somarkedysse hunebed mon

3 autoritten langs bezienswaardigheden op het eiland Møn

Het was onze eerste keer op Møn deze meivakantie. Ik kende het eiland – zoals de meeste mensen waarschijnlijk – vooral van de witte kliffen van Møns Klint. Maar er is nog meer te zien! Vanuit onze vakantiewoning op Møn maakten we drie mooie autoritten langs bezienswaardigheden op Møn: hunebedden, mooie plekjes om te wandelen en nog veel meer. Ik stippel ze alle drie even voor je uit.

Ben je nog op zoek naar een fijne vakantiewoning in Denemarken? Bekijk dan hier de Landal-parken in Denemarken of vind de perfecte ‘losse’ vakantiewoning op de website van Sol og Strand.

Rit 1: Oost-Møn

Ik had geen idee dat er zoveel hunebedden en grafheuvels op zo’n relatief klein eiland konden liggen. Als je ze eenmaal gaat zoeken, blijf je nieuwe exemplaren vinden. Let maar eens op de paaltjes langs de weg met een pictogram van een hunebed erop. Vaak is daar dan een kleine parkeerplek en een wandelpad naar het hunebed of de grafheuvel.

B. Rabydyssen

Om te beginnen reden we van onze vakantiewoning naar Råbymagle, en van daar over de Sødre Landevej richting Busemarke. Al gauw zagen we links langs de Sødre Landevej het eerste hunebed. Helaas zagen we hier geen stopplek of pad.

C. Busemarkedyssen

Even verderop aan dezelfde weg was het wel raak. Tussen het bloeiende koolzaad door wandelden we naar deze mooie plek.

D. Sømarkedyssen

Nog iets verder westelijker op het eiland reden we vanuit Sømarke de Stendyssevej in, om uit te komen bij het volgende hunebed. Het uitzicht op de golvende heuvels van Møn en daarachter de zee maakte het hunebed nog mooier.

E. Liselund Slot

Even iets anders dan een hunebed nu. Rondom Liselund Slot ligt een erg mooi park dat gratis toegankelijk is. Een ideale plek voor een picknick, dus aten we hier de broodjes op die we bij ons hadden. Loop vooral even naar het Noorse huis op de heuvel, met daarachter een mooi uitzicht op de zee, die hier een lichte kleur heeft vanwege alle kalksteen op de bodem. Ook handig: bij de ingang van het park zijn toiletten.

liselund park

F. Møns Klint

De weg van Liselund Slot naar GeoCenter Møns Klint loopt door een prachtig bos. Ga je de kliffen bekijken, lees dan zeker even over ons bezoek aan Møns Klint.

mons klint in denemarken

G. Møns Fyr en Øster Brøndehøj

Na onze middag bij Møns Klint reden we nog even naar Møns Fyr, de vuurtoren van Møn. Vanaf hier kun je ook naar de kliffen wandelen. Langs de weg naar de kleine vuurtoren zie je deze grafheuvel liggen.

H. Klintholm Havn

Deense ijsjes zijn legendarisch en we sloten deze mooie dag dan ook af met een Klintholm Gaffel in Klintholm Havn. Je moet wel flinke trek hebben wil je deze combinatie van schepijs, softijs en verschillende garneringen helemaal kunnen wegwerken.

deens ijsje in klintholm havn

Ga je op vakantie naar het Deense eiland Møn? Dan vind je dit Stralend Denemarken Magazine over Møn misschien wel handig. Je kunt het meteen downloaden en al onze tips over leuke dingen op het eiland staan erin.

Rit 2: West-Møn

Tijd voor de tweede rit! Onze vakantiewoning lag lekker centraal op het eiland en deze keer vertrokken we naar de westkant.

Den Hvide Klint

Oké, ze zijn lang niet zo hoog als Møns Klint en Stevns Klint, maar deze Hvide Klint op Møn mag er ook zijn, toch? Zeker met zo’n mooi wolkenluchtje erboven.

bezienswaardigheden op mon denemarken

C. Praestebjerg

Eigenlijk rijd je de hele tijd al door mooie landschappen op Møn. Maar als je er nog eens volop van wilt genieten, is de Praestebjerg een van de hoogste punten waar je dat kunt doen.

D. Grønsalen

Dit hunebed is wel 100 meter lang en 10 meter breed! Er is een parkeerplaats langs de weg, waarna je het laatste stukje over een erf naar het hunebed toe loopt. We knuffelden meteen even met de boerderijkat.

E. Hårbølle Havn

Omdat uitkijken over zee nooit verveelt, stopten we ook nog even in dit piepkleine kustplaatsje.

F. Klekkende Høj

Hier keken we naar uit! Ik had in een folder gelezen dat er ook hunebedden waren waar je naar binnen kon. “Neem je zaklamp mee” stond er als tip bij en dat was inderdaad geen overbodige luxe. Dit hunebed heeft twee grafkamers. In de rechter kun je helemaal naar binnen kruipen, waarna je door een raampje naar binnen kunt kijken bij de andere grafkamer, waar botten en scherven liggen.

G. Kong Asgers Høj

Ook bij dit hunebed kun je naar binnen. Doe vooral geen nette kleren aan, want je moet wel kruipen door de lage gang. En pas op dat je je hoofd niet stoot! (Dat deed ik natuurlijk wel… Maar het was het waard!)

H. Sprovedyssen

Dit hunebed staat op loopafstand van het vorige en was het laatste hunebed dat wij bekeken.

I. Stege

Na al die hunebedden reden we naar Stege. Het was niet de eerste keer dat we hier kwamen, want we hadden hier ook al de sleutels van onze vakantiewoning opgehaald. Ook deden we er onze boodschappen (bij de SuperBrugsen). Het museum in Stege hebben we niet bezocht, maar we maakten wel een wandelingetje langs de vakwerkhuizen en aten er ons laatste Deense ijsje voor deze vakantie bij Café Frederik VII.

In juli vindt in Stege elke dinsdag een hele grote markt plaats, waar mensen van heinde en verre op af komen. En vergeet niet een bezoek te brengen aan snoepfabriek en -winkel Møn Bolcher.

snoepwinkel op mon in denemarken

Rit 3: Noord-Møn

Ons laatste ritje over dit mooie eiland ging naar het noordelijkste deel: een natuurgebied waar veel vogels leven en een geweldige plek om te wandelen.

Ulvshale Naturcenter

Eerst reden we naar Ulvshale Naturcenter. Vanaf de parkeerplaats volgen we de gele stippen voor een wandeling door een bijzonder bos. Het eerste dat opviel, was de combinatie van bos en een ondergrond als op een steenstrand.

wandelen bij Ulvshale op Mon, Denemarken

Daarna kwamen we nog iets bijzonders tegen: veel bomen die in het water stonden. Het komt niet echt over op de foto, maar het had wel iets spookachtigs.

wandelen in Denemarken Ulvshale

Vroeger was het in deze streek de normaalste zaak van de wereld om dijkjes te maken van zeewier. Bij Ulvshale is een stuk van zo’n zeewierdijk in ere hersteld. De wandeling met de gele stippen komt erlangs.

zeewierdijk op het eiland Mon

Ook passeerden we dit schattige vakwerkhuis.

wandelen bij Ulvshale Naturcenter

Eenmaal terug bij de parkeerplaats volgden we ook nog even de bordjes naar de Fugletårn. Een rolstoelvriendelijk pad leidde ons, weer tussen bomen in het water door, naar een beschutte verhoging waar je de vele vogels die in dit gebied leven kunt observeren.

wandelen bij Ulvshale op Mon

Nyord

Hierna reden we naar het dorpje Nyord. Onderweg naar Nyord passeer je nog twee uitkijktorens – de eerste aan de rechterkant en de tweede aan de linker. Bij de tweede, Hyldevang, is ook een grillplaats en een speeltuin. Je kunt vanaf hier naar Nyord lopen, of verder rijden naar de parkeerplaats aan het begin van Nyord.

Nyord op Mon
Huizen in Nyord

In Nyord liepen we gezellig wat rond, tussen de knusse huisjes door naar zee en weer terug. Toen was het tijd om onze eigen knusse vakantiewoning weer op te zoeken.

Meer bezienswaardigheden op Møn

Natuurlijk konden we in één week niet alle mooie plekjes op Møn bezoeken. Voor meer bezienswaardigheden op Møn kun je terecht op de website van Visit Mon.

Had je de video over onze meivakantie in Denemarken al gezien? (Abonneer je meteen even als je geen nieuwe reisverslagen uit Denemarken wilt missen.)

reisgids denemarken

Wij werden uitgenodigd om Møn te bezoeken voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.