restaurant Jordnaer

De beste restaurants ter wereld vind je in Denemarken

Op maandag 18 juli 2022 vond in Londen voor de twintigste keer de prijsuitreiking van de World’s 50 Best Restaurants plaats. Dit is een jaarlijkse prijsuitreiking aan de beste restaurants en bars ter wereld. De lijst met winnaars wordt samengesteld op basis van de stemmen van 1.080 anonieme culinaire experts, die afkomstig zijn uit 27 gebieden over de hele wereld. De uitreiking werd dit jaar (alweer) een groot feest voor de beste restaurants in Denemarken: Geranium pakte de eerste plaats en er kwamen twee Deense nieuwkomers binnen in de top 50. Het is dus wel duidelijk dat er nog lang geen einde is gekomen aan de opkomst van Denemarken als culinaire topbestemming!

(Toch liever iets voordeliger eten in Denemarken? Dit lekkers halen wij in de Deense supermarkten.)

Restaurant Geranium

In 2016 was Geranium het eerste Deense restaurant dat drie Michelinsterren wist te bemachtigen. Sinds de opening in 2007 heeft het restaurant zich geleidelijk omhooggewerkt in de lijst van World’s 50 Best Restaurants: van nummer 49 in 2012 naar nummer 2 in 2021. Inmiddels heeft het dus de wereldtitel te pakken.

Aan de leiding van dit restaurant staat chef-kok en mede-eigenaar Rasmus Kofoed, die als enige chef ooit een gouden, zilveren én bronzen medaille heeft weten te bemachtigen tijdens de gerenommeerde kookwedstrijd Bocuse d’Or. “Mijn vastberadenheid en nieuwsgierigheid om steeds weer nieuwe dingen te leren gaven mij het vertrouwen dat ik nodig had om te komen waar ik nu ben,” vertelde Kofoed, die tijdens zijn ontvangstspeech sprak over zijn weg van onzeker kind naar zijn succes vandaag de dag. “Geranium werd onze visie, een holistische plek die de cirkel des levens omarmt. Eten verbindt mensen van over de hele wereld door het delen van tradities, culturen en creativiteit. Ik voel mij dan ook zo ontzettend dankbaar om hier deel van uit te mogen maken.” Naast Rasmus Kofoed op het podium stond Søren Ledet, eveneens mede-eigenaar van Geranium.

Voor het seizoen 2022 heeft Geranium vlees van het menu verwijderd en zich volledig gefocust op groenten en zeevruchten. Over deze aanpassing zei Kofoed het volgende: “Het menu is een reflectie van wie ik ben en hoe ik mij als chef en als mens ontwikkel. Ik eet al vijf jaar geen vlees meer, waardoor het voor mij een logische stap was om dit ook in Geranium door te zetten.” Het huidige menu, ‘The Summer Universe’, kost 3.200 DKK (430 Euro) per persoon en duurt minimaal drie uur. Gasten kunnen aanvullend kiezen voor een wijnarrangement of een non-alcoholische variant.

restaurant geranium
Rasmus Kofoed – The Forest Wood Sorrel & Woodruff Foto: Geranium/Claes Bech-Poulsen via Visit Denmark

Restaurant Alchemist

Op plek 18 staat restaurant Alchemist, dat is omhooggeklommen van plaats 58 vorig jaar. Het restaurant opende in 2019 de deuren en in het daaropvolgende jaar wist chef-Kok Rasmus Munk meteen twee Michelinsterren binnen te slepen. Het concept van Alchemist is holistisch dineren. Het menu beslaat 50 gangen of “impressies”, waarbij licht, theater, kunst en geluid onderdeel uitmaken van de totaalbeleving.

“Rasmus Munk en zijn team hebben het concept van holistisch dineren opnieuw vormgegeven met innovaties op elk vlak. De presentatie is afgestemd op een keuken die haar wortels heeft in het gebruik van klassieke technieken, een frisse blik op onderzoek en het gebruik van de beste ingrediënten,” stelde host van de avond Stanley Tucci.
De beleving bij Alchemist duurt tussen de 4 en 6 uur en kost 4.400 DKK (590 Euro) per persoon. Het restaurant bevindt zich in een voormalig industrieel pand in Refshaleøen, dezelfde buurt als waar noma is gevestigd.

restaurant Alchemist
Foto: Alchemist/Claes Bech Poulsen via Visit Denmark

Nieuwste Deense aanwinst: Jordnær

Jordnær kwam de lijst binnen als nummer 38. Het restaurant ten noorden van Kopenhagen opende in 2017 en heeft inmiddels twee Michelinsterren. De naam betekent “met beide benen op de grond”. Het restaurant wordt gerund door chef Vildgaard, die in restaurants als noma en Søllerød Kro heeft gewerkt. Hij is de broer van een andere ex-chef van noma: chef Torsten Vildgaard.

“Ga hier naartoe voor de enorme langoustines, tarbot en koningskrabben, genereuze volumes kaviaar en meer, alles zo vers uit zee,” zei host Tucci, die aanvullend nog een grapje maakte over de twee eigenaren Eric Kragh Vildgaard en Tina Kragh Vildgaard, die samen zes kinderen hebben en hier eigenlijk ook een award voor verdienen.

restaurant Jordnaer
Foto: Jordnær/Jesper Rais via Visit Denmark

noma

In 2021 stond noma op nummer 1. Na een aanpassing van de regels in 2019 is noma verplaatst naar de lijst The Best of the Best.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.