andere attracties in Mexicoland.

Wild Asia

Opeens zagen we hoe de dag voorbij was gevlogen: het liep al tegen het einde van de middag en om 18.00 uur zou het park sluiten. Wat wilden we in ieder geval nog doen? We liepen nog even snel Wild Asia in, want de kinderen wilden DrageKongen niet missen. Dat is zo’n achtbaan waarin je voeten niet op de bodem van een karretje staan, maar los in de lucht bungelen. Inmiddels kon je bij alle attracties bijna meteen doorlopen, dus ze waren al snel weer terug. Als afsluiter gingen we met zijn allen in de Long Cun Expdition – weer een waterattractie. Daarmee was onze heerlijke dag in Djurs Sommerland compleet.

Bondegårdsland en Sommerland

Twee delen van het park waar we eigenlijk alleen omheen zijn gelopen (ze liggen namelijk centraal in het park) zijn Bundegårdsland (‘boerderijland’) en Sommerland. Hier zijn veel attracties te vinden die kleine kinderen kunnen doen, plus speeltuinen met bijvoorbeeld trampolines, springkussens, klimtorens en een plek waar je hele grote bellen kunt blazen.

Enthousiaste medewerkers

Een van de dingen die me van het begin tot het einde van de dag opvielen in Djurs Sommerland, waren de enthousiaste medewerkers. Al bij het (gratis!) parkeren werden we naar onze plek gedirigeerd door een dansende verkeersregelaar. Daarna werden we bij elke attractie voor vertrek nog een beetje extra enthousiast gemaakt door degene die de knoppen bediende. Bij terugkomst klonk steevast: “Var det en god tur?!” Dit maakte onze dag echt nog een beetje extra leuk.

Ook Djurs Sommerland bezoeken?

Djurs Sommerland ligt in de regio Djursland, in het oosten van Jutland. Wij verblijven op Djursland graag bij Landal Ebeltoft. Maar je kunt Djurs Sommerland ook prima bezoeken vanaf Landal Søhøjlandet: het is dan ongeveer een uurtje rijden.

Kaarten voor het pretpark zijn hier te koop. Bij die tickets zijn alle attracties inbegrepen – anders dan bijvoorbeeld Tivoli Friheden in Aarhus, waar je per attractie nog apart betaalt (of een armbandje koopt voor onbeperkte toegang). Wat dat betreft is het park meer te vergelijken met Legoland.

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Denemarken Magazine over de regio Aarhus misschien interessant voor je. Of download eerst de gratis top 10 met leuke activiteiten in de regio Aarhus.

Meer van Djursland zie je in deze video die ik daar maakte. Vind je het leuk om meer reisvideo’s over Denemarken te zien? Abonneer je dan op het YouTube-kanaal zodat je er nooit meer eentje mist.

Wij werden uitgenodigd om Djurs Sommerland te bezoeken voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.