Fastelavnsboller

Met Carnaval in Denemarken? Vier Fastelavn met de Denen!

Ben je met Carnaval in Denemarken? Dan kun je mooi Fastelavn met de Denen vieren. Fastelavn is een Deens kinderfeest dat zijn oorsprong kent in het christelijke geloof. Het heeft namelijk te maken met de veertigdaagse vasten voor Pasen. Tegenwoordig wordt deze gelegenheid vooral aangegrepen door kinderen, die zich dan verkleden, liedjes zingen, snoep uit een houten ton slaan en ‘fastelavnboller’ eten. En dat laatste, daar doen volwassenen ook maar al te graag aan mee.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Langs de deuren

Als je op met Carnaval/Fastelavn in Denemarken bent, kan het gebeuren dat er bij je aan de deur wordt geklopt en dat bij het opendoen het volgende liedje klinkt:

“Boller op, boller ned, boller i min mave, hvis jeg ingen boller får laver jeg ballade…” (“Bollen hoog, bollen laag, bollen in mijn buik, als ik er geen eentje krijg, dan krijg je daarvan spijt…”)

Hiermee gaan kinderen met Fastelavn de deuren langs in de hoop iets lekkers te krijgen.

De kat uit de ton slaan

Een andere traditie is “de kat uit de ton slaan” (slå katten af tønden ). Hierbij wordt een houten tonnetje met daarop een afbeelding van een zwarte kat gevuld met snoepjes. De zwarte kat, die symbool staat voor het kwaad, stamt nog uit de tijd waarin nog geloofd werd in heksen. Kinderen mogen vervolgens hun best doen om het snoep er met een houten stok uit te slaan. Wie als eerste de bodem eruit slaat, wordt gekroond tot Kattedronning (Kattenkoningin). Wie het laatste restje kapot weet te maken, is de Kattekonge (Kattenkoning).

Fastelavnsboller

Een traditionele zoetigheid om te eten met Fastelavn, zijn de ‘Fastelavnboller’. Die zijn er in alle vormen en maten, maar in de basis is het een bolletje gevuld met room en daarbovenop poedersuiker. Deze roombolletjes worden in de week voor Fastelavn veel gegeten. Er staan dan lange rijen bij de bakkers om de gebakjes in te slaan.

Fastelavnsboller
Foto Daniel Rasmussen via Visit Denmark

Natuurlijk worden ze ook door de Denen thuis gebakken. Wil jij dat ook eens proberen? Met dit recept voor klassieke ‘fastelavnsboller’ met banketdeeg, banketbakkersroom en slagroom van Visit Denmark kan dat bijna niet mislukken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.