mando wadden visnet

Naar Denemarken in de winter – dit kun je doen

Denemarken is bij Nederlanders best een populaire bestemming in de zomer, maar ook in bijvoorbeeld de meivakantie of de herfstvakantie. Maar zou jij ook overwegen om in de winter naar Denemarken te gaan? En wat kun je er dan zoal doen? Zelf hebben de Denen wel een paar ideetjes. Ze trekken zich tijdens de donkere, gure wintermaanden heus wel terug in hun hyggelige huizen, maar vinden ook manieren om zich juist in deze periode op te laden. Hieronder kun je lezen hoe ze dat doen.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding

Ten eerste is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat slecht weer eigenlijk niet bestaat. In ieder geval volgens de Scandinaviërs niet. Zij zeggen altijd: slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding. Op wind, regen en sneeuw kun je je kleden, dus het zijn geen excuses om binnen te blijven. Met deze instelling kun je dus het hele jaar door de natuur in trekken.

mando wadden visnet

Warm worden in Viking-stijl

Als je helemaal stoer wilt zijn, kun je gaan winterdippen in zee. Daar schijn je het heerlijk warm van te krijgen. Een duik in het koude water activeert namelijk je hele lichaam, inclusief je interne kacheltje. Wel moet je dit proces rustig opbouwen. Het beste kun je dus in het najaar beginnen, wanneer de zee langzaam haar zomerse warmte verliest. Tegen de tijd dat het winter is, ben je dan helemaal gewend aan het koude water.

Kerst in Denemarken

Een leuke tijd om mee te maken als je in de winter naar Denemarken gaat, zijn de feestdagen. En het leuke is: de aanloop naar kerst kan bij de Denen niet vroeg genoeg beginnen. Zodra de avonden langer worden gaat het kriebelen en komen allerlei kersttradities boven drijven. Overal worden lichtjes ontstoken en in elke huiskamer zie je wel een kaars branden. Het hoogtepunt is kerstavond: het moment waarop het hele gezin geniet van een traditioneel kerstdiner en tot in de late uurtjes cadeautjes uitpakt.

Deens Design shoppen

Deens Design is wereldberoemd en waar kun je nou beter Deens design shoppen dan in Denemarken? Misschien ben je wel gek op servies van Royal Copenhagen, dierenfiguurtjes van Kay Bojesen of bloemenvazen van Kähler en Holmegaard. En het mooie is: aan het begin van het nieuwe jaar is er volop uitverkoop. Wie weet kom je wel thuis met een stukje Deens design voor thuis.

Volop hygge

Blijf je toch binnen, dan zorg je natuurlijk voor volop hygge. Hygge zit ingebakken in het Deense DNA en is juist in de donkere wintermaanden een noodzakelijke overlevingsstrategie. De betekenis van dit woord komt het meest overeen met knusheid of gezelligheid, maar kan eigenlijk allerlei vormen aannemen. Het gaat erom dat je aandacht schenkt aan datgene wat je op dat moment aan het doen bent en daarmee oog hebt voor de kleine alledaagse dingen om je heen.

Griezelen met Deense series

Wil je juist een gevoel van onbehagen, dan kun je altijd nog een spannende Deense serie opzetten. Sinds The Killing uit 2007 heeft het genre Nordic Noir aan populariteit gewonnen en zijn series als Borgen, The Bridge, Follow the Money en The Sommerdahl Murders de ideale manier om heerlijk onderuitgezakt op de bank te ontspannen. Zeker als de dagen kort zijn! (Hier vind je heel veel Scandinavische series en hier is nog een overzicht van Scandinavische series op Netflix.)

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.