De groene laserstraal van het Copenhagen Light Festival

Ken je de groene laserstraal van het Copenhagen Light Festival? Als deze straal boven de skyline van Kopenhagen te zien is, weet je dat de lichtobjecten van het Copenhagen Light Festival aan staan. In 2021 is het festival live online te volgen, inclusief een kijkje achter de schermen. Toch hopen we natuurlijk allemaal dat we er in 2022 weer gewoon ter plekke bij kunnen zijn.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Deense en internationale kunstenaars

De kleurrijke lichtkunstwerken die tijdens het Copenhagen Light Festival te zien zijn in de binnenstad van Kopenhagen, zijn gemaakt door Deense en internationale kunstenaars.

Eén kunstwerk wordt gebruikt om aan te geven dat de lichtkunstwerken aan staan. Dat is de ‘Green Beam’ oftewel de groene laserstraal van kunstenaar Martin Ersted. Zijn werk is uitgegroeid tot hét symbool van het Copenhagen Light Festival. Het lichtbaken schijnt tijdens het hele evenement en doorkruist via een aantal gebouwen de binnenstad op een route van 3,76 kilometer – van Tivoli via de toren van Christiansborg naar de B&W Hallen.

Andere voorbeelden van werken die in 2021 te zien zijn, zijn de tien enorme vogels op Højbro Plads, de lichttekeningen op de gevel van het Nationaal Museum en de klimaatkritische werken bij het voormalige hoofdkantoor van het Ministerie van Buitenlandse Zaken op Kongens Nytorv. In totaal zijn er meer dan dertig lichtobjecten, die voornamelijk te zien zijn in de binnenstad van Kopenhagen.

Tip: wil je je laten rondleiden door een local die alle bekende en onbekende pareltjes in Kopenhagen kent? Dat regel je heel makkelijk via With Locals. Je kunt zelf kiezen welke gids je graag wilt hebben en verder zijn deze privérondleidingen ook helemaal aan te passen aan jouw wensen. Wandelen, fietsen, proeven fotograferen – het kan allemaal!

Dichroic Sphere van Jakob Kvist. Foto: Christoffer Askmand via Copenhagen Light Festival.jpg

Copenhagen Light Festival 2021

In 2021 vindt alweer de vierde editie van het Copenhagen Light Festival plaats – om precies te zijn van 5 tot 27 februari. De lichtobjecten vormen elke dag van 17.00 tot 22.30 een lichtpuntje in deze donkere dagen na kerst. Een livestream maakt het mogelijk om op afstand het openingsfeest bij te wonen, maar ook dagelijks mee te kijken naar een aantal van de ruim dertig kunstwerken, met bijdragen van de kunstenaars zelf. De livestreams zijn terug te kijken op YouTube.

Voor de inwoners van Kopenhagen heeft de organisatie ervoor gezorgd dat zoveel mogelijk lichtkunstwerken zich dicht bij het water bevinden. Dit maakt het voor bezoekers makkelijker om erlangs te wandelen, hardlopen of fietsen en toch voldoende afstand te houden. Vanwege corona zijn er dit jaar geen rondleidingen, pop-up events of lezingen. Om er toch voor te zorgen dat iedereen alle informatie krijgt, is een interactieve kaart gemaakt met uitgestippelde routes. Ieder kunstwerk is voorzien van ingesproken informatie, tekst en video’s van de kunstenaars. Dit alles is beschikbaar via de app Within10Minutes – Copenhagen Light Festival en de website van het Copenhagen Light Festival.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.