eiland Endelave

Endelave uitgeroepen tot het Deense eiland van het jaar

Als je een vakantie in Denemarken aan het plannen bent, is het eiland Endelave waarschijnlijk niet de eerste bestemming die in je opkomt. Toch moet het wel de moeite waard zijn: Endelave werd voor 2020-2021 uitgeroepen tot het Deense ‘eiland vanhet jaar’. Wat weten we over Endelave?

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Actief eiland Endelave

Het eiland Endelave ligt in het Kattegat, naast Horsens Fjord. Het is 13 vierkante kilometer groot en telde in 2020 155 inwoners. Het eiland is met de veerdienst in 70 minuten te bereiken vanuit Snaptun bij Horsens. Endelave heeft een gevarieerd landschap met een rijke flora en fauna. Het heeft een miniwad en trollenbos en is perfect om met de fiets te ontdekken.

eiland Endelave
Foto: Destination Kystlandet

Net als veel andere kleine eilanden had Endelave moeite om het actieve eilandleven in stand te houden. De plaatselijke school moest sluiten en de bevolking moest nieuwe manieren vinden om het eiland levensvatbaar te houden.

De plaatselijke sportvereniging startte een nieuw initiatief onder de naam ‘Actief Eiland’. In het kader hiervan werden nieuwe initiatieven ontwikkeld voor zowel de bewoners van het eiland, als toeristen die er op bezoek komen. Ook de burgemeester en de gemeente Horsens werden bij het project betrokken.

Nu kunnen toeristen bijvoorbeeld yoga beoefenen met een 83-jarige lokale bewoonster van het eiland, of lunchpakketten met huisgemaakt roggebrood meenemen als ze de nieuwe Konijnenroute (Kaninøen) gaan wandelen om de enorme populatie wilde konijnen te spotten.

Het leuke is, dat de eilandbewoners erin geslaagd zijn om op deze manier toeristen te betrekken bij het dagelijkse leven op het eiland.

444 Deense eilanden

De Deense verkiezing ‘Eiland van het Jaar’ is in 2020 gestart om door middel van samenwerking tussen lokale gemeenschappen duurzame en rendabele eilanden te creëren. Alle Deense eilanden zonder een vaste brugverbinding kunnen zich inschrijven voor de verkiezing. De Deense eilanden (er zijn wel 444) kunnen wel wat extra aandacht gebruiken. Dankzij die aandacht krijgen de eilanden meer ondersteuning van bewoners, toeristen en andere belanghebbenden.

Voor de editie 2020-2021 ontving de commissie 11 inschrijvingen. De finalisten waren Strynø (in het zuiden van Funen), Aarø (in de Kleine Belt) en winnaar Endelave. Naast de titel Eiland van het Jaar 2020-2021 krijgt Endelave ook nog 50.000 Deense kronen (ongeveer 6.800 Euro) voor de verdere ontwikkeling van het eiland. De andere twee eilanden, Strynø en Aarø, ontvangen elk 25.000 Deense kronen (ongeveer 3.400 Euro).

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.