aarhus card

Verken Aarhus met de Aarhus Card: geldig in de hele regio Aarhus

Ben jij wel eens in Aarhus, de tweede stad van Denemarken geweest? Wij hebben de stad nu twee keer bezocht: één keer in combinatie met een verblijf in Djursland (Ebeltoft om precies te zijn) en één keer in combinatie met het verkennen van het Deense merengebied (Søhøjlandet). Beide keren maakten we flink gebruik van de Aarhus Card. In tegenstelling tot wat je naar aanleiding van de naam misschien zou verwachten, biedt deze kaart namelijk niet alleen toegang tot bezienswaardigheden in de stad. Je kunt er in de hele regio Aarhus mee terecht!

Bezienswaardigheden met de Aarhus Card

Met de Aarhus Card hadden we toegang tot meer dan 40 musea, attracties en activiteiten. Te veel dus om in 3 dagen allemaal te kunnen doen. Maar we gebruikten hem wel intensief – zowel in de stad Aarhus als in de regio daaromheen.

In Aarhus bezochten we met de kaart:

 • Het Natuurhistorisch Museum
 • Steno Museet (wetenschapsmuseum)
 • Openluchtmuseum Den Gamle By
 • Kunstmuseum ARoS (met dat fotogenieke regenboogdak)
 • Museum Moesgaard
 • Pretpark Tivoli Friheden (hier is hij alleen geldig als toegangsbewijs voor het park – voor de attracties heb je nog losse tickets of een polsbandje nodig).

In Silkeborg gebruiken wij de Aarhus Card bij:

 • AQUA Akvarium & Dyrepark en KunstCentret Silkeborg Bad (waar je ook een van de houten reuzen van Thomas Dambo kunt bekijken)
 • Museum Jorn, Museum Silkeborg en het vlakbij gelegen Papirmuseet (tijdens het wandelen van de Silkeruten)

We hebben er dus heel veel plezier beleefd aan de kaart!

Verder is de kaart geldig bij:

 • Museum Ovartaci, Kvindemuseet, Besættelsesmuseet en Vikingmuseet in Aarhus
 • Verschillende sportlocaties in Aarhus
 • Het casino van Aarhus
 • Randers Kunstmuseum, een zwemparadijs in Randers en Randers Regnskov
 • Glasmuseet en Fregatten Jylland in Ebeltoft
 • Kattegatcentret in Grenaa
 • Energimuseet in Bjerringbro (deze heb ik genoteerd voor een volgende vakantie in Denemarken)
 • Mønsted Kalkgruber
 • Skovgaardsmuseet (Viborg)
 • Gammel Estrup en Det Grønne Museum in Auning
 • Blicheregnens Museum in Kjellerup
 • Verdenskortet i Klejtrup
 • Labyrinthia in Them
 • Speelparadijs Legelandet in Brabrand
 • Springparadijs Rush in Højbjerg
 • Minigolf op meerdere plekken

Let op: vergeet niet om de startdatum en -tijd in te vullen op de achterkant wanneer je de kaart voor het eerst gebruikt. Daarna is hij 24, 48, 72 of 120 uur geldig. Je kunt een 72-uurskaart dus ook bijvoorbeeld van maandagmiddag 15.00 uur tot donderdagmiddag 15.00 uur gebruiken.

aarhus card

Tours met de kaart

Wij hebben er geen ervaring mee, maar in het boekje dat bij de kaart zit, staat dat je ook mag gebruikmaken van de Hop-on-Hop-off-bus in Aarhus, een wandeling met een gids door Aarhus en de boot Hjejlen van Silkeborg naar Himmelbjerget.

Openbaar vervoer

Behalve toegang tot betaalde bezienswaardigheden en tours mag je met de kaart ook gebruikmaken van alle bussen van Midttrafik (ook die naar het vliegveld van Aarhus en Billund) en van de lightrail van Aarhus. Je kunt gewoon in- en uitstappen zonder iets te doen: je hebt de kaart alleen nodig als er controle is. De Aarhus Card is niet geldig in de trein.

Gratis parkeren in Aarhus

Achter in het boekje dat je bij de Aarhus Card krijgt, zit een formuliertje waarop je het nummer en de startdatum en -tijd van jouw Aarhus Card kunt invullen. Als je dit formuliertje vervolgens achter de voorruit van je auto plaatst, mag je gratis parkeren in de groene zone op Level 1 van de Navitas-parkeergarage in Aarhus. Op andere parkeerplekken moet je gewoon betalen. Daarvoor kan de app EasyPark handig zijn – deze gebruikten wij onder andere om direct bij Aarhus Street Food te parkeren.

Korting bij het winkelen in Aarhus

Als je gaat winkelen in Aarhus, is het goed om te weten dat je met de Aarhus Card 10% korting krijgt bij warenhuis Magasin.

Varianten van de Aarhus Card

De Aarhus Card is er voor 24, 48, 72 of 120 uur. Actuele prijzen en deelnemende bezienswaardigheden (daar kan natuurlijk in de loop van de tijd wel eens iets in veranderen) vind je hier. Daar kun je ook lezen waar de Aarhus Card verkrijgbaar is.

Let op: kinderen onder de 18 hebben bij veel musea sowieso al gratis toegang. Als je vooral musea wilt bezoeken, kan het dus zijn dat een kaart niet lonend is. Voor attracties zoals dierentuinen en activiteiten zoals zwemmen of minigolf komt de kaart wel van pas als je met kinderen op vakantie in Denemarken bent.

Nog meer geld besparen tijdens je verblijf in Aarhus? Kies voor een verblijf in Danhostel Aarhus. Toch liever een vakantiewoning? Dan kan ik je Landal Ebeltoft of Landal Søhøjlandet aanraden.

Ook handig om te weten: in Aarhus kun je de oranje deelfietsen van Donkey Republic tegenkomen. Die zijn enorm handig en je kunt er makkelijk van gebruikmaken door de app te downloaden – hoe het precies werkt, lees je hier. Met de kortingscode stralendschrijven15 krijg je 15% korting op de huurprijs van de fietsen.

Ga je op vakantie in deze regio en zoek je meer leuke bezienswaardigheden? Dan is dit Stralend Denemarken Magazine over de regio Aarhus misschien interessant voor je. Of download eerst de gratis top 10 met leuke activiteiten in de regio Aarhus.

Wij mochten de Aarhus Card proberen in samenwerking met Visit Aarhus Region en Visit Denmark.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Denemarken deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Denemarken met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Noorwegen en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.