Wat te doen in Djursland: de 10 leukste uitstapjes vanuit Ebeltoft

Written by Sandra van Bijsterveld

Tijdens onze meivakantie in Denemarken verkenden we een voor ons nieuw stukje Denemarken: Djursland. Vanuit onze Landal-vakantiewoning in Ebeltoft maakten we allerlei uitstapjes die leuk waren voor de kinderen, maar zeker ook voor ons. Ik zet ze even voor je op een rij voor het geval een vakantie naar dit mooie stukje Denemarken jou ook wel wat lijkt.

Djursland: het wildste stukje Denemarken

Djursland wordt wel het wildste stukje Denemarken (Det vildeste Danmark) genoemd. Er is namelijk heel veel ruimte voor de natuur. Het landschap is er gevormd door het ijs van de laatste ijstijd, dat heuvels en zwerfkeien heeft achtergelaten en diepe kuilen heeft gevormd, waarin grote brokken ijs achterbleven en langzaam wegsmolten.

Omdat het gebied van ongeveer 50×50 kilometer waarop Djursland ligt een uitsteeksel aan Jutland vormt, wordt Djursland trouwens ook wel de Neus van Denemarken genoemd. Door die uitstekende vorm is de kustlijn van Djursland wel 250 kilometer lang. Genoeg strand dus (en ook nog eens schoon en kindvriendelijk), maar ook kliffen die loodrecht uit de zee oprijzen.

Wat te doen in Djursland?

Ondanks het beperkte oppervlak is er in Djursland heel veel te doen – voor gezinnen met kinderen, maar ook voor natuurliefhebbers en Scandinavië-fans in het algemeen. Dit zijn de 10 leukste bezienswaardigheden in Djursland die wij tijdens onze meivakantie in Denemarken bezochten:

1. Ebeltoft

Ebeltoft is een populaire kustplaats in Djursland. Er is een strand en je kunt er winkelen en door straatjes met vakwerkhuizen lopen. Verder kun je hier het zeilschip Fregatten Jylland en het glasmuseum bezoeken. Je leest er alles over in deze blogpost over Ebeltoft

vakwerkhuizen in Ebeltoft

2. Nationaal Park Mols Bjerge

Hier bekijk je het door het ijs gevormde landschap van dichtbij. Wij deden dat deels op de fiets en deels met de auto. Je leest er meer over in deze blogpost over Mols Bjerge.

NP Mols Bjerge in Djursland, Denemarken

3. Aarhus

Aarhus was een geweldig dagje uit en eigenlijk hadden we nog wel een of meerdere dagen terug gewild naar deze stad. We waren onder de indruk van de prachtige musea in Aarhus die we bezochten: ARoS, Den Gamle By en Moesgaard Museum (even buiten Aarhus). Je leest er alles over in mijn blogpost over onze stedentrip Aarhus.

Aros museum in Aarhus, Denemarken

4. Randers Regnskov en 5. Ree Park Safari

Twee dierentuinen in één week, dat doen we niet zo gauw. Maar deze zijn heel verschillend: Randers Regnskov is een overdekt nagebootst regenwoud en in Ree Park Safari rijd je in een Land Rover en/of een treintje tussen de bizons, struisvogels en giraffen. En ook al is Djursland niet zo groot, er zijn zelfs nog meer dierenparken te vinden, zoals Skandinavisk Dyrepark. Je leest er alles over in een aparte blogpost over de dierenparken in Djursland.

Randers Regnskov in Djursland, Denemarken

Als je toch in Randers bent, kun je trouwens ook Naturpark Randers Fjord bezoeken. Dit natuurgebied bestaat uit zoutmoerassen en stukken land die bij eb net niet helemaal droogvallen.  

6. Auning Kart Park

Voor mij en de kinderen was het voor het eerst dat we gingen karten. Voor mijn man was het voor het eerst niet in een hal, maar in de open lucht. Ik hou niet van autorijden en dacht dat ik het wel snel voor gezien zou houden, maar ik vond het verrassend leuk!

Auning kart park in Djursland, Denemarken

Wil je toch liever iets anders doen, dan vind je bij Auning ook kasteel Gammel Estrup met twee musea: Herregårdsmuseet en Det grønne museet. Meer over onze kartervaring en het kasteel lees je in een aparte blogpost.

7. Kalø slot

Deze ruïne kun je bijna niet missen als je onderweg bent in Djursland. Het oorspronkelijke kasteel werd in 1313 gebouwd en de weg die er vanaf de parkeerplaats over de 500 meter lange dijk naartoe loopt, is de langste en best bewaard gebleven middeleeuwse weg van Denemarken. Op de parkeerplaats bij de ruïne verzamelen zich in de zomer elke dinsdagavond klassieke auto’s (en hun eigenaren). Je kunt vanaf hier ook mooi wandelen door de bossen of naar het strand gaan.

Tip: wil jij ook lekker gaan wandelen in Denemarken? Bereid je dan goed voor. Op dewandeltrainer.nl kun je een gratis ebook met wandeltips downloaden. Er zijn ook online wandeltrainingen voor beginners, 10 km, 20 km en meerdaagse hikes.

8. Grenaa

Grote kans dat je naar Grenaa wilt voor het Kattegatcenteret, waar je haaien en andere zeedieren van dichtbij kunt bekijken. Maar Grenaa schijnt ook ideaal te zijn om te winkelen en naar het strand te gaan. Wij bezochten er alleen Museum Østjylland tijdens een mooie autoroute langs de kust van Djursland.

Museum Ostjylland in Grenaa, Djursland, Denemarken

Vanuit Grenaa vertrekt trouwens ook de boot naar het 22 vierkante kilometer grote eiland Anholt, dat halverwege Zweden en Denemarken ligt. Het is een beschermd en grotendeels autovrij natuurgebied, dat populair is bij kitesurfers, natuurliefhebbers, vogelaars en rustzoekers. De boot gaat maar één keer per dag, dus als je naar Anholt vaart, zul je er wel moeten overnachten. Bij Totten op de oostpunt van het eiland (bij de vuurtoren) huizen zeehonden en er is een groot duin- en heidegebied op Anholt: Desert Ørkenen.

9. Kliffen bij Karlby, Gjerrild en Sangstrup

Niet ver van Grenaa steken de kliffen van Djursland recht uit zee omhoog. Het zijn ruim 65 miljoen jaar oude krijtrotsen en je kunt er fossielen vinden. Wij reden ernaartoe vanuit Grenaa en sloten af met een ijsje in Bønnerup (waar je in de zomer ook fijn naar het strand kunt en goed kunt kajakken) . 

Kliffen aan de kust van Djursland, Denemarken

10. Djurs Sommerland

Wij zijn er niet geweest omdat het nog niet open was, maar het mag toch niet ontbreken: Djurs Sommerland. Dit attractiepark en aquapark is open van mei tot oktober. Met 60 attracties is dit het grootste ‘Sommerland’ van Scandinavië en het staat vooral bekend om de vele en grote achtbanen.

Andere bezienswaardigheden in Djursland

Natuurlijk konden we in één week lang niet alles doen in Djursland. Deze bezienswaardigheden in Djursland kwam ik ook nog tegen, maar die zullen moeten wachten tot een volgende keer:

Plaatselijk geproduceerd vruchtensap en bier kom je overal tegen in en om Ebeltoft. Wil je er meer van weten, dan kun je een bezoekje brengen aan Ebeltoft Gårdbryggeri en Mariendal Mosteri.

Bonustip: ken je de 6 houten reuzen bij Kopenhagen? Aan de weg tussen Ebeltoft en Randers, bij Mørke, staat nog zo’n houten reus! 

Ga je een ander deel van Denemarken verkennen? Kijk dan op de website van Visit Denmark wat er zoal te doen is. En hier vind je alle Landal-parken in Denemarken bij elkaar. 

Je kunt ook onze hele meivakantie in Djursland bekijken in deze video (en je abonneren als je meer Denemarken-video’s wilt zien).

Wij werden uitgenodigd om Djursland te bezoeken voor Stralend Denemarken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

4 thoughts on “Wat te doen in Djursland: de 10 leukste uitstapjes vanuit Ebeltoft

 1. E. van Dijk-Bosmann says:

  Vergeet ook het glasmuseum in Ebeltoft niet. Zeker de moeite waard.
  En het fregat in de haven. Fregatten Jylland.

  • Sandra van Bijsterveld says:

   Zeker niet vergeten, was erg leuk daar 🙂

 2. Anne says:

  Hoi Sandra, Superleuke blog! Als Nederlander in Denemarken gebruik ik het nu voor tips als towrist in ‘eigen land’. Kleine correctie voor mijn collega’s in Djurs – dat spel je als ‘Sommerland’. ‘Sommar’ is de Zweedse spelwijze. Groetjes!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *