Louisiana museum voor moderne kunst

Binnen en buiten moderne kunst in museum Louisiana

Ik had al zo vaak gehoord dat het Deense museum voor moderne kunst Louisiana echt de moeite waard was. En tijdens ons lange weekend in Noord-Seeland waren we eindelijk in de gelegenheid om dit bijzondere museum te bezoeken. We keken onze ogen uit: zowel binnen in het museumgebouw als buiten in de beeldentuin zijn volop bijzondere kunstwerken te zien. Een mooi museumcafé en een museumwinkel om van te watertanden maken dit dagje uit compleet.

Over Louisiana

Museum Louisiana bestaat sinds 1958 en werd oorspronkelijk opgericht om Deense kunst tentoon te stellen. Maar tegenwoordig vind je er topstukken van kunstenaars van over de hele wereld, allemaal van na 1945. Van alle Scandinavische musea voor moderne kunst trekt Louisiana de meeste bezoekers: wel 600.000-700.000 per jaar. En het zijn niet alleen de kunstwerken waar bezoekers op af komen: ook het gebouw dat de kunst huisvest is een plaatje, net als de beeldentuin en de locatie aan zee.

Dat het museum populair is, zagen we meteen toen we kwamen aanrijden. Het museum zou pas over een kwartier open gaan, maar het verkeer op de parkeerplaats werd al begeleid door parkeerwachters en voor de nog gesloten ingang stond al een rij. Zo’n drukte zijn we niet gewend in Denemarken! Maar het was dan ook Paasvakantie in Denemarken en Duitsland, geloof ik. Er stonden twee rijen: voor mensen die al van tevoren een kaartje hadden gekocht, en voor mensen die nog een kaartje moesten kopen.

Eenmaal binnen was het nog een keer dringen bij de kluisjes waar je je tas moet achterlaten als je het museum gaat bezoeken. Maar toen waren we dan echt klaar om te gaan rondkijken.

Louisiana museum voor moderne kunst
Foto: Louisiana Museum of Modern Art – Kim Hansen

Geschakelde zalen

In de geschakelde zalen van het bijzondere gebouw konden we wel zonder opstoppingen doorlopen langs de vaste en tijdelijke exposities in het museum, zoals de Giacometti-zaal en de Jorn-zaal. Alleen bij de Kusama-installatie, waar maar een paar mensen tegelijkertijd naar binnen mochten, stond zo’n lange rij dat ons geadviseerd werd niet achteraan aan te sluiten, maar later nog een keer terug te komen.

Er bleef nog meer dan genoeg over om ons aan te vergapen. Van schilderijen en sculpturen tot video-installaties en een robotarm die, aangestuurd door AI, aan één stuk door gedichten schreef. Sommige zalen en gangen hebben grote ramen, waardoor de beeldentuin rondom het gebouw en de zee waaraan die tuin grenst worden betrokken bij de manier waarop je de kunst beleeft. Dat zie je bijvoorbeeld goed bij het werk in de vorm van een duikplank, met op de achtergrond de zee.

Voor kinderen is er een aparte vleugel, waar ze zelf creatief aan de slag kunnen.

Louisiana museum voor moderne kunst
Foto: Louisiana Museum of Modern Art – Kim Hansen

Beeldentuin

Ik ben en blijf een buitenmens en na een rondje door het museum had ik enorm veel zin gekregen om naar buiten te gaan. We haalden wel even onze jassen uit de garderobe, want het was behoorlijk frisjes buiten. Daarna liepen we op ons gemak over de paden langs de sculpturen in de tuin. Het was jammer dat het nog te koud was om plaats te nemen op het terras van het museumcafé, want het uitzicht daar is fantastisch.

Louisiana museum voor moderne kunst
Foto: Louisiana Museum of Modern Art – Kim Hansen

Ook naar Louisiana?

Als je alles uitgebreid wilt bekijken, kun je je een hele dag vermaken in het museum. Maar eventueel kun je een bezoek aan Louisiana ook goed combineren met een bezoek aan kasteel Kronborg in Helsingør (een kwartier rijden vanaf het museum) of een bezoek aan kasteel Frederiksborg in Hillerød (een half uur rijden).

Het adres is Gammel Strandvej 13, 3050 Humlebæk (Noord-Seeland). Het is ongeveer 40 minuten rijden vanuit Kopenhagen.

Wij werden uitgenodigd om Louisiana te bezoeken om erover te schrijven op Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.